Zabránili jsme nástupu populismu. Hamáček nás sjednotí. Exhejtman a poslanec Běhounek k zahájení sjezdu ČSSD

09.04.2021 9:35

ROZHOVOR Sociální demokraté si zvolí nové vedení. Šéfovat straně by chtěli hned čtyři uchazeči. Podle někdejšího hejtmana Vysočiny, lékaře a poslance Jiřího Běhounka ale může výsledek volby stranu rozdělit. Tedy v případě, že post předsedy neobhájí Jan Hamáček. U dalších kandidátů Běhounek vidí spíše sebevědomí, prázdná slova a žádné výsledky.

Zabránili jsme nástupu populismu. Hamáček nás sjednotí. Exhejtman a poslanec Běhounek k zahájení sjezdu ČSSD
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Jiří Běhounek

Začíná sjezd ČSSD, byť kvůli covidu online formou. Vedle současného šéfa strany a ministra vnitra Jana Hamáčka se o nejvyšší stranický post hodlají utkat také Tomáš Petříček, Kateřina Valachová a celkem neznámý Břetislav Štefan. Koho podporujete a proč?

Jednoznačně podporuji Jana Hamáčka, protože ve velmi těžké době vede ČSSD s uměním možného. A především má jasno, co dál.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Výsledky ČSSD v průzkumech jsou stále jednociferné. Je správné, že v takové situaci budou o post předsedy bojovat hned čtyři kandidáti? Jaký signál to voličům vysílá? 

Jsme demokratická strana. Pokud si ostatní kandidáti myslí, že to pomůže, budiž. Signál pro voliče to dobrý není, ale to je stále dokola. Slovně mnoho řečí, ale skutek utek.

Nakolik se podle vás po sjezdu, ať už se šéfem strany stane kdokoli, dokáže sjednotit za lídrem a oslovit co nejširší spektrum občanů?

Pokud nebude předsedou znovuzvolen Jan Hamáček, je obtížné si představit sjednocení a jasný signál veřejnosti k volbám.

Jak hodnotíte dosavadního předsedu, ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka? Během trvání pandemie se nepochybně stal coby šéf krizového štábu hlavní tváří strany. 

Osobně hodnotím působení Jana Hamáčka velmi kladně a podporuji jej. 

Pokud jde o Tomáše Petříčka, ten je spíše méně viditelným členem vlády a jeho jedinou dosavadní volební zkušeností byly komunální volby na Praze 7, kde pod jeho vedením sociální demokracie zcela propadla. Dokázal by přitáhnout voliče?

Slova nejsou ničím, výsledky vším. Sebevědomí mnohých při číslech, kterých dosáhli v posledních volbách, lhostejno kterých, je více, než hypertrofické. Zvláště když u toho všichni posledních 10 let byli. Petříček, Šmarda, Netolický skrývající vlastní značku a další.

V jaké stavu se dle vašeho mínění momentálně sociální demokracie nachází? Při zpětném pohledu, pomohla jí nebo ublížila účast ve vlády s Andrejem Babišem?

Ublížilo především první společné angažmá premiéra Sobotky a jeho chyby. Nyní dle mého soudu zajistila ČSSD demokratický rozměr vlády bez populismu z SPD a udělala velký kus práce, který bude oceněn bohužel až v budoucnu.

Není to tak dávno, kdy ČSSD sněmovní volby vyhrávala. Značnou část voličů vám zcela jistě přetáhl právě Babiš. Vidíte ještě šanci, jak tyto původně tradiční voliče sociální demokracie přilákat zpátky?

Jsem přesvědčen, že voliči ČSSD se vrátí, protože tu není jiná strana, která by hájila jejich zájmy. Nevím však, zda už v těchto parlamentních volbách, protože zatím není tak zle. Podle mě však bude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…