Z Ruska nikdy nic dobrého nepřišlo, lamentuje nad aktuálním vývojem profesor Pirk. Muset chodit na schůze, stát frontu na banány- to byl život v područí Moskvy

06.12.2017 19:56

ROZHOVOR Uznávaný kardiochirurg profesor Jan Pirk přiznal, že má obavy z toho, že směr, kterým se nyní Česká republika ubírá, není demokracie, ale jasné směřování do područí Sovětského svazu. „Jsem přesvědčen o tom, že z Ruska k nám nikdy nic dobrého nepřišlo,“ uvedl přednosta kardiocentra IKEM a připomněl poměry za totality. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také komentoval dění v Poslanecké sněmovně i výroky jejího předsedy Radka Vondráčka k vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání.

Z Ruska nikdy nic dobrého nepřišlo, lamentuje nad aktuálním vývojem profesor Pirk. Muset chodit na schůze, stát frontu na banány- to byl život v područí Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardiochirurg Jan Pirk

Jak vnímáte současnou politickou situaci? Zejména to, že vítězné hnutí ANO vytvořilo ve sněmovně hlasovací koalici s komunisty a okamurovci? A má to takové důsledky, že lidé jako poslanec Radek Koten nebo komunista Stanislav Grospič stojí v čele důležitých sněmovních výborů – bezpečnostního a mandátového a imunitního?

Demokratickými volbami si občané této republiky něco zvolili. To je prostě nepopiratelný fakt. Zřejmě to většině obyvatelstva vyhovuje. Nový premiér se netají tím, že chce řídit stát jako firmu, což bezpochyby není demokracie. Ale možná že osvícený diktátor je lepší než demokracie. Tak možná uvažovalo téměř třicet procent obyvatel, kteří volili Andreje Babiše. Ale musím říci, že mnou velice otřásl fakt, že předsedou sněmovního mandátového a imunitního výboru, což je dnes jeden z nejdůležitějších výborů v parlamentu, je člověk, který odmítl uznat, že poprava Milady Horákové byla politická vražda, a který vyznává názor, že prezident Gottwald byla významná osobnost, která má v našich dějinách významné místo. To tady za chvíli mohou začít politické procesy. Já jsem viděl v televizi, když se ho na to televizní redaktoři ptali, a on se z odpovědi snažil vykroutit, jinak bych to neříkal. To je opravdu strašné, a to mnou opravdu otřáslo.

A to komunistického poslance Grospiče navíc na post předsedy sněmovního mandátového a imunitního výboru navrhla exministryně spravedlnosti, poslankyně za ANO Helena Válková, takže je jasné, že to bylo po dohodě hnutí ANO a KSČM.

Já se o to zase tolik nezajímám. Kdybych neviděl v televizi tento pořad, tak bych nevěděl, jaký je nový šéf mandátového a imunitního výboru člověk. A mnou to hluboce otřáslo. Ale znovu říkám: občané této země se ve svobodných volbách takhle rozhodli. Možná nejsme na demokracii zvyklí a je nám bližší ruský způsob řízení země. Zřejmě nevíme, co demokracie je, a čekáme na toho osvíceného diktátora. Možná to bude našemu národu vyhovovat lépe než demokracie. Já nevím. Náš národ od okupace Hitlerem v demokracii nežil. To je přes šedesát let, to je dlouhá doba. Zatímco ostatní národy Evropy se k demokracii za ta léta propracovaly. Je také otázka, jestli demokracie není přežitý demokratický řád a že jako jiná společenství v historii, jako starý Babylon, Egypt nebo Řecko či Řím, jednou neskončí. Možná že je to soumrak demokracie v Evropě. Těžko říci.

Myslíte si, že to je jen evropský problém, nebo když vidíme, jak dopadly nedávno americké prezidentské volby, v nichž vyhrál Donald Trump, celosvětový problém?

Celosvětový ne. Celodemokratický problém. Já jsem měl včera možnost trávit večer s jedním z vedoucích politiků Německa. Říkal, že u nich mají také problémy, ale že směr, kterým se nyní Česká republika ubírá, není demokracie, že to je jasné směřování do područí Sovětského svazu.

Máte z toho vy osobně obavy?

Já osobně z toho vzhledem ke svým vnoučatům obavy mám.

O nebezpečí Ruska mluví i generál Petr Pavel. Považuje ho za jednu z hlavních hrozeb. Ruskému prezidentu Putinovi přičítá snahu rozbít Evropskou unii. Přesto nejvyšší čeští politici, exprezidentem Václavem Klausem počínaje a současným prezidentem Milošem Zemanem konče, Evropskou unii kritizují a směrují nás od Západu spíš k Východu.

Evropská unie bezpochyby kritiku zasluhuje. Ale pořád je lepší být v Evropské unii, než být opět satelitem Ruska. Jsem přesvědčen o tom, že z Ruska k nám nikdy nic dobrého nepřišlo. Velmocenská politika je v Rusku už od dob cara tak zakořeněná, že se snaží rozšiřovat svůj vliv, aby z toho těžila. Východní filozofie mně moc blízká není.

Někteří lidé přesto přirovnávají Brusel k Moskvě. Dá se podle vás srovnávat naše účast v Evropské unii s účastí tehdejšího Československa ve Varšavské smlouvě?

Už je osmadvacet let od sametové revoluce. Lidé, kterým je pětatřicet, čtyřicet let, vůbec nevědí, jak jsme tehdy žili, že jsme museli chodit na schůze, že jsme nesměli nikam cestovat, nevědí, že jejich rodiče stáli fronty na banány, že jsme na auta čekali sedm, deset let, než na nás vyšel pořadník. Oni vůbec nevědí, jaké to bylo žít v područí Moskvy, jaký byl tehdejší režim, který k nám přišel z Východu. Upřímně, z toho mám strach a nelíbí se mi, když pan prezident řekne, že Rusko je pro nás desetkrát důležitější než Francie.

Myslíte si, že si vážíme svobody slova, když Tomio Okamura i řada představitelů hnutí ANO kritizují média, protože se jim nelíbí, jak informují, a začínají volat po zestátnění veřejnoprávních médií, aby byla pod větší kontrolou politiků? Jak se na tyto snahy díváte, myslíte si, že je třeba přistoupit k nějakým změnám?

Možná že pan Babiš bude osvíceným diktátorem, který naši zemi někam povede. To teprve předvede. Ale předseda Poslanecké sněmovny nemůže říci, že by klidně vydal pana Babiše k trestnímu stíhání, až tady bude mít nezávislé soudy. Jak může říci takovou věc? Podle sebe soudím tebe. Na kom jsou soudy závislé? Základním principem demokracie jsou tři pilíře, to je moc zákonodárná, výkonná a soudní. A jedna nemá právo kritizovat druhou. Ale možná že se demokracie už přežila a že je nejvyšší čas, aby opět nastoupily diktatury, abychom se ubránili jiným diktaturám. To je možné.

Zmínil jste předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka a jeden z jeho kontroverzních výroků. Ale tento třetí nejvyšší ústavní činitel v České republice také prohlásil, že ve vyšším zájmu České republiky je premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání policii nevydat, než vydat. Má mít politik, když je ve vysokém postavení, takové výsady?

Já si naopak myslím, že by bylo perfektní, kdyby se pan Babiš očistil, aby ukázal, že nic neprovedl. Nejlepší obrana je přece chtít, ať pravda vyjde najevo, ubránit se a pak říci: tři roky jste mě honili po soudech a vidíte, nic jsem neprovedl. Co může být čistšího? Když se zabrání vyšetřování, vzniknou fámy, které vůbec nemusejí být pravdou. Pokud jsem nic neprovedl, je přece v mém zájmu nechat to vyšetřit, aby moje nevina vyšla najevo.

Z toho, co se dnes v Poslanecké sněmovně děje, jak se hnutí ANO snažilo ovládnout sněmovní mandátní a imunitní výbor, jak se vyjadřuje předseda sněmovny za ANO Vondráček i další představitelé hnutí ANO, se spíš zdá, že Andrej Babiš a hnutí ANO se policejního vyšetřování bojí, proto se mu snaží všemožně zabránit. Nemáte stejný dojem?

Je to, jako když pštros strká hlavu do písku. Nejlepší očištění z nějakého podezření je dokázat, že kritici nemají pravdu. Přece nemůžeme osočovat veškeré soudnictví u nás tím, že soudci jsou někým podplaceni, někým ovlivňovaní. Mně to připadá, jako když někdo podle své praxe posuzuje i ostatní.

Osvícený diktátor, kterým podle vás může Andrej Babiš být, by se obklopil odborníky. Řada jmen budoucích ministrů Babišovy vlády je už známa. Jak se vám osobně líbí kandidát na ministra zdravotnictví Vojtěch Adam?

Já kandidáta na ministra zdravotnictví vůbec neznám. Nikdy jsem s ním nemluvil, dokonce jsem ho nikdy ani neviděl. Takže si ho netroufnu hodnotit.

Zatím se vyjádřil ke zdravotnictví jen útržkovitě. Například prohlásil, že by zavřel malé nemocnice. Souhlasil byste s tím?

Já si myslím, že malé nemocnice by se měly změnit v doléčovací ústavy, protože taková lůžka nám zoufale scházejí. Pacienti leží na drahých urgentních lůžkách jen proto, že doléčovací lůžka nejsou. Léčebný proces není jen operace, léčebný proces sestává i z toho, že se pacient zotaví tak, aby se vrátil do normálního života. A to je dlouhá a trnitá cesta. K tomu mají sloužit právě lůžka rehabilitační a doléčovací, ale těch se nedostává, přitom jsou mnohem levnější co do provozu, vybavení, ale i personálu. Stačí mnohem méně lékařů na to, aby se pacient naučil třeba chodit. Malé nemocnice by se měly změnit na takováto zařízení, to by velmi ulevilo drahým lůžkům urgentní péče, tam by měli skutečně ležet jen pacienti, kteří to akutně potřebují. Léta říkám názor, že síť nemocnic byla budovaná za Rakouska-Uherska na vzdálenost dojezdu koňského povozu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…