Za podporu Zemana vězení? Vodička znovu vytahuje na světlo kauzu, která prý byla řízená a na zadání

25.02.2017 12:35

ROZHOVOR Chtěli mě dostat do kriminálu, že jsem spolu s Českým svazem bojovníků za svobodu podporoval volbu Miloše Zemana prezidentem republiky v roce 2013, tvrdí jen pár dnů před rozhodnutím prezidenta Zemana, zda bude znovu kandidovat, předseda ČSBS Jaroslav Vodička. Celá kampaň podle něj byla dobře organizovaná a zapojila se do ní podle jeho názoru i veřejnoprávní Česká televize. A prezidentu Zemanovi bohužel chybí více pravomocí, aby mohl podpořit své postoje k muslimské imigrační vlně, jako má třeba Donald Trump, dodává Vodička.

Za podporu Zemana vězení? Vodička znovu vytahuje na světlo kauzu, která prý byla řízená a na zadání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSBZ Jaroslav Vodička

Miloš Zeman prohlásil, že se před svým rozhodnutím znovu kandidovat bude ptát na názory svých nejbližších spolupracovníků. Můžete prozradit, jako osoba blízká prezidentovi, jak vlastně takové porady na Hradě probíhají? Pozve si vás hlava státu po jednom nebo se setkáte najednou, u nějakého kulatého stolu?

Nejsem poradcem prezidenta Zemana, nemám v tomto smyslu ani žádnou smlouvu, dohodu či pověření. A vůbec nevím, zda na Hradě nějaký kulatý stůl pro porady poradců existuje.

Ovšem podle mých informací na setkání hlavy státu s týmem jeho poradců na Hrad v březnu jdete. Takže mezi osoby blízké prezidentovi patříte. Je to tak?

Ano, máte pravdu. Půjdu tam.

Obraťme list od budoucnosti k současnosti. Prezidentu Zemanovi někteří lidé říkají „český Donald Trump“. Nejen kvůli jeho podpoře nově zvoleného prezidenta USA, ale i kvůli podobným názorům na boj s nelegální imigrací a na konsolidaci vztahů s Ruskem a Čínou. Souhlasíte s tímto příměrem?

Nesouhlasím. A mediální obraz toho či onoho zde nerozhoduje. Především je zde jiný rozsah pravomocí amerického prezidenta, který je součástí tamního prezidentského systému. Ten u nás není, hlava našeho státu je i z české Ústavy spíše reprezentující personou. Má samozřejmě velmi silný mandát z voleb, daný přímou volbou občanů České republiky, ale bohužel mu adekvátně k tomu také chybí rozsah pravomocí. To je ovšem na politicích, zda ony pravomoci, adekvátně síle tohoto mandátu, hlavě státu předají či přenechají. Zatím to tak ale nevypadá. Čili prezident Zeman může dávat hlasitě najevo svůj nesouhlas s nelegální migrací, či vyzývat politiky k novým modernějším vztahům s Ruskem a Čínou, ale nemá mandát ihned a na místě podepsat v tom smyslu svůj vlastní zákon, vyhlášku či příkaz. Toto právo má americký prezident, jemuž vykonávání jeho úřadu dává pravomoci velmi významné. Čili srovnávat zde obě osoby podle hlasitě deklarovaných názorů je velmi složité, asi až nepatřičné. Chci říci, že v kruzích, ve kterých se pohybuji, se o tom takto nehovoří.

Anketa

Je správné, když jde někdo za mříže kvůli pomočení a spálení Koránu?

3%
97%
hlasovalo: 15625 lidí

Před několika měsíci vámi řízený Český svaz bojovníků za svobodu čelil mediální kampani, která vás osobně obviňovala z totalitních praktik i z tunelování veteránských fondů. Případu se chopila i policie. Jak její prověřování skončilo?

Jistě, ta kampaň byla velmi nepříjemná a zřejmě již minula. Alespoň v to doufám. Na stole jsou jiné starosti, jiné případy, a to třeba vámi uvedený Donald Trump a jeho mediální obraz. Také se blíží sněmovní volby v říjnu a ve třetině března se Miloš Zeman vyjádří, už jasně a zřetelně, ke svojí opakované kandidatuře na prezidenta České republiky. Ona kampaň byla, aspoň symbolicky, daní za to, že ČSBS- a to nejen mými ústy, ale třeba i hlasem legendárního vojáka od Tobruku Pavla Vranského- podpořila Miloše Zemana při volbě hlavy státu před čtyřmi lety. Ale zpět k oné kampani, která byla zjevně nějak řízena, někým zadána, něčemu sloužila. Rozumím bulvární poptávce po senzacích, ale že se k projektu svými jednostrannými reportážemi přidala i veřejnoprávní Česká televize, mě udivuje. V tomto smyslu bylo Radě ČT zasláno několik stížností. Věřím, že především Česká televize - u bulvárních médií o tom pochybuji - zaznamená svojí novou speciální reportáží i skutečnost, že nic z toho, co bylo v oné mediální kampani užito proti mně osobně, i proti ČSBS, nebylo prokázáno. Víte, já nebyl obviněn z tunelování ČSBS, ale ČSBS byl obviněn z  nehospodárného nakládání s finančními prostředky a poškození našeho spolku prodejem budovy ČSBS. Ani jedno z toho se neprokázalo.Na mne jako osobu bylo podáno trestní oznámení, ale při šetření policií bylo zjištěno, že jsem nic nezavinil. Ani ČSBS nic nespáchal, protože podle smlouvy, kterou podepsala bývalá předsedkyně Anděla Dvořáková, bylo o dikci smlouvy informováno už bývalé vedení ČSBS z roku 2003, a vše bylo dle zákonných norem.

Budete tedy na toto podle výsledků policie falešné obvinění nějak reagovat? Chystáte právní kroky k očištění dobrého jména ČSBS nebo svého?

Bezesporu k poškození kreditu Českého svazu bojovníků za svobodu došlo, to nelze zastírat. I centrální politici čtou noviny a rozhodují se na základě tam publikovaných mediálních zkratek, nebo umí, bez prověření skutečností, reagovat na ten či onen údaj na kamery té či oné televize. To jsme silně pocítili i na svoji kůži. Třeba tím, že nám byl snížen požadavek na dotaci ze strany ministerstva financí. Někdo v tisku a v dalších médiích deklaroval lži, pomluvy, někdo tyto média užil k manipulaci, pro svůj či jiný prospěch. Samozřejmě zvažujeme prověření těchto skutečností a adekvátní kroky na naši obranu. Radíme se v tomto smyslu s odborníky, právníky, kteří tuto kampaň prověřují. Zvažujeme celou škálu právních kroků k očištění dobrého jména ČSBS. Nejedná se zde o mou osobu, ale jak jsem řekl, hlavně o dobré jméno našeho veteránského ČSBS, které bylo poškozeno jak v myslích občanů státu, tak  finančně. Víte, vždy jsem měl a stále mám na srdci prospěch ČSBS jako celku. Chci, aby tento spolek válečných veteránů nadále fungoval a měl pro svoji práci co nejlepší podmínky. Tyto podmínky je třeba znovu utvořit, narovnat, a to je můj hlavní cíl. Nebude to lehké.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…