Všichni trestně stíhaní. Jan Hrušínský: Hra o Zemanovi

23.06.2021 12:04 | Rozhovor

Jan Hrušínský sepsal pro web Neovlivní.cz text „Zprávy BIS leží na Hradě, Zeman leží v Lánech“. A protože je principál Divadla Na Jezerce duší dramatik, lze jeho publicistický útvar použít i jako divadelní skeč. Na jevišti by se v něm objevil Zeman, Babiš, Hamáček, Mynář a Nejedlý. Skutečným hrdinou celého příběhu je ale zpráva BIS.

Všichni trestně stíhaní. Jan Hrušínský: Hra o Zemanovi
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský

„Zeman, který se rád označuje za demokrata, odmítl poskytovat informace demokratickým médiím,“ představuje Jan Hrušínský důvody, proč text sepsal.

Anketa

Je Alena Schillerová dobrá ministryně financí?

69%
28%
hlasovalo: 8750 lidí

Jak napovídá již název, prezident leží v Lánech, protože „většinu svých povinností omezil na cesty do Ruska a Číny“. Mezi cestami si čte v dezinformačních webech anebo jej vidíme si „doplňovat rozhled vybranými pořady ze svého počítače“.

Důležité věci, třeba zprávy BIS, prezident naopak ignoruje.

Pak příběh nabírá na dynamice: „Přijde-li na Pražský hrad 7. dubna vrcholně důležitá zpráva od Bezpečnostní informační služby o teroristickém útoku ruských tajných služeb GRU v muničním skladu ve Vrběticích, Zeman ji nechá ležet nepřečtenou na Hradě, zatímco sám leží v Lánech.“

V dalším obraze Hrušínského inscenace se tak zprávy Koudelkových analytiků zmocní duo bez bezpečnostní prověrky Mynář – Nejedlý. Prezidentovi ji zatají a ten se tak o agentech GRU dozví až o deset dní později, když jej do Lán přijedou navštívit Babiš s Hamáčkem. Ten je zklamaný, protože mu to zkazilo cestu do Moskvy, na kterou už si objednal letadlo a sezval spolucestující.

Třaskavý materiál BIS přinutí Babiše vystoupit veřejně a Zemana souhlasit s vyhoštěním 18 ruských špionů ze celkového počtu 158. „Když Deník N informuje o tom, že prezident nečte zprávy BIS, rozhodne Zeman, že médium patří na seznam nepřátel Hradu,“ finalizuje Hrušínský svůj příběh.

Politická témata nejsou Divadlu Na Jezerce cizí

K němu přidal autor i popis postav. Jejich společným znakem je trestní stíhání. Premiér se měl provinit poškozováním zájmů EU, stejně jako kancléř Mynář. Jeho podřízený Balák již dostal za manipulaci s veřejnými zakázkami tři roky natvrdo, ovšem v prezidentské kanceláři to nikomu nevadí, takže se pohybuje po Lánech zcela volně.

Ve hře naopak nevystupuje Zemanův čínský poradce, který beze stopy zmizel v domovině. „Prezident se po něm v Pekingu ptal, ale bylo mu údajně naznačeno, že nechce-li sám darovat svá výstavní játra a další orgány potřebným, ať už se nikdy neptá,“ připsal k tomu autor.

I třetí účastník lánské návštěvy, Jan Hamáček, je vyšetřován – centrálou proti organizovanému zločinu. Ale zkušený poradce Hašek mu prý poradil, ať lže, dokud to jde. Takže stále vypráví historku o kamufláži.

Představení končí tím, že Miloš Zeman vytvoří seznam nepřátel Pražského hradu. Zahrnuje Seznam Zprávy, Deník N, týdeník Respekt a pořady Reportéři ČT a 168 hodin. Inspiraci k seznamu najde v Moskvě v seznamu nepřátel Ruska, sepsaném Vladimírem Putinem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…