Volfová nabízí funkci. Česká Suverenita prohrála eurovolby. Velké strany podle ní znechutily voliče a zůstaly u koryt

29.05.2014 21:11

ROZHOVOR Po fiasku ve volbách nabídla svou funkci. Tak zareagovala na výsledek 0,13 procenta v eurovolbách předsedkyně České Suverenity Jana Volfová, která v kampani upozorňovala také na hrozbu plíživé islamizace. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz sdělila i to, že ji naopak těší suverénní vítězství nacionalistické Národní fronty Marine Le Pen ve Francii.

Volfová nabízí funkci. Česká Suverenita prohrála eurovolby. Velké strany podle ní znechutily voliče a zůstaly u koryt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Volfová v redakci Parlamentních Listů

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí

Vaší straně dalo hlas 2086 voličů. Jak hodnotíte výsledek?

Už jsem na Facebooku poděkovala všem našim statečným voličům. Bohužel jich bylo velmi málo. Považuji výsledek za prohru. Neříkám věci obaleně, byla to prohra České Suverenity a už jsem oznámila, že dám k dispozici svoji funkci. Bude teď na vedení strany, jak se rozhodne. Svoláme republikovou radu, eventuálně sjezd. Myslím si, že každý předseda, který prohrál volby, by měl nabídnout svou funkci. O tom jsme plně přesvědčená. Bude na stranících, jak se rozhodnou dál. Myslím si, že náš výsledek je hodně symbolický. Tím, že propadla Česká Suverenita, tak se bojím, že skutečně suverenita České republiky se bude dál v Evropském parlamentu rozvolňovat. Pro vaše listy jsem před několika týdny řekla, že se nejvíc bojím toho, že lidé sice říkají, že nechtějí Evropu, ale volí nejvíc eurohujerské strany - a to se potvrdilo.

Když chcete rezignovat na svou funkci, vidíte tedy neúspěch strany i jako vlastní pochybení?

Možná jsem byla na Českou republiku příliš radikální a příliš jsem otevřeně říkala to, co nám hrozí. Opravdu si myslím, že si Češi zatím neuvědomují, že plíživá islamizace a vůbec imigrace je problém, který je nastolen. Na druhé straně musím říct, že evropské volby nejsou volby komunální. Budu chtít určitě hledat spojence pro komunální volby. Můžeme se přidat do nějakého bloku neparlamentních stran, které budou společně kandidovat.

Co si myslíte, že Vám uškodilo?

Samozřejmě, že se na výsledku podepsala i nízká volební účast. Ta nahrává stranám, které mají stabilní základnu. Lidé si bohužel neuvědomili, že tím, že nevolí, volí ty nejsilnější a ty, které nechtějí. Velkým stranám jako je TOP 09, ČSSD a ODS se podařilo natolik znechutit lidi, aby k volbám nechodili. Dělají to naprosto cíleně, protože vědí, že volební zákon je takový, že když nikdo jiný k volbám nepůjde, ale oni sami ano, tak vždycky budou u koryt, která chtějí.

Jak vnímáte celorepublikové a celoevropské výsledky? Mám na mysli také výrazný úspěch Marine Le Pen ve Francii?

Já musím přiznat, že jsem ráda. Přestože si nejsme úplně podobní, tak v eurorealismu ano. Jsem ráda, že uspěla Marine Le Pen a eurorealisté v Dánsku, protože doufám, že když nemůžeme prosazovat svou politiku my, tak alespoň oni se pokusí Evropu rozvolňovat. Naši lidé si možná postupně uvědomí, že kdyby tam seděli naši euroskeptici, tak by byla situace lepší. 

Vy jste v programu akcentovali problematiku imigrace stejně jako Úsvit přímé demokracie. S ohledem na volební výsledek, myslíte si, že tato témata ještě veřejnost neoslovila?

Lidé si ještě tyto problémy neuvědomují. Média většinou ještě neukázala to, co dnes vědí všichni Francouzi a proto má Marine Le Pen tak silnou pozici. Jestliže dnes je v Marseille prvním jazykem arabština a nikoli francouzština, tak si Francouzi začínají hrozbu uvědomovat. Češi si možná říkají: „Nás se to netýká.“ Až se jich to začne týkat, bude pozdě. 

Jak budete dál postupovat? Ovlivní evropské volby nějak strategii Vaší strany?

Máme dobrý program a časem se zjistí, že jsme měli pravdu. Pokud se týká strategie k evropským záležitostem, tak se určitě nic nezmění. Budeme dál eurorealisté a dál říkat, že je potřeba vyvázat Českou republiku z přijetí eura, budeme dál upozorňovat na plíživou islamizaci Evropy. To jsou témata celoevropská a jsou pro nás stále důležitá a stěžejní. Pokud se týká strategie pro české volby, tak budeme hledat spojence na území naší republiky, kteří s námi budou společně kandidovat v komunálních a senátních volbách. Budeme se snažit nabízet i technické zázemí pro nezávislé starosty a osobnosti, kteří mají zájem vstoupit do politiky. V současné době se lidé bojí vstoupit do politiky a řídit své obce. Chtěli bychom jim vytvořit zázemí a poskytnout odborný servis, který jim pomůže k tomu, aby začali mít chuť se o věci starat. Možná, když se nám podaří zvednout vlnu lidí, kteří mají chuť se starat o své obce, tak se může povést i to, aby lidé získali znovu zájem o politiku krajů i republiky.

Mgr. Jana Volfová

  • ČSSD
  • předsedkyně strany Česká Suverenita, učitelka
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…