Vždyť nám to Kalousek doporučil! Promlouvá úspěšný průmyslník, činovník Andreje Babiše

04.04.2017 12:44

FENOMÉN BABIŠ- NADĚJE, NEBO HROZBA? „Politici nechtějí mezi sebe pustit podnikatele, ani ty úspěšné, kteří se vypracovali férovým způsobem a zajišťují stovkám lidí solidní práci,“ myslí si majitel prosperující firmy Brano Group a.s. s 2500 zaměstnanci, který je zároveň viceprezidentem Svazu podnikatelů v automobilovém průmyslu. Nyní je také předsedou místního sdružení hnutí ANO na Opavsku. K současné aféře okolo nákupu dluhopisů Andreje Babiše pak ještě uvádí: „Vždyť bývalý ministr financí Kalousek nás k tomu tenkrát přímo vyzýval, často na nás tlačil. Proto nechápu, jak to Babišovi dnes může někdo vyčítat. Je proti němu vedena cílená kampaň, aby ho vytlačili z politiky.“

Vždyť nám to Kalousek doporučil! Promlouvá úspěšný průmyslník, činovník Andreje Babiše
Foto: archiv P.Juříček
Popisek: Pavel Juříček, předseda představenstva a generální ředitel Brano Group, a.s.

Andrej Babiš je možná vítězem příštích parlamentních voleb. Nyní však bojuje proti obvinění řady politiků ohledně nabytí svého majetku a s aférou ohledně dluhopisů. Jak celou tuto záležitost hodnotíte, dopustil se předseda hnutí ANO některých chyb, anebo je jen obětí štvavé kampaně médií a opozice?

Tak asi nějakých menších omylů se dopustil jako každý člověk, ale není to žádná tragédie. To Čapí hnízdo postavil za svých 900 milionů a od Evropské unie dostal jen padesát, které nedávno ještě vrátil. Myslím si, že by se do takového projektu už znovu nepustil. No a že si koupil dluhopisy své firmy za korunu, tak to bylo tehdy celkem normální. Vždyť bývalý ministr financí Kalousek nás k tomu přímo vyzýval, často na nás tlačil. Řekl nám všem podnikatelům doslova: „Kupte si svoje dluhopisy za korunu, nebudete muset z toho platit daně.“ Já jsem to tenkrát neudělal, protože jsem to nepovažoval příliš za morální, ale provedla to fůra mých kamarádů – seriózních podnikatelů, jelikož nám to Kalousek opravdu vřele doporučoval. Proto nechápu, jak to Babišovi dnes může někdo vyčítat. Je proti němu vedena cílená kampaň, aby ho vytlačili z politiky.

Čím dál víc se přetřásá problém nízkých českých mezd, které rostou pomalu i ve srovnání se Slovenskem či Polskem. Zmiňuje se problém pracující chudoby a masy lidí, kteří jsou jen krok od stavu chudoby. Jak tento problém řešit? Mohou za to komunisté, nebo ti, kdo přišli po nich? Nebo jsou Češi líní či si nechávají od svých zaměstnavatelů všechno líbit? Jaké máte osobní zkušenosti s tímto problémem vy sám z vaší firmy?

Já si myslím, že takzvaný problém nízkých českých mezd vytvořili odboráři, politici sociální demokracie a novináři. Protože ono tomu ve skutečnosti tak není. My se musíme především podívat na kvalitu života, kterou u nás máme, nemůžeme porovnávat jen mzdy. Je třeba do toho zahrnout cenovou hladinu spotřebního koše u těch zemí, se kterými se chceme srovnávat. No a v té konfrontaci je kvalita života u nás výborná. Do firem, jež nabízejí nízké mzdy, lidé asi nenastoupí, budou hledat vyšší platovou úroveň. U nás ve společnosti máme průměrnou mzdu okolo 26 tisíc korun měsíčně, a stejně nemohu sehnat další zaměstnance.

Za dobu svého podnikání jsem už poznal svět – Čínu, Rusko, Indonésii, Afriku, mám fabriky různě po kontinentech, a tak mohu říct, že kvalita života je u nás opravdu vysoká. Nelze se jen dívat na Německo, tam jsou přece úplně jiné ceny za bydlení a služby. K tomu bych chtěl ale ještě dodat, že musíme být opravdu rádi za takového partnera, jakým Německo pro nás je. Jednak tam odchází víc než 30 procent českého exportu a jednak táhne ČR svojí kreativitou a inovacemi výš. Kdybychom ho neměli, těžko bychom vymysleli někoho jiného.     

Anketa

Vadí vám, že Eiffelova věž nebo Braniborská brána nesvítí ruskými barvami?

91%
9%
hlasovalo: 5674 lidí

Politici Evropské unie oslavovali 60. výročí Římských smluv, tedy jedněch ze zakládajících dokumentů EU. Premiér Sobotka k tomu napsal: „Po Mnichovu s nacistickou totalitou, životem za železnou oponou a s divokými 90. léty je dobře, že jsme součástí EU.“ Byla 90. léta skutečně tak hrozná, abychom je srovnávali s nacistickou okupací? Pravicoví politici je považují za nejsvobodnější roky. Odbory a levice naopak za léta, kdy jsme ztratili svůj průmysl a vše předali cizincům. Jak posuzujete vy toto kontroverzní období? Začal jste právě tehdy podnikat? A jaké máte na to vzpomínky?

Pravda je někde uprostřed. Je faktem, že období devadesátých let přineslo i hodně negativ, ale jak se říká, po boji je každý generál. Ano, hodně se toho rozkradlo, část firem přešla zbytečně do zahraničních rukou díky kupónové privatizaci. Svou šanci dostali i různí šíbři, kteří podniky vytunelovali. Na druhou stranu se ale podívejme, co se za těch 25 let u nás udělalo. Máme svobodu, změnila se naše města, která dříve bývala všechna šedá. Nemohli jsme se dostat do světa, dnes máme svobodu projevu, cestování, podnikání atd.

Myslím si, že jsme udělali po roce 1989 pouze tři zásadní chyby. Týká se to zejména vzdělávání, které šlo za těch 25 let hodně dolů, generuje profese, jež mnohdy nejsou na trhu práce potřeba. Obrovsky se opomenulo technické i přírodovědné vzdělávání. Dalším velkým problémem je infrastrukturní rozvoj, zanedbané silniční i dálniční komunikace, železnice i informační technologie. Teď se to poněkud zlepšilo, když Andrej Babiš investoval do těchto oblastí více peněz, ročně se dávají na to už miliardy, ale stejně jsme nespokojeni, jelikož se s rozvojem dopravy čtvrtstoletí nic pořádného nedělalo. Vezměte si, že ani po 27 letech nemáme ještě hotový obchvat hlavního města Prahy. No a posledním velkým negativem je naše legislativa. Zvláště ohledně schvalování důležitých stavebních projektů, do kterých nám mohou zasahovat různé nežádoucí vlivy a subjekty, což je pak šíleně prodlužuje. To v Německu i ve Francii nebo také v jiných vyspělých zemích neexistuje.

Já jsem v 90. letech Brano a.s. privatizoval, jeho forma se postupně měnila a dnes jsem už jeho stoprocentním vlastníkem. Měl jsem hned dlouhodobý záměr vybudovat z firmy mezinárodní společnost, která by uspěla na evropském a pak i světovém trhu. Mohu dnes konstatovat, že se mi to podařilo, pobočky mám na všech kontinentech a stavíme teď fabriku i v USA, kde mám léta svoje obchodní zastoupení a kancelář i v Detroitu. Ta doba 90. let byla skutečně někdy obdobím „zatemněných oken“ a slzavým údolím, které se mi ale, doufám, podařilo projít bez ztráty kytičky.    

Někteří zástupci podnikatelských svazů se brání, že tento trend je důsledkem toho, že v ČR působí řada poboček – dcer od mateřských zahraničních společností, které si diktují ceny za výrobky či úkony a od toho se pak odvíjejí i mzdy. Zaštiťují se tedy špatnou strukturou českého hospodářství. Máte podobnou zkušenost ze své praxe? Je tento fakt skutečně příčinou mizerných platů v ČR, které nedosahují ani třetinové úrovně ve vyspělých západoevropských státech a kdy životní úroveň v Česku ještě stále dost pokulhává za tou v Itálii i ve Španělsku?

Tak bych to určitě neviděl, jsou tady sice problémy třeba u obchodních řetězců a některé věci se ještě musejí legislativně dotáhnout, ale to jsou záležitosti procesní, nikoli systémové. Nemyslím si, že česká ekonomika má špatnou strukturu, protože průmysl tvoří 34 procent hrubého domácího produktu, a to je zvláště v období krizí stabilizující faktor, kdy rapidně klesá výkon v oblasti služeb a kdy jde hodně dolů i domácí spotřeba. Navíc u nás už existuje řada firem v automobilovém či leteckém průmyslu, které se dokonce zabývají vesmírnými programy se špičkovými technologiemi, které jsou samozřejmě konkurenceschopné. I u nás ve firmě řídíme výrobu systémem počítačů a digitalizovaným odváděním a takových podniků je mnoho. Často se mluví o zavádění průmyslu 4.0, ale fůra společností v Česku už v tomto procesu delší dobu funguje.

Co se týká druhé části vaší otázky, do jižní Evropy napumpovala EU v minulých letech, coby ještě „evropská patnáctka“, hromadu peněz, a to se projevuje na kvalitě životní úrovně i vyspělosti infrastruktury. Jenže ty státy jsou v ohromných obchodních deficitech a státních dluzích. Mají problém jednotlivé projekty, financované kdysi z EU, nyní udržet. My teď také dostáváme miliardy na dotacích, ale je to pořád o dost méně, než braly tehdy státy jižní Evropy. V současné době se k nim přibližujeme a oni jdou v životní úrovni dolů. Vždyť jen ve Španělsku dosahuje nezaměstnanost až dvaceti procent.  

Zejména odborářům, ale i některým našim ekonomům se nelíbí tlaky podnikatelů na dovoz zahraničních dělníků. Tvrdí, že se tím ČR nedostane ze začarovaného kruhu levné práce a že na tom vydělají jen některé podnikatelské subjekty. A přijímání cizích zaměstnanců by schválili jen na tu nejnutnější možnou míru. Co vy na to? Pracují také u vás v Branu někteří cizinci? 

To je nesmyl. Čeští podnikatelé chtějí vždy zaměstnávat především naše lidi, protože marná sláva, ty kulturní rozdíly mezi jednotlivými národnostmi prostě existují, ať už jde o Ukrajince, Bulhary či Rumuny, co si budeme povídat. My chceme jen zachránit, co se tady zanedbalo. U nás existuje armáda 380 tisíc nezaměstnaných, kterým se moc nechce rekvalifikovat a z nichž třetina raději pracuje v šedé ekonomice. Já, který nenávidím agenturní zaměstnávání, mám teď od českých a slovenských agentur 110 pracovníků a také 72 Ukrajinců. Musel jsem k tomu přistoupit, protože jinak bych nebyl schopen plnit dodávky pro naše zákazníky. A stejně mám ještě pořád málo lidí. Na Opavsku je okolo 1 400 nezaměstnaných, ale z nich jen těžko někoho získáte, a když přece jen to u nás někdo z nich zkusí, tak za chvíli skončí. I v mé firmě musíme lidi občas přemlouvat ke 12hodinovým směnám, které jim samozřejmě pak patřičně zaplatíme, abychom splnili zakázky. U některých profesí jsme navýšili mzdy až o 20 procent, ale stejně jsme nikoho nového nezískali. Dnes neseženete nástrojáře či obsluhu CNC strojů s praxí, i kdybyste jim hned dali 50 tisíc. Na ty řeči o zneužívání cizích zaměstnanců já moc nevěřím, i ty Ukrajince z agentur platím celkově lépe než české zaměstnance. Ať se Pepa Středula nebo Míša Marksová k nám přijedou podívat...

V médiích probleskla informace před odvoláním už bývalého ministra Mládka, že předseda hnutí ANO by vás rád viděl právě na tomto postu. Nakolik byla tato informace pravdivá? A pokud by byl Andrej Babiš úspěšný ve volbách, přijal byste podobnou nabídku, i když by to znamenalo podle nového zákona opustit vaši úspěšnou firmu? Jaké máte vůbec ambice v hnutí ANO?     

Pan Babiš mi konkrétně nic nenabídl, ale je pravda, že ve vedení hnutí ANO podobné informace občas kolují. Asi před třemi roky jsem se s ním o určitých návrzích bavil, ale od té doby pak už ne. Já žádné velké politické ambice nemám. Kdyby náhodou někdy podobná nabídka přišla, tak bych ji musel sakramentsky zvažovat. Já jsem s firmou srostlý, mám v těle „její“ DNA a domnívám se, že i mým lidem by se nelíbilo, kdybych ji opustil. Také si myslím, že politici nechtějí mezi sebe pustit podnikatele, ani ty úspěšné, kteří se vypracovali férovým způsobem a zajišťují stovkám lidem solidní práci. Navíc také politici, zvláště ti, kteří působí ve veřejném prostoru už delší dobu, nepožívají u nás moc úcty na rozdíl od úspěšných podnikatelů, lékařů či jiných osobností. To by se musela zcela změnit atmosféra a také legislativa, která dnes podnikatele z politiky prakticky vylučuje. 

Miloš Zeman bude nyní usilovat o znovuzvolení za hlavu českého státu. Je to dobře pro ČR podle vašeho názoru? A jakou má šanci proti svým protikandidátům? Nyní například ohlásil i svou kandidaturu profesor Jiří Drahoš... Podpoří hnutí ANO někoho z těchto kandidátů, anebo postaví vlastního? Mluvilo se o Martinu Stropnickém. Koho byste vy sám spíše preferoval?

Já znám osobně Jana Švejnara, Jiřího Drahoše i Martina Stropnického a myslím si, že by mohli být důstojnými prezidenty, ale nejsem si jistý, jestli mají proti Miloši Zemanovi nějakou větší šanci. Profesor Švejnar je obrovsky vzdělaný člověk s velkým nadhledem, ale je moc velký intelektuál na to, aby uspěl v prvním kole prezidentských voleb. Jiří Drahoš je akademik, který dělal celý život vědu, a já nevím, zda by dokázal patřičně oslovit miliony obyčejných voličů. Martin Stropnický je zkušený diplomat a polyglot, avšak ani ten by proti současné hlavě státu zřejmě neuspěl. Já osobně Miloše Zemana uznávám, protože byl demokraticky zvolen a mohli bychom mít i horšího prezidenta. Pokud by se ale rozhodl Jan Švejnar ohlásit svoji kandidaturu, asi bych ho podpořil.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…