Zapalování aut povede do pekel, říká k demonstracím muž ze Suverenity

15.04.2012 21:13

ROZHOVOR Jan Rytíř chce být příštím hejtmanem Olomouckého kraje za Suverenitu – Blok Jany Bobošíkové. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zmínil, co je shnilého v kraji a vůbec v české politice. Jako bývalý vyšetřovatel závažné hospodářské kriminality také hodnotil aféru kolem odposlechů mezi lobbistou Romanem Janouškem a pražským exprimátorem Pavlem Bémem.

Zapalování aut povede do pekel, říká k demonstracím muž ze Suverenity
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Jana Bobošíková demonstrovala v ulici U Prašného mostu při příjezdu německé kancléřky Angely Merkelové

Budete se ucházet o hlasy voličů v nadcházejících krajských volbách. Co je třeba prioritně změnit v Olomouckém kraji?

Chceme rozbít koalici ČSSD a ODS, která tomuto kraji škodí již několik volebních období klientelismem a provázáním politiků na podnikatelskou strukturu. Konkrétně na Letiště Přerov se odvádí z veřejných rozpočtů 25 milionů korun. Tato společnost má pouhé čtyři zaměstnance, nicméně bohatě a zajímavě obsazenou dozorčí radu a představenstvo. Pokud se stanu hejtmanem, jako jeden z prvních kroků bych inicioval revizi stávajícího smluvního vztahu a revizi vztahů ve společnostech ovládaných krajem a revizi smluv kraje vůbec.

Co vám nejvíc vadí na současném způsobu vedení kraje?

Korupce, klientelismus. V podstatě stále stejné firmy participující na zakázkách, subdodavatelé a řemeslníci, kteří nemají zaplacené faktury za fyzicky vykonané práce, zatímco firma, která z veřejných prostředků čerpá, má všechno zaplaceno. Neplatí svým subdodavatelům – tito lidé pak navštěvují moje poradny, to jsou lidi před rodinným krachem, před bankrotem. To je prostě katastrofa.

Jak se díváte na současné dění na české politické scéně?

Nejvíc mě tíží skutečnost, že lidé, občané a voliči si tento stav zvolili a volí si ho dlouhodobě, volí si ho dvacet let, přičemž nedovedu pochopit to, že občan – volič, který je svéprávný, si nevezme ponaučení z doby minulé a reaguje na slib třiceti korun poplatků u lékaře a dává hlas lidem, kteří vše, co slíbili, mohli splnit už dávno. To mi vadí nejvíc. A pak samozřejmě sociální politika tohoto státu a koaliční vláda.

Kde jsou kořeny momentálního stavu české společnosti?

Podle mě v privatizaci. Momentálnímu stavu předcházela éra výroku „Neznám špinavé peníze“. Tímto byla odstartována morální devastace lidství. Případ Janoušek, který teď hýbe scénou, pramení z toho, že ten člověk si skutečně myslí, že je Bůh. On přejede paní a nepochybuje ani na minutu, že mu to projde. V první fázi bylo vidět, že tím Bohem téměř je. Policisté ho odvedli zadním vchodem místo toho, aby mu nasadili pouta. Já jako bývalý krajský vyšetřovatel bych okamžitě psal návrh na vazbu.

O čem případ Janoušek svědčí?

Nejhorší na tomto zákroku je, že tím vyslala policie veřejnosti signál - řekněme že máme 30 000 policistů – kdyby každý policista chytil jednoho kapsáře, zachrání dohromady hodnoty v řádech zhruba jednoho dvou milionů. Pokud by ale 30 000 policistů chytilo jednoho korupčníka, tak zachrání společnosti hodnoty v miliardách a ze získaných peněz by mohli být slušně placeni i ti, co chytají kapsáře. Když jsem toto viděl, chtěl jsem podat trestní oznámení na zasahující policisty. Jelikož ale policejní prezident Lessy nezklamal, zahájil šetření hned v sobotu, od tohoto kroku jsem upustil. Jak pak k tomu přijde tady chudák řidič, který namaloval tykadla a teď jde po něm smečka policistů? Ten člověk pokreslil plakáty. Neměl by to dělat. Neměl by nikdo ničit cizí majetek. Je to v podstatě krok vandalismu. Nicméně stejně tak nemá co dělat ve vězení. To je ostuda této země, která daňové poplatníky zatím přišla minimálně na milion korun. Uvědomme si, kolik lidí a s jakými platy se tímto přestupkem zabývalo.

Jak hodnotíte Janu Bobošíkovou jako předsedkyni strany?

Paní Bobošíková je extrémně pracovitá, inteligentní a komunikativní žena. Není to srdečný typ, který by člověka hned pustil do své osobní sféry. Velice si chrání svoji rodinu a svoje soukromí, nicméně její názory jsou konstantní strašně dlouhou dobu a dá se na ně spolehnout jako na jednu z mála jistot dnešní doby. Dovedu si ji představit jako prezidentku této země, protože ona neukročí ani nalevo, ani napravo od cesty, která je vymezena právním rámcem a jejím programem. Věřím jí a velice si jí vážím jako člověka.

Co si myslíte o takzvané Holešovské výzvě?

Holešovská výzva je výsledkem nespokojenosti a úpadku morálních hodnot v této společnosti. V žádném případě nesouhlasím s návrhy a programem této výzvy a velice důrazně se od ní distancuji, zejména od pana Ponerta, kterého znám osobně. Nicméně rozumím lidem, kteří přijímají toto jednoduché řešení, které se jim nabízí, ale myslím si, že je to cesta do pekla. Já mám dvě děti a nechci se bát, jestli se mi večer nevrátí domů, protože tady budou skupiny lidí v rámci ideálů demokracie zapalovat auta občanů, kteří jsou stejně naštvaní jako oni. Změna poměrů musí nastat demokraticky, jinak prohrajeme všichni.

Jak se stavíte k přímé volbě prezidenta?

Jednoznačně přímou volbu prezidenta podporuji. Vůbec nedokážu lidsky pochopit vyjádření přestavitelů parlamentních stran, kteří tuto volbu zpochybňují tím, že by si lidé mohli zvolit nějakého kašpárka. Když si zvolili kašpárkové divadlo, kterým současný parlament je, tak předpokládám, že jsou dostatečně poučeni z toho, aby neudělali takovou chybu podruhé. Já prostě lidem věřím, já mám lidi rád a myslím si, že jsou schopni zvolit správného člověka.

Jste právník. Je česká justice v dobré kondici od doby, kdy je ministrem spravedlnosti Jiří Pospíšil?

Česká justice kopíruje českou společnost. Tak, jak došlo k úpadku tradičních hodnot jako je rodina, jako je úcta k seniorům, jako je solidarita mezi lidmi, tak v podstatě stejným tempem postupovala i devastace justice. Dneska si soudci jsou vědomi toho, že jsou neodvolatelní, uvědomují si svou beztrestnost a jistoty, že mají každý měsíc svých sto tisíc na účtu. Proto rozhodují tak, aby měli za svůj plat co nejméně práce, a společnost jim v tom nahrává.

Jak tuto situaci změnit?

V každém případě dočasností mandátu a snazší odvolatelností soudců. Pokud dělník musí nést odpovědnost za vyrobeného zmetka, tak soudce by odpovědnost v nějaké formě měl nést taktéž. Samozřejmě soudce je právník a může mít jiný právní názor, pakliže je tento názor kvalifikovaně odůvodněný, ale pokud neprovedl důkaz, nevyhodnotil jej nebo jej špatně vyhodnotil, špatně aplikoval právo, udělal zmetek, a každý dělník by za ten zmetek nesl finanční odpovědnost, musí nést odpovědnost i soudce se sedmdesátitisícovým či stotisícovým platem. O to víc, že zmetek soudce může totálně zničit celé rodiny či firmy.

A jak hodnotíte odposlechy mezi Janouškem a Bémem?

Tato otázka má dvě roviny. První je obsah odposlechů. Podle mě teď policie koná, koná skrytě, jistě zahájila vyšetřování. Já pevně věřím, že stále ještě policie má nějakou sílu něco vyšetřit. Z těch odposlechů jednoznačně vyplývá podezření na závažnou trestnou činnost. Teď je ale otázka, jestli ji policie prokáže. Druhá rovina je, že tu někdo pořídil odposlech a mně zde chybí mediální tlak na to, aby někdo řekl, kde se ten odposlech vzal, protože někdo jeho únikem katastroficky zasáhl do lidských práv.

Máte představu, proč tyto nahrávky byly pořízeny a proč k jejich úniku došlo právě nyní ? Tušíte, kdo by za tím mohl stát?

Pokud tyto odposlechy pořídila BIS, musela je pořídit na základě plnění svých úkolů. Úkoly BIS zadává premiér a vláda, tudíž zde existovala nějaká zakázka. S ohledem na to, že tyto odposlechy jsou staré několik let, si myslím, že by veřejnost měla být do detailu informovaná o zadání této zakázky, pakliže je pořídila BIS, což se dosud neprokázalo.Také by mělo být zkoumán důvod, proč zadavatel nekonal, jak mu trestní řád přikazuje, tzn. neinicioval zahájení trestního řízení na základě informací z těchto odposlechů, k čemuž je ze zákona povinen a nesplní-li tuto povinnost, dopouští se závažné trestné činnosti. To je nejméně stejně tak závažné, jako vlastní obsah těchto odposlechů. Právo musí platit pro premiéra i posledního človíčka.

Nastal podle vás věk tzv. „Velkého bratra“?

Nemyslím si, že nastal, ale někteří lidé se o to pokoušejí. Já jsem člověk, který nemá problém se svým soukromím, ale jsou lidé, pro které je soukromí posvátné, jako je paní Bobošíková. A dovedu si představit, že zásah do soukromí člověka je věc, která ho může frustrovat a může rozvrátit jeho rodinu, zničit jeho život, zničit jeho jistoty. Já jsem proto, aby byly odposlechy používány v co nejmenší míře a jen tam, kde není možno účelu dosáhnout jinými prostředky.

Je Ministerstvo vnitra v současné době v dobrých rukou?

Ne. V žádném případě. Pan Kubice nemá moji důvěru. I s ohledem na zprávu, kterou vypustil, i s ohledem na jeho rodinné a přátelské vazby. Není to člověk na svém místě. Je tam jen proto, že je situace, jaká je. Za normálního stavu občanské společnosti by tam být nemohl.

JUDr. Jan Rytíř, PhD. (43) je členem republikového vedení Suverenity – Bloku Jany Bobošíkové, krajským lídrem a předsedou krajské organizace této strany. Mnoho let působil jako vyšetřovatel Okresního úřadu vyšetřování v Olomouci a Krajského úřadu vyšetřování v Ostravě a nakonec jako policejní komisař Krajské služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava, na oddělení vyšetřování závažné hospodářské kriminality. V současné době je zaměstnán v několika společnostech jako podnikový právník a poskytuje služby v oblasti organizačního poradenství. Hlavně se ale věnuje charitativní práci pro neziskový sektor. Jeho zálibou je houbaření. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…