Záchodová strana. Zpěvák zábavně o ČSSD

26.06.2017 7:55

„Teď jde o to, zda socani mezi sebou najdou nějakého Františka z Assisi, který by kladl důraz na lidskou stránku věci a vyzdvihoval lásku mezi lidmi a úctu ke zvířatům a lpěl na obraně bezbranných. Dá se to ale oživit? Jedině tak, že by se vše škrtlo a začalo od nuly. Prostě sociální demokracii by někdo měl dát novou náplň. A pokud se nikdo takový nenajde, tato strana končí. Zbude z ní něco jako ‚strana ze žabího hlenu‘, nebo ‚heydrichova strana zpětného zrcátka‘...,“ zmiňuje písničkář a učitel jógy Pepa Nos na konto ČSSD. Podle něj sociální demokracii už nevzkřísí ani Jiří Paroubek. „On také jel v mocenských ambicích, a i když může mít dobré úmysly, už je nemůže splnit!“ říká na jeho konto.

Záchodová strana. Zpěvák zábavně o ČSSD
Foto: Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Sjezd ČSSD v Brně

Jak jste vnímal rozdělení moci v ČSSD poté, co se vzdal předsednictví strany Bohuslav Sobotka? Rozumíte oné rošádě? A je vám líto Bohuslava Sobotky?

Sám jsem v životě snad už prošel vším a s politikou jsem se blíže setkal již v roce 1974, když mi tehdejší režim zabavil řidičák i cestovní pas. Pak jsem si uvědomil, že i nebetyčná blbost může vyvolat „nelibost u vrchnosti“. To jsem ale odbočil od vaší otázky, takže zpátky k ČSSD. Zda se tam někdo rozhodl pro nějaké trojpapežsví – to ale byl pád do nejhorších hlubin křesťanství – tak to udělal asi z nějakých důvodů. Jde o to, že lidé v ČSSD se hádají již poměrně dlouhá léta. Když stranu řídil ještě Miloš Zeman, tak to sice mělo ještě nějaký punc a glanc a vypadalo to po nějakou dobu, že by socialisté mohli navázat na svou předválečnou tradici. Ale nakonec se to zvrtlo. Přitom se v té době médii hojně probíralo, jak je celá Evropa sociálnědemokratická, což se líbilo hlavně Jiřímu Paroubkovi. Podtext ale toho všeho byl, že „se všemi zatočí“. Však si vzpomeňme, jak se ještě předtím uvnitř ČSSD říkalo: „Budeme si své stranické knížky vázat do kůže členů ODS!“ To byl tedy „úžasný“ Zemanův výrok! Jak ale postupně sílily ambice této strany – vždyť i její překlad zní, že je to společenská vláda lidu – tak situace houstla. „Sociální“ se navíc spojuje se sociálním zařízením, tedy se záchodovým zařízením. Pro mne osobně tak velmi brzy začala tato strana představovat „záchodovou stranu lidu“. Viděl jsem v ní obrovské mocenské ambice lidí, kteří se snažili všechno schlamstnout. Začali tak opakovat chyby komunistů. To, co teď dělá ČSSD, je úplně stejné, co dělali komunisté před svým pádem. Oni se také snažili o podobné srandy, předstírali demokracii, a nakonec museli odejít. To samé teď čeká sociální demokraty... Končí stejně jako zhouba trojpapežství v křesťanství. Tam se ale naštěstí objevil František z Assisi, který nakonec křesťanství pozvedl z bahna. Teď jde o to, zda socani mezi sebou najdou nějakého Františka z Assisi, který by kladl důraz na lidskou stránku věci a vyzdvihoval lásku mezi lidmi a úctu ke zvířatům a lpěl na obraně bezbranných. Dá se to ale oživit? Jedině tak, že by se vše škrtlo a začalo od nuly. Prostě sociální demokracii by někdo měl dát novou náplň. A pokud se nikdo takový nenajde, tato strana končí. Zbude z ní něco jako „strana ze žabího hlenu“, nebo „heydrichova strana zpětného zrcátka“... Bude to prostě jen sdružení náhodných lidí k získávání nějakých výhod. A když pak ty výhody získají, tak to zase půjde k šípku. Může se stát všechno, dokonce i to, že by někdo zakázal jiné strany...

Může být oním „Františkem z Assisi“ Lubomír Zaorálek, anebo Milan Chovanec?

Ani jeden, ani druhý! Oni dva jsou uzamčení v těch mocenských ambicích, o nichž jsem hovořil. František z Assisi byl osmnáctiletý mladík, honil ženský a páchal různá alotria, ale nakonec se mu to vše v hlavě srovnalo a dosáhl osvícení. To se u duchovně založených lidí stává. Jenže u těch „starých páprdů“ tohoto typu k tomu už dojít nemůže. Ke zvratům v hlavě může dojít jen mezi šesti až třiatřiceti lety. Později se už lidi dostanou do pastí vlastního ega a z toho už pak není úniku. Oni dva navíc mají karmicky v hlavě navalené balvany mocenských ambicí. I kdyby nechtěli, musejí plnit úkoly v rámci touhy všechno totalitně schlamstnout. Ti tedy nemohou zasáhnout do nějakého vývoje, musí na scénu přijít někdo nový a čistý. Anebo očištěný či osvícený – v tom duchovním slova smyslu. Tím nemyslím v duchu osvícenství Josefa II., ale v linii duchovního osvícenství, což je něco jiného. Mám na mysli poznání nejvyšších pravd, nejenom vnějších, ale i vnitřních. Neříkám, že ČSSD končí totálně, ale oni již tak zabředli nejenom finančně, ale i majetkově do problémů kumulace moci, že v současné době z toho už není úniku.

Nemůže být tím „osvíceným“ člověkem Jiří Paroubek, jenž se chtěl do strany vrátit, ale ústředí ČSSD jej tvrdě odmítlo?

To, co říkám o Sobotkovi, o Zaorálkovi a o Chovancovi, platí na Paroubka taky! On také jel v mocenských ambicích, a i když může mít dobré úmysly, už je nemůže splnit! Prostě nemůže pokračovat v linii, v níž lítal, to by vyvolal obrovské kontroverze. Ze všech stran.

„Zbavili jsme se balvanu na cestě,“ okomentoval Sobotkův konec pro ParlamentníListy.cz prezident Miloš Zeman. Kdyby prý měl nyní už exšéfa ČSSD oznámkovat, dostal by za pět. Souhlasil byste s jeho slovy?

Určitě. Sobotka je totiž typický aparátčík. Typický nomenklaturní kádr, jakých měli komunisté tisíce po celým světě. Člověk, jenž je svázaný v myšlení a poučkami, nemůže být nikdy kreativní. Tomu se třeba vymkl Gorbačov a změnil cosi, poučky prostě hodil do koše. Některým lidem ale svobodné myšlení vlastní není, zejména ne nomenklaturním kádrům, kteří jsou zavedeni v nějaké šabloně a jedou po nějaké koleji a nejsou schopni vybočit. Kdyby to udělali, tak by nabourali.

Kdo se podle vás zapsal výrazně do historie ČSSD? Je to Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross, Jiří Paroubek, či Bohuslav Sobotka?

Jen Miloš Zeman, protože on to celé rozjížděl. Já jsem s ním kdysi přišel do styku – bylo to v Semaforu – a působil na mne dobře. Ty ostatní bych považoval za balvany. Miloš Zeman ale má o nich právo mluvit jako o balvanech, neboť on to jako jediný z nich rozfoukal, a co je nejdůležitější – dotáhl to až na hlavu státu!

Která z politických stran teď bude nejspíše těžit z propadu ČSSD?

Osobně fandím SPD Tomia Okamury. On by z této situace těžit mohl. Zda tomu tak bude, to nevím. U něj ale jde o svobodu slova v základním slova smyslu a o přímou demokracii, a ne o nějaké intrikářství, které se tady provozuje už od prvního ledna 1993. Tehdy vznikla „česká intrikářská republika“. Balvan této republiky by se ale měl odvalit. A Tomio to podle mého soudu má promyšlený. Navíc je dobře genově namíchaný z japonské preciznosti a valašské zdravé zemité povahy. U něj vidím naději, u ostatních ne. Víte, že „ano“ znamená ve španělštině prdel? Co s tím? To nám tady bude vládnout prdel? Já to celé hnutí ANO prostě vnímám jako lingvista.

Jenže Babiš je přitom možná budoucí vítěz voleb. Kam byste jej zařadil vy?

Když to řeknu neslušně, tak do prdele! Ale prdel je nutná k našemu životu... Ale to je tak všechno. Já bych celé hnutí ANO i samotného Babiše nazval jako nutnou věc, i když to nemá půvab srdce nebo očí... Bral bych hnutí ANO suše, logicky a pragmaticky, ale ne pocitově.

Dokážete si Andreje Babiše představit v pozici premiéra?

Dnes si už v této pozici dokážu představit každého. Prostě kohokoliv. Představivost mi není cizí.

Sledoval jste dokumentární sérii „Svět podle Putina“ na televizi Prima Zoom?

To jsem neviděl.

Putina v dokumentu zpovídal americký režisér Oliver Stone a tázal se jej kromě jiného i na společné vztahy USA a Ruska. Putin odpovídal ve smyslu „naši partneři, naši přátelé“ v USA. Zdůraznil přitom, že bipolární svět už skončil, svět se vyvíjí, ovšem někteří lidé na Západě si toho ještě nevšimli...

To bych podepsal. Takto bych to řekl taky.

Jak si vysvětlujete, že mnozí lidé, zvláště pravicově založení, hovoří o Rusku a o Putinovi jako o velkém nepříteli, kterého je třeba se bát?

To je setrvačnost od prvního ledna 1993, nic jiného to není. Tehdy tohle jelo na plné obrátky a někteří lidé v tomto myšlení ze setrvačnosti pokračují. Ale je to přesně tak, jak říká Putin, že doba je již někde jinde. To říkám i já. Je nutné nové době, novým silám porozumět. A kdo to neudělá, tak prostě bude upozaděn a zmizí ze scény.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…