Za zdražování může vláda, opozice i ČNB. Zavlekly nás do dluhové pasti. Lipovská z VOLNÉHO bloku naložila všem

21.09.2021 15:50 | Rozhovor

Proč je všechno pořád dražší? A co se s tím dá dělat? Ptali jsme se ekonomky Hany Lipovské, která ve volbách vede VOLNÝ blok v Pardubickém kraji.

Za zdražování může vláda, opozice i ČNB. Zavlekly nás do dluhové pasti. Lipovská z VOLNÉHO bloku naložila všem
Foto: archiv H. Lipovská
Popisek: Hana Lipovská.

Podle Českého statistického úřadu je inflace 4,1 %. Je to problém, nebo se vlastně nic neděje?

Samozřejmě, že se děje! Ceny stoupají, jsou ohroženy i úspory. Míra inflace je nyní nejvyšší za posledních třináct let. Zvykli jsme si žít v prostředí relativně mírného zdražování a úplně jsme zapomněli, co znamená, když ceny skokově rostou. Vždyť ještě loni nám centrální bankéři i mnozí politici naopak tvrdili, že ceny budou klesat. Dělali všechno pro to, aby se začalo zdražovat.

Proč jim vadilo, že by ceny klesaly a my si tak mohli koupit více?

Tvrdili zcela nesmyslně, že když budou ceny klesat, přestaneme my, zákazníci, nakupovat. Mysleli si, že budeme vyčkávat, až ceny klesnou ještě více. A to je hloupost. Můžeme pár měsíců vyčkávat s nákupem nového mobilu nebo auta, ale neodložíme nákup rohlíků nebo mléka jen proto, že za rok možná budou levnější. Skutečné důvody byly v něčem úplně jiném.

V čem?

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí
Na zdražování přece nejvíce vydělávají dlužníci. Představte si, že dlužíte tři sta korun, když stojí chleba 30 Kč. Než peníze vrátíte, chleba zdraží na 50 korun. Jinými slovy, i když vrátíte celé dlužné tři stovky, ve skutečnosti jste si půjčili deset bochníků - ale vracíte jenom šest. Dlužník na zdražování vydělává, věřitel prodělává. A největším dlužníkem v naší zemi je náš stát. A věřitelem občan.

Takže zadlužené vládě inflace, a s ní spojené zdražování, vyhovuje?

Samozřejmě! Inflace je jedním ze způsobů, jak vláda přenese na občany splátku dluhů, které nadělala. Důsledky vládního dluhu tak dopadají nejhůře na ty nejchudší, především na důchodce, kteří musí mnohdy vystačit s malým důchodem. A navíc jim tak vláda ukrajuje z celoživotních úspor.

Kdo za to může?

Částečně centrální banka, která od roku 2013 dělala všechno pro to, aby ceny rostly. Znehodnocovala korunu a na úkor občanů tak podporovala úzkou skupinu exportních firem, které navíc mnohdy nejsou v českých rukou. Výsledky práce našich lidí tak končily na účtech v cizině. V poslední době však největší podíl viny nese vláda. Poté, co kvůli covidu zavřela ekonomiku a zastavila výrobu, začala rozdávat peníze, aby lidé neprotestovali a smířili se s domácím vězením. Na covidová opatření politici dali přes 550 miliard, naše výroba však klesala nejvíce v celé historii. Peníze, které vláda štědře rozdávala občanům, tak nebyly nic jiného než jen bezcenné, ničím nepodložené papírky.

Může za to jenom vláda?

Na vině je také evropská zelená politika, takzvaný „Green Deal“. Ve jménu boje proti oxidu uhličitému se zdražuje energie, zdražení cen energie se promítá do cen veškerého zboží a služeb. Green Deal je novodobý nástroj přerozdělování bohatství mezi lidmi. Nástroj, který ožebračí průmyslové země a dopadne nejtvrději na ty nejchudší, kteří se nemají jak bránit.

Jak hodnotíte dosavadní vládní opatření?

Vláda zatím dělá všechno proto, aby bylo ještě dráž, a tedy ještě hůř. Tím, že chce zvýšit platy státním zaměstnancům, včetně úředníků, a tím, že chce zvýšit minimální mzdu, tlačí na růst mezd v celém hospodářství. Zaměstnavatelům nezbyde než toto zdražení výroby promítnout do cen zboží. Ty porostou – a my budeme opět potřebovat vyšší mzdy, abychom si mohli dovolit zaplatit základní životní potřeby. Takzvaná mzdově-cenová spirála se už začala roztáčet.

Jak to bude dál?

Česká národní banka bude muset zasáhnout, to jí přikazuje zákon. A má teď jediný nástroj: zvýší úrokové sazby. To ovšem dopadne na občany, kteří splácí hypotéku. A dopadne to i na stát, tedy opět na nás, protože vyšší úrokové sazby zdraží splácení také státního dluhu. Pokud se dnes, teď, v řádu několika týdnů, razantně nezasáhne, budou ceny v příštím roce růst ještě mnohem rychleji. Ale, protože bude po volbách, politiky to už zase nebude zajímat.

Pomohlo by, kdyby vláda začala ceny regulovat?

V žádném případě. Ceny rostou, protože je v hospodářství příliš mnoho peněz, za které si můžeme koupit příliš málo zboží. Když ceny zastropujeme, když nebudou moci růst, chleba více nebude. Ve skutečnosti ho bude spíše méně, protože za příliš nízkou cenu se firmám nevyplatí vyrábět a obchodům prodávat. Stát se do cenotvorby plést v žádném případě nesmí.

Politici tvrdí, že inflace je věcí České národní banky a ta je ze zákona nezávislá, proto ani vláda, ani Sněmovna s cenami nic udělat nemohou. Je to pravda?

Není. Zaprvé, je to Sněmovna, kdo zákon o České národní bance může změnit. Centrální banka si od hospodářské krize po roce 2008 přebírala více a více kompetencí a zároveň je dnes mnohem více „evropská“ a mnohem méně „česká“. Dnes už má mezi zákonnými cíli i podporu cílů Evropské unie.

Zadruhé, v návrhu státního rozpočtu, který jsme za Volný blok představili, je i strategie na snížení státního dluhu do roku 2030 z dnešních 2200 miliard korun na nulu. Zrušíme proto minimálně třetinu všech úřednických míst ve státní správě. Ekonomika se musí konečně zase nadechnout.

Zatřetí, je nutná masivní deregulace. Ruku v ruce s rušením úřednických míst musí jít nejen omezení papírování, ale také stovky konkurenčních překážek, které si vylobbovaly velké podniky, aby udusily malou, mrštnou konkurenci.

A konečně začtvrté, musíme začít naplno obchodovat. Není důvod, abychom dodržovali nesmyslné unijní sankce třeba vůči Rusku – podívejme se třeba na Německo, které je okázale ignoruje. Obchodovat musíme s každým, kdo za naše zboží platí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…