Vlekařům došla trpělivost. Podali ústavní stížnost a jdou do ulic

29.01.2021 11:48

ROZHOVOR Provozovatelé lyžařských areálů jsou na pokraji sil. Přestože ministr průmyslu Karel Havlíček i ministr zdravotnictví Jan Blatný opakovaně mluvili o tom, že diskutují o možných pravidlech, za kterých budou moci provozovatelé otevřít české skiareály, nakonec k žádnému uvolnění přísných restrikcí nedošlo. Reakce skiareálů na sebe nenechala dlouho čekat. Proti uzavření skiareálů podali prostřednictvím 19 senátorů v čele se senátorem Jaroslavem Zemanem ústavní stížnost a už na příští týden připravují do hlavního města velké demonstrace. „Jako umíme urputně v teplých zimách vyrábět sníh, umíme cokoliv, co si umaneme, dotáhnout do konce,“ říká prezident Asociace lanové dopravy Jakub Juračka.

Vlekařům došla trpělivost. Podali ústavní stížnost a jdou do ulic
Foto: Archiv JR
Popisek: Jakub Juračka, prezident Asociace lanové dopravy

Jak hodnotíte fakt, že vláda nerozhodla o otevření lyžařských areálů?
 
Nechci používat silné výrazy svých kolegů, bylo by to nepublikovatelné. Já sám za sebe jako zbabělost.
 
V minulých dnech to vypadalo, že ministr Karel Havlíček přece jen ve vládě prosadí otevření lyžařských areálů za přísných epidemických opatření. Co se podle vás změnilo? Proč nedošlo ani k hlasování o tomto návrhu?
 
Moje informace hovoří o tom, že pan ministr Havlíček z našeho pohledu zůstal sám jako voják v poli a zřejmě se rozhodl, že nebude bojovat s přesvědčením pana Babiše, že skiareály neotevřeme. Pana Blatného vnímám jako hodného člověka, ale nekomunikativního se sektorem a odtrženého od běžného života.
 
 
Také ministr zdravotnictví Jan Blatný v minulosti mluvil o tom, že vlastně lyžování není problém a že daleko větší problém představuje neřízená kumulace lidí v lyžařských areálech. Jak si tedy vysvětlujete tuto změnu postojů?
 
Pan Babiš evidentně podlehl tomu, že nejlepší „ředitel“ zeměkoule je paní Merkel. A tak to máme i v ČR.
 

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí
 
Letošní zima je již ve svém finále. Má podle vás cenu ještě spoléhat na to, že by letos došlo k otevření lyžařských areálů?
 
Upřímně za mě, ze signálů co mám a myslím, že mám opravdu velmi dobré zdroje, bohužel nemá.
 
Vláda se hájí tím, že kvůli vysokým číslům nakažených musí dále tlumit mobilitu lidí. Je to podle vás správná cesta? V případě lyžování jde přece jen o pobyt na čerstvém vzduchu…
 
Je to naprostý nesmysl. Hloupost vlády, jmenovitě Hamáček, Zaorálek, Babiš, Petříček, kteří tuto nesmyslnou rétoriku propagují, nemá meze. Každý, kdo vidí, co se na těch horách děje, musí uznat, že cokoli je lepší než ten chaos bez provozu skiareálů, krom té zmiňované čtveřice, která asi na těch horách dlouho nebyla.
 

Anketa

Přímo na covid v Česku zemřela zhruba 1/3 lidí, kteří jsou uváděni jako oběti, uvedl ministr Blatný. Měl to říkat?

93%
7%
hlasovalo: 7384 lidí
 
Co teď vy a další provozovatelé lyžařských areálů budete dělat? Hrozí podle vás reálně krach některých podnikatelů? Co bude se zaměstnanci a lyžařskými areály jako takovými?
 
Zaměstnanci jsou bez práce. Jsou to povětšinou „dohodáři“ a ti už nenastoupí a budou bez příjmu. Ano, hrozí krachy, pokud stát nedá na naše prosby ohledně úpravy programu COVID Hory, který neřeší přežití skiareálů. Zaslali jsme premiérovi dopis, mimochodem ani pro pěti urgencích stále bez odpovědi.
 
Ministerstvo průmyslu připravilo pro lyžařská střediska speciální kompenzační program. Je podle vás dostatečný? Do jaké míry vám pokryje vaše náklady?
 
Nekryje to vlastně nic. Ne díky ministerstvu průmyslu a obchodu, ale díky ministerstvu financí, které nastavuje nesmyslnou nákladovou brzdu.
 
Vaše asociace iniciovala podání ústavní stížnosti, kterou svými podpisy podpořilo 18 senátorů. Proč jste se rozhodli k takovému kroku?
 
Nakonec to je 19 senátorů, čehož si vážíme, a jsme povinni vyčerpat všechny možnosti. Toto je jedna z nich a využili jsme ji z několika důvodů. Především proto, že chceme znát názor ústavního soudu, jak hodnotí kroky vlády, a najít další návod na boj s těmito restrikcemi, které nejsou opodstatněné. Dále pak proto, že zatím tento krok žádný ze sektorů, které jsou zasaženy restrikcemi vlády, neučinil. V poslední řadě zejména proto, že si všichni v cestovním ruchu klademe otázku, proč stát vlastně celý segment cestovního ruchu zlikvidoval, ale problém s pandemií nevyřešil. Asi nějaká chybka v Matrixu pana Babiše.
 
 
Pokud vám dá ústavní soud za pravdu, co tím docílíte? Asi se nedá předpokládat, že se to stane ještě během této lyžařské sezóny?
 
Kromě morální podpory areálů tím docílíme to, že nárok na úhradu výnosů dle krizového zákona bude nárokovatelnější právě na základě rozhodnutí ústavního soudu. 
 
Připravujete ještě nějaké další právní kroky vůči vládě?
 
Ano, máme další tři právní směry, ty budou následovat v začátku dalšího týdne. Až se nám ústavní soud vyjádří k dnešnímu počinu, pak budeme na jeho vyjádření reagovat. Pokud tedy vláda nevyslyší náš vzkaz, aby rezignovala.
 
 
Mnoho živnostníků, podnikatelů i dalších lidí zasažených vládními opatřeními mluví o tom, že jim už došla trpělivost. Došla trpělivost také provozovatelům lyžařských areálů?
 
Ano, příští týden budou v hlavním městě zahájeny demonstrace, které chystáme. Další sektory věřím, že se přidají. Cíl je demise vlády. Jako umíme urputně v teplých zimách vyrábět sníh, umíme cokoliv, co si umaneme, dotáhnout do konce.
 
Co byste vzkázal těm, kteří se těšili, že si již tento víkend na českých horách zalyžují?
 
Že mají možnost lyžovat ve Švýcarsku, Maďarsku, Bělorusku, Ukrajině, Finsku, Švédsku, Rusku, Bulharsku, Černé hoře a mohl bych pokračovat.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…