Vyhozené věnce nejsou protest, ale hulvátství. Poslankyně Majerová Zahradníková tvrdě ke všem včetně Babiše

21.11.2018 18:58

ROZHOVOR „Svěření výkonu správy naší země politikům, kteří se mýlí a slouží zemi špatně, nás ještě neospravedlňuje k hrubému chování,“ upozorňuje občanská demokratka a poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková. Vyhození květin a věnců do koše nelze podle ní omluvit ničím. Nedůvěru vládě v pátek vysloví už potřetí. Nikoliv však kvůli kauze Čapí hnízdo nebo jiným problémům premiéra Andreje Babiše, ale protože tato vláda prý škodí svojí politikou České republice.

Vyhozené věnce nejsou protest, ale hulvátství. Poslankyně Majerová Zahradníková tvrdě ke všem včetně Babiše
Foto: Archiv Zuzany Majerové Zahradníkové
Popisek: Zuzana Majerová Zahradníková je kandidátka ODS č. 3 v Olomouckém kraji

Oslavy 17. listopadu asi již nepřekvapivě provázely události, které se řeší v médiích. Za jakou formu protestu považujete vyhození květin a věnců od vrchních politických činitelů do koše vy?

To nebyl protest, ale hulvátství. Absolutní projev neúcty. Ne vůči konkrétním politikům, ne vůči vysokým ústavním funkcím, ale hlavně vůči obětem německého běsnění v roce 1939. Omluvit to nelze ničím.

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí

Stává se takzvaným folklórem, že významná výročí a pietní akce budou využívanou příležitostí spíše k vyjádření politického postoje než připomínek historie?

Folklórem určitě ne. Folklór, to je krásná lidová tradice – a hulvátství při svátečních příležitostech není tradicí lidovou, nanejvýše jen kavárnickou. My ostatní si přelomové události připomínáme důstojně a normálně – snažíme se povídat si o nich s dětmi, jdeme na dobrou výstavu, položíme někde kytičku. Masové pseudoprotesty s prefabrikovanými protestními kartičkami vyrobenými z jedné vody pro všechny protestující, to s folklórem skutečně nemá zhola nic společného.

Václavské náměstí zažilo další demonstraci, na níž lidé vyzývali premiéra Andreje babiše k demisi. Na transparentech se objevují stále méně a méně lichotivá slova proti prezidentovi i premiérovi, některá mluví dokonce o smrti. Kde je hranice a překročili jsme ji už?

Šibenice se na demonstracích objevují už několik let, osobně to považuji za nechutné bez ohledu na to, zda se demonstruje proti představitelům mé strany nebo proti vládě, s jejíž politikou bytostně nesouhlasím. Jsme především jeden národ. To, že se větší část lidí rozhodla svěřit výkon správy naší země politikům, kteří se podle mě mýlí, kteří slouží zemi špatně, nás ještě neospravedlňuje k hrubému chování.

Opozice volá po hlasování o nedůvěře vlády. Andrej Babiš dle svých slov odstoupit nehodlá. Měl by? Je situace kolem jeho syna v rámci kauzy Čapí hnízdo dostatečný důvod? Jde o třešničku na dortu, nebo je premiér obětí napadání jeho rodiny? Co si myslíte vy?

Tato vláda především neměla nikdy vzniknout. Vyslovila jsem jí dvakrát nedůvěru, vyslovím ji potřetí. Ale ne kvůli osobním a rodinným problémům premiéra, po těch mi nic není. Kauzu Čapí hnízdo známe všichni už dlouho, voličům Andreje Babiše přesto zjevně nevadila. Nedůvěru vyslovím proto, že tato vláda stejně jako vláda předchozí škodí svou politikou naší zemi.

Je reálné, že českou vládu může shodit tato kauza? A mělo by to smysl? Spekuluje se, že by další volby opět vyhrál Babiš…

Za reálné to nepovažuji, jen nás bude čekat další dlouhé sněmovní divadlo, ve kterém si každý řekne své. Naše země dnes potřebuje stabilitu. Chci se s vládou hádat o její nesmyslné politice, chci vládní strany porazit v politickém boji, ale odmítám se účastnit teatrálního vykřikování a her, které naši zemi jen destabilizují.

Jak hodnotíte přístup novinářského dua Slonková–Kubík v celé kauze? Převážil veřejný zájem?

Jejich jednání bylo neetické a neprofesionální, a to i v případě, že bojovali proti neetickému jednání osoby premiéra. Proti zlu nelze bojovat zlem, proti nemorálnosti nelze bojovat nemorálností. Z tohoto hlediska je naše listopadové zvolání, že nejsme jako oni, stále nedoceněné.

Výročí od sametové revoluce v roce 1989 slavíme v době, kdy se česká vláda opírá o podporu komunistů. Naplňují se podle vás obavy o českou demokracii?

Samozřejmě. Naše demokracie je ohrožena ale také politikou Bruselu, Unií, českými politiky, kteří se k nadnárodním zlodějům naší suverenity lísají. Ve Sněmovně teď hlasujeme třeba o manželství pro homosexuály, řeší se genderová agenda, je snaha předefinovat rodinu. To vše omezuje naši svobodu a my tomu často jen s němým údivem přihlížíme. Demonstrovat bychom měli proti takovému omezování svobody, proti bezprecedentnímu státnímu zadlužování, proti stále většímu omezování svobody slova nejen na internetu…

Jak se mění vztah Čechů k Václavu Havlovi, který byl zásadní postavou sametové revoluce, s odstupem času? Slýcháme kritické hlasy. Jak hodnotit, co se o něm dozvídáme či uvědomujeme?

Následovníci prezidenta Havla dnes vytvářejí zcela zbytečný kult osobnosti. Dělají mu tak medvědí službu. Je přehavlováno, řada gest a akcí je nešťastná a jeho odkaz jen snižuje. Havel navíc rozhodně nebyl svatý. Sehrál svou roli během roku 1989 a 1990, nicméně jeho politické dědictví je tragické. Babišovo hnutí ANO je typickým plodem Havlovy nepolitické politiky. Kniha Jitky Vodňanské s názvem Voda, která hoří navíc ukazuje i jinou tvář Václava Havla, tvář, kterou jsme snad ani vidět nechtěli. Ale jak říká lidová moudrost: o mrtvých jen dobře.

„Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatímco těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše,“ řekl v roce 2006 Václav Havel. Na koho by se jeho vyjádření dnes mohlo vztáhnout?

Na jeho duchovní děti – ty, kdo se snaží přenést rozhodování o českém státu do rukou nikým nevolených úředníků v Bruselu. Z dnešních problémů však neviním demokracii, ale liberální demokracii, ve které desítky menšin vládnou jediné potlačované menšině.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…