Vulgarismy, klimbání, pivo. Schwarzenberg by nebyl lepší než Zeman. A uprchlíci? Velké a neupřímné divadlo, říká Zuzana Bubílková

02.09.2015 18:50

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Populární moderátorka a novinářka Zuzana Bubílková si nemyslí, že by byl šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg lepším prezidentem, nežli je nyní Miloš Zeman. „Ve slovníku a výrazech si nemají co vyčítat. Oba sahají do spodní části slovní zásoby, když se chtějí přiblížit lidu. Oba ve sněmovně klimbali, akorát Zeman měl hlavu víc na bok. Oba jsou pohotoví a umějí novináře setřít. Zemanovi je však líp rozumět,“ sdělila Bubílková ParlamentnímListům.cz v rozhovoru. Na konto Zemana ale řekla i něco navíc.

Vulgarismy, klimbání, pivo. Schwarzenberg by nebyl lepší než Zeman. A uprchlíci? Velké a neupřímné divadlo, říká Zuzana Bubílková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentství. Myslíte si, že šlo o úspěšné dva a půl roky? Je dobře, že se prezidentem stal zrovna on, a ne Karel Schwarzenberg?

Nemám ráda černo bílé uvažování. Něco jiného je politická satira, která reaguje na neuvážený výrok, ale něco jiného je celkové hodnocení. Miloš Zeman mi na Hradě, až na několik výjimek, kdy zjevně ujel, nevadí. A jestli by byl lepší Karel Schwarzenberg? Pro tu polovinu voličů, která Zemana až nenávidí, určitě. Ale reálně – jaký je mezi nimi rozdíl? Ve slovníku a výrazech si nemají co vyčítat. Oba sahají do spodní části slovní zásoby, když se chtějí přiblížit lidu. Oba v Poslanecké sněmovně klimbali, akorát Zeman měl hlavu více nabok. Oba jsou pohotoví a umějí novináře setřít. Zemanovi je však líp rozumět. A oba se netají tím, že mají rádi pivo. Schwarzenberga milují hlavně mladí na sociálních sítích, Zemana staří na sociálních dávkách. Hlavní rozdíl je v preferencích. Schwarzenberg je ochoten upřednostnit ideu, například postoj proti Putinovi nebo Číně, a to i za cenu oslabení domácí ekonomiky, Zeman oproti tomu dělá slalom tak, aby ekonomiku neoslabil. Pokud však vidí, že je za čarou, přibrzdí. Například v květnu do Moskvy jel, ale vojenské přehlídky se nezúčastnil. A jeho současnou cestu do Číny považuji za víc obchodní nežli něco, čím by vyjadřoval svoje přesvědčení. Ano, ztratili jsme punc malé země, která obhajuje nekompromisně Tibet, a Dalajláma na Hrad asi nepřijede, ale otázkou je, co je v současném tržním světě důležitější.

Líbí se vám Zemanův přístup k imigrantům? On totiž poměrně jasně dává najevo, že přijímání muslimských uprchlíků není zrovna dobrá věc, Islámský stát srovnává s nacismem a vybízí k ostraze hranic před imigranty. Co se týče přílivu imigrantů do Evropy, pak Zeman nejnověji dal najevo, že český národ není xenofobní, jak někdy tvrdí někteří odborníci...

Otázka migrantů je horký brambor i v USA, kde momentálně Donald Trump boduje u lidí hlavně díky svému radikálnímu postoji vůči ní čili imigraci. Bezcitné výroky lidovce, tuším Kalendy, jsou už za hranou. Ale Zeman se na to dívá reálně. Celá Evropa migranty jedním dechem lituje, druhým se jich chce zbavit. Je to velké a neupřímné divadlo. A to, že to nejsou jen političtí uprchlíci, o tom jsem také přesvědčená. Ani od nás neemigrovali v době normalizace pouze ti, kterým hrozil politický kriminál. Třeba mého manžela rozhodně nevyhnali komunisti, jako spíše tchýně.

Co byste řekla s odstupem času na různá Zemanova vyjádření, ať již jde o známá slova „kunda sem, kunda tam“, či že vláda „zkurvila“ služební zákon? Také nelze zapomenout na Zemanovo vrávorání nad korunovačními klenoty. Jak dalece tato extempore Zemanovi uškodila? A jak hodnotíte Zemanovo chování v kauze Peroutka?

To je to, co kritizuji. Tenhle slovník nepatří ani na ulici, natož na Hrad. A kauza Peroutka? To je příklad toho, že Zeman nedokáže uznat svůj omyl. Tenhle povahový rys ale měl i jeho předchůdce.

Kdysi jste moderovala pořady Co týden dal anebo S politiky netančím a další. Miloš Zeman byl v těchto pořadech jistě dobrým terčem. Vzpomínáte si na něco, čím vás při natáčení či živém vysílání zarazil?

Miloš Zeman je do diskusních a zábavních pořadů výborný typ. Divák ani moderátor se nikdy nenudí. Je však i velmi náročný. Žádnou nepřesnost redaktorovi totiž neodpustí a okamžitě ho zesměšní. S Miroslavem Šimkem nás jednou překvapil. Přišel totiž na generálku a celou ji poslouchal, včetně našich textů, z hlediště. No a pak v živém vysílání ve svých odpovědích využíval naše fóry, což bylo hrozné, protože jsme museli na místě improvizovat. Když jsme se ho zeptali, proč to udělal, tak řekl, že se chtěl přesvědčit, jestli jsme opravdu tak pohotoví, jak se říká.

Změnil se Zeman podle vás od doby, kdy jste s Ottou Černým moderovali Co týden dal? A odpustil už „zrádcům“ v ČSSD, kteří ho o prezidentský post připravili v roce 2003?

Miloše Zemana neznám tak detailně, abych mohla posoudit, v čem se změnil. Podle mne názory i chování má v zásadě stejné. Těm, kteří ho při první prezidentské volbě podrazili, podle mne ale neodpustil. Třeba premiér Sobotka to schytává doposud.

V květnu jste mi řekla, že ve svém pořadu BUBU show určitě upotřebíte Zemanovo sdělení, že „má plíce jako nekuřák a prostatu jako panic“. Panic se dá podle vás vysvětlit i tak, že pá a nic. Na pondělní tiskové konferenci si ale Zeman stále utíral pot z čela, což později televizní komentátoři glosovali slovy, že je vidět, že už prý „na to nemá“. Jak to vidíte vy?A pokud jste v pořadu BUBU show o Zemanově zdraví referovala, tak jaký to mělo ohlas?

Zpráva o jeho téměř panickém zdraví mě fakt pobavila. Naštěstí kdysi ve svém popisu svého zdraví zůstal jen u plic a prostaty a nepokračoval dál, protože sluch rysa a chůzi Usaina Bolta bych mu už fakt nevěřila. Ohlas u lidí? Často mne zastavují a ptají se, proč to nedělám na nějaké velké televizi. Jenže v těch zase panuje přesvědčení, že to už lidi netahá. A hlavně – jsem už okoukaná.

Co vás napadá, když vidíte jásající davy vítající prezidenta v regionech? Jsou ti lidé pomýlení? Mnozí politici k tomu tvrdí, že Zeman sklízí ovoce tím, že je takový „lidový“. Lidem se také líbí jeho přístup k jídlu, neboť mu prý stačí jen jitrnice, či chleba se sádlem...

Jásot není ukazatelem. U Václava Klause zase jásali jiní. A někteří jásají u Klause i u Zemana a klidně by jásali i u Schwarzenberga. A klidně by jásali i u Filipa nebo Semelové, kdyby se nebáli, že by to proti nim mohl někdo použít. Lidé z podstaty chtějí jásat, nebo pískat. A důvodem jim k tomu jsou často úplné prkotiny. Například, že v době diet a důrazu na image naopak vidí někoho, kdo na to kašle.

Miloš Zeman dlouhodobě nemá rád novináře a novináři zase nemají rádi Zemana. Kdo za tento vztah může? Jsou novináři na prezidenta zbytečně zlí?

Postavení žurnalistiky na tržní princip nutí novináře dělat, obrazně řečeno, z komára slona. Takže se některé výroky či činy politiků – a nejen Zemana – v médiích zveličují. Já osobně jsem však stará škola a nemám to ráda. V satiře je to princip, ale v seriozních komentářích je to chyba. Jenže klidnější, méně provokativní tón neprodává. A proto se nedivím politikům, že nemají novináře rádi.

Domníváte se, že Zeman „uhraje“ opětovnou kandidaturu do funkce prezidenta? A jak se případně bude chovat toto druhé prezidentské období, pojede třeba už na klidnější vlně?

Pokud mu to zdraví dovolí, tak kandidovat bude. A jestli by to uhrál? To záleží na volební účasti.

Jakou stopu svým prezidentstvím Miloš Zeman nejspíše zanechá českému národu a co bude pod jeho jménem napsáno v učebnicích dějepisu?

Po každém politikovi zůstane většinou pachuť. Za Klausem zůstala amnestie a za Zemanem tahle pachuť bude alespoň zábavná.

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…