Vojtěch je slušný, na Prymulu si jako na superodborníka netroufne nikdo. Zasvěcený pohled do špičky českého zdravotnictví

24.03.2020 18:41

ROZHOVOR „Je štěstí, že je náměstkem profesor Roman Prymula, protože jde o nejvyššího odborníka v naší republice přes epidemiologii a vakcinologii. V tom vidím určitou záruku, že se vše děje v pořádku,“ říká bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Cení si také jejich vzájemného respektu. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se také zastala šéfky Evropské komise, podle Emmerové je dobré mít v případě několika poradců křišťálovou kouli, když je nutné se rozhodovat. A Čechy vyzvala k zodpovědnosti.

Vojtěch je slušný, na Prymulu si jako na superodborníka netroufne nikdo. Zasvěcený pohled do špičky českého zdravotnictví
Foto: Screen Prima TV
Popisek: Roman Prymula a Adam Vojtěch v Partii TV Prima

Jste bývalou ministryní zdravotnictví. Jak hodnotíte současnou situaci s novým koronavirem a celkově postup české vlády?

Já myslím, že dělají, co umějí anebo co momentálně lze. Nevidím nic, co by bylo mimo. Je štěstí, že je náměstkem profesor Roman Prymula, protože jde o nejvyššího odborníka v naší republice přes epidemiologii a vakcinologii. V tom vidím určitou záruku, že se vše děje v pořádku. Jenom mě mrzí šílená kritika, že nejsou roušky a respirátory do zásoby. Ale kdyby se všechno dávalo do zásoby, co se možná jednou bude potřebovat… to je podle mne neúnosné. Poněvadž jde prakticky o celosvětovou událost, respektive pandemii, pak je problém shánět vše potřebné kdekoliv a vždy včas dovézt. Já mám například roušku od včerejška, nikam jsem předtím nechodila, takže žádné nebezpečí jsem nepředstavovala.

Podle Českého rozhlasu se už loni na podzim ukázalo, že Česká republika je nepřipravena na boj s pandemií. Lépe na tom bylo i Turecko. Nyní se objevuje kritika, kterou jste zmínila, ať už od lékařů, z domovů seniorů, ale i lékárníků, kteří jsou v první linii, že vybavení chybí. Domníváte se tedy, že vláda zaspala?

O tom nic nevím. Musím říci, že už v době mého působení na Ministerstvu zdravotnictví v letech 2004–2005 mě atakovali novináři, že je hlášena pandemie infekční choroby a la chřipka a kdy to bude? Já jsem do omrzení opakovala, že to nikdo neví. Teď si myslím, jestli to nepřišlo právě teď, protože taková pandemie, která by doopravdy zachvátila celou zeměkouli, nebyla ani například v případě prasečí chřipky. Teď jsem se asi dočkala a není to nic příjemného.

Máme tedy v České republice karanténu. Jde o správné řešení v době, kdy je situace v okolních státech mnohem vážnější?

Jsem přesvědčena, že to je nutné, protože když si vezmeme ten horší příklad Asie… jde o to, že nakazit se nakonec můžeme úplně všichni, ale rozhodující je, abychom se nenakazili všichni najednou. To bychom měli velkou smůlu, protože naše nemocnice nejsou nafukovací, a jak je vidět, zdravotnické pomůcky všech kategorií také nejsou v přebytku. Když to přijde zčistajasna, není úplně vše k dispozici ihned a pro všechny. Jinými slovy, je permanentně usilováno o zpomalení nárůstu nakažených. Nechceme docílit vysokých špiček, jak je znázorňováno na přehledných grafech. A Itálie je odstrašující případ. Vše vyřeší až účinný lék a vakcinace. Obojí však zatím nemáme.

Bohužel my máme tu smůlu, že nás to chytilo v době jarních prázdnin, kdy bylo plno lidí právě v ohnisku, v Itálii. Teď můžeme očekávat další vlnu, protože ti, kteří se možná nakazili a byli v karanténě, respektive v inkubační době, mohou nyní náhle onemocnět.

Zmínila jste Romana Prymulu, může ho současná situace vynést na výsluní. Stane se z něj schopný politik?

Myslím, že by do politiky ani neměl chuť. Zastává odbornou funkci, je náměstkem, což není vždy politik v pravém slova smyslu. Mám pocit, jak ho znám, i když ne moc, že by do toho neměl chuť. Možná ho tato katastrofa, která nás postihla, a hlavně kritiky zvolených postupů odradí definitivně.

Jak se tedy díváte na odbornost ministra zdravotnictví jako bývalá ministryně zdravotnictví? V případě Adama Vojtěcha jde spíše o mediálního odborníka a právníka. Je potřeba odbornost v řízení takové situace?

Víme, že ministr nemusí být zrovna odborník přes daný resort, takových už bylo několik, například ministr Jan Stráský, se kterým jsem se setkala jako s prvním. Ale byl hodným a slušným člověkem a byla s ním rozumná řeč. Adam Vojtěch je také inteligentní, vzdělaný a umí mluvit a jednat s lidmi. Neberte to tak, že se ho zastávám, protože je hezký a umí zpívat, ale já oceňuji, že je slušný a umí být i mezi lidmi neslušnými. To je jedna z prvních vlastností, kterou by měl mít každý ministr, každý politik. Nepochybně má štěstí, že má v aktuální situaci náměstka Prymulu, který je superodborníkem v této situaci. A na toho si málokdo troufne.

Na druhou stranu epidemiolog je určitá speciální medicínská odbornost, ale není to lékař, který pracuje ve zdravotnictví dnes a denně u lůžka. Tím nechci říct, že hovořím o profesoru  Prymulovi, ale teď máme štěstí, že náměstkem je právě on, že ho ministr respektuje a on respektuje ministra. Alespoň mně se to tak jeví. Jen mne mrzí, že nebyl ministr vnitra zvolen jako vedoucí krizového štábu, protože mu tato funkce náleží jako řádnému ministrovi vnitra.  Ale připadá mi to jako určitá dehonestace ministra Hamáčka, který je mým stranickým kolegou. Toto neberu z pozice politiky, ale právě si myslím, že z pohledu politiky to bylo takto atypicky řešené. Jinými slovy – jasný výklad tohoto postupu se mi k uším nedostal. O to více oceňuji chování a jednání Honzy Hamáčka.

Považujete reakci Evropské unie za včasnou? Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová nejdříve kritizovala státy za rušení letů a uzavírání hranic. Nyní nastalo uzavření hranic Schengenu. S tím přichází zase obviňování Evropské unie, jestli má význam jako organizace, když není schopna včas zasáhnout. Zaspala Evropská unie?

Mně to také tak připadá, zvláště mě to mrzí, protože jde o lékařku. Zase to berme z pozice její, že bude zřejmě zaměstnaná na 105 procent a nemá čas to všechno, třeba i tuto závažnou situaci, sledovat 24 hodin denně. Pravděpodobně má poradce, kteří jí radili jeden tak a druhý jinak, třetí onak. Dobře to znám z ministerstva. Tam je dobré mít křišťálovou kouli, když se má člověk rozhodovat, protože poradců je moc, každý má jiné vzdělání, jiný názor, a možná že ji zmátli. Nechci se jí zastávat, zase tolik ji neznám, ale nemyslím, že by do takové funkce byla zvolena ženská nerozhodná a nerozumná. Vývoj pandemie je překotný, v různých koutech světa rozdílný či pokročilý, a tak je hodnocení celé situace z určité, i vysoké pozice, velmi ošidné.

Nejde pouze o osobu její a pár poradců. Už delší dobu zasedal k této věci krizový štáb Evropské unie na toto téma, ale pouze jednou týdně, zatímco nákaza se po Evropě šířila dost jasně…

Těžko se tohle soudí. Možná že se mohla poučit od rozdílných řešení například Itálie kontra Česká republika. To, co prostě dělají jeden po druhém z Evropských států, ji mohlo poučit, jestli to náhodou některé nedělají dobře.

Jak jsme na tom jako Češi se zodpovědností ohledně těchto opatření?

Odpovědnost u nás má někdy zpoždění, ale tady nejde o žádnou legraci. Právě jsem se vrátila z města, samozřejmě jsem měla roušku, a musela jsem jít na poštu kvůli doporučeným dopisům. Lidí je na ulici málo, někteří mají roušky nebo aspoň šátek přes pusu, většinou jsou to ženy středního věku, z mužských téměř žádný nic na obličeji nemá. Já myslím, že ten můj chvilkový postřeh svědčí o tom, že ženy jsou jako vždy zodpovědnější, a zvláště ty ve středním věku, které mají doma děti, vnoučata a tak dále, a jde jim o celou rodinu, nejen o sebe samotné.

Měli by všichni být zodpovědní. Jestliže například včera určitě všichni slyšeli, že když není klasická rouška, tak se dá i vyrobit, anebo třeba zakrýt ústa šátkem, šálou, vím, že to není klasická rouška, ale na druhé straně zachytí gejzír kapének, ve kterých je přítomný koronavirus. Je to určitá bariéra. A když k tomu přidáme další doporučovaná opatření, pak jde o významnou a účinnou prevenci, která může odvrátit nebezpečné onemocnění u mnoha spoluobčanů. Když si někdo prostě nevezme nic, je to nezodpovědnost, je to bezohlednost. A v žádném případě nejde o hrdinství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…