Zásadní posun v migrační krizi byla dohoda s Tureckem. Tu vyjednala Merkelová. Sledujme činy, ne proklamace, hájí německou kancléřku lidovec Heller

29.12.2016 20:10

ROZHOVOR Jaký byl rok 2016 v České republice i v zahraničí, zhodnotil pro ParlamentníListy.cz mladý lidovec Šimon Heller. Za dobrou zprávu nepovažuje zvolení Donalda Trumpa, výhrady má i k české politice. „Na české politické scéně je alarmující vzestup Andreje Babiše, člověka, který byl aktivní za minulého režimu a který by si rád naši zemi zprivatizoval jako svoji firmu,“ říká Šimon Heller. Promluvil i o uprchlické krizi, o útocích na Evropu i o kancléřce Merkelové. Pochválil ministra kultury Hermana.

Zásadní posun v migrační krizi byla dohoda s Tureckem. Tu vyjednala Merkelová. Sledujme činy, ne proklamace, hájí německou kancléřku lidovec Heller
Foto: hellersimon.cz
Popisek: Šimon Heller

Jak hodnotíte pomalu končící rok 2016?

Jako každý rok mě spousty věcí potěšilo a řada věcí zklamala.

Co vás nejvíc potěšilo na české politické scéně a co v zahraničí?

Na české politické scéně mě potěšilo, že letošní senátní volby vyhrála KDU-ČSL. Na zahraniční politické scéně pak úspěch Van der Bellena v rakouských prezidentských volbách. I když nejsem fanouškem jeho zelené liberální politiky, porážka nacionálního populismu je pozitivní signál pro celou Evropu. Nicméně mimo politickou scénu bychom našli radostných událostí zcela jistě více.

A naopak, co pro vás bylo největším nepříjemným překvapením, ať už doma nebo v zahraničí?

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem nepovažuji za dobrou zprávou. Na druhou stranu je třeba dodat, že nebylo z čeho vybírat. Stejně tak nelze vnímat jako dobrou zprávu rozhodnutí Britů odejít z EU. Na české politické scéně je alarmující vzestup Andreje Babiše, člověka, který byl aktivní za minulého režimu a který by si rád naši zemi zprivatizoval jako svoji firmu.

Když se podíváme na Donalda Trumpa, čím myslíte, že voliče nakonec získal?

Jak jsem již zmínil, nebylo příliš z čeho vybírat. Nicméně i tak se domnívám, že Hillary by byla oním „menším zlem“. Analýz amerických voleb bylo vypracováno nespočet. Většina ukazuje na znechucenost občanů ze současné politiky. Donaldu Trumpovi se podařilo posbírat protestní hlasy. Nicméně jak již sám přiznal, řadu předvolebních slibů budoucí prezident nesplní a musíme si počkat na jeho reálnou politiku. Předvolební hesla a útoky je věc jedna a reálná politika věc druhá.

Co bude jeho zvolení, podle vás, do budoucna znamenat pro Ameriku a vlastně i pro Evropu?

Pevně věřím, že USA a EU budou i nadále partneři. Donaldu Trumpovi dle jeho prohlášení vadí, že většina členských zemí NATO v EU neplní svůj závazek vydávat dvě procenta HDP na obranu, tomu rozumím. Pokud si chceme udržet s partnery dobré vztahy, je namístě, abychom respektovali uzavřené dohody a závazky. Proto by i Česko mělo co nejdříve tento závazek splnit. Bohužel schválený rozpočet na rok 2017 nás ke splnění tohoto závazku příliš nepřibližuje.

Když se podíváme na české politiky, kterému z nich se letos, podle vás, nejvíce dařilo? Který z nich by měl po tom, co předvedl v tomto roce, spíše odejít?

Osobně oceňuji postoje ministra kultury Daniela Hermana. Jsou momenty, kdy nesmíte počítat politické body, ale musíte se zachovat jako chlap podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Jinak se z vás stává pouhá politická lehká holka. A Daniel Herman jasně ukázal, že se nebojí za svým slovem stát. Kdo zná příběh tohoto muže, ví, že ho nezlomili komunisté a nezlomí ho ani dnešní doba. Naopak politiků, kteří nedostáli svému slovu, bychom našli zástupy.

Evropou otřáslo i letos několik teroristických útoků. Vzpomeňme například na útok v Nice, ale i ten, který se odehrál teprve před několika dny v Berlíně. Jak se Evropa změní? Budeme se za chvíli bát vyjíždět za hranice České republiky?

To je samozřejmě cílem teroristů. Primárním cílem nebylo zabíjet, ale šířit strach. Evropská unie v rámci bezpečnosti musí postupovat jednotně a rychle. Bohužel neakceschopnost je to, co EU asi nejvíce trápí. EU si musí vydefinovat, kolik lidí a za jakých okolností je ochotna přijímat. Není možné, aby zde bylo několik set tisíc lidí nezaevidovaných. Pokud tajné služby mluví o několika tisících lidech napojených na teroristické skupiny, je otázkou času, kdy se bude teroristický útok opakovat.

A jako vždy po teroristickém útoku, část lidí tvrdí, že za všechno mohou migranti, jiní zase říkají, že migranti jsou vlastně stejnými oběťmi jako my a že se na ně nesmíme dívat skrz prsty. Jak to vidíte vy?

Jako každá problematika, ani tato není černobílá. Teroristické útoky se v Evropě děly i ve chvíli, kdy jsme o žádné migrační krizi nemluvili. Co se týká migrační krize, zásadní problém vidím v nespočtu neevidovaných příchozích migrantů. Pokud nevíte, kdo sem přichází, nemůžete ani vyhodnocovat bezpečnostní riziko a případně efektivně zasáhnout. Jednoduchá řešení obvykle nejsou ta nejlepší. Označit nepřítele podle barvy pleti, vyznání nebo čehokoli jiného, to nepřineslo nikdy nic dobrého. EU by v první řadě měla sednout k jednomu stolu a říct si, kolik je ochotna přijmout uprchlíků a za jakých okolností. Druhou věcí je pak válka na Blízkém východě, kde je hledání mírového řešení nesmírně složité.

Oba útoky měly vlastně podobný scénář; myslíte, že tomu v Berlíně šlo zabránit? Co si myslíte o tom, že krátce po útoku se začaly pokládat kolem některých trhů betonové bariéry. Nebylo to tak trošku s „křížkem po funuse“? Proč se to neudělalo dřív, když informace o možné hrozbě byly?

Mluví se o tom, že tajné služby v tomto případě selhaly. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že tajné služby mají určité prostředky a předmět jejich sledování je obrovský. Opakuji to již po několikáté, ale za zásadní problém považuji, že v EU máme několik set tisíc lidí, o kterých nic nevíme. Nemůžeme pak očekávat, že při současných výdajích budou tajné služby stoprocentní.

Co se týká opatření, řadě z nich rozumím. Že byly nasazeny ozbrojené složky s dlouhými zbraněmi v ulicích, tomu rozumím. Čemu osobně třeba nerozumím, to je rušení vánočních trhů v některých českých městech. Když vezmeme v potaz, že v Berlíně vánoční trhy pokračují, je to až úsměvné.

Mluvilo se o tom, že nějaký takový útok se může stát, zabránit se mu ale nepodařilo. Takže, máme si na podobné hrůzy zvyknout? Budou součástí našich životů?

Já osobně si zvyknout odmítám. Na druhou stranu, při současné matematice se jeví, že podobné útoky se dít budou. A je na evropských elitách, aby k tomu zaujaly jasný postoj. Rozumím solidaritě a musíme respektovat mezinárodní smlouvy, kterými jsme vázáni. Na druhou stranu se musíme bavit o zajištění bezpečnosti občanů EU a chránit schengenský prostor.

A podle vašeho názoru, stane se něco takového i u nás?

To jsou samozřejmě spekulace. Dle vyjádření našich zpravodajských služeb nejsme v „první linii“. Nicméně to neznamená, že bezpečnost je na jiném než prvním místě.

Političkou, o které se hlavně v posledních dnech mluví asi nejvíc, je kancléřka Merkelová. Jak byste zhodnotil její činy za poslední rok?

Řada evropských státníků je frustrovaná a snaží se veškeré chyby EU svádět na Angelu Merkelovou. Nicméně zatím jediným zásadním posunem v rámci migrační krize byla dohoda s Tureckem, která prakticky zastavila migrační trasu přes Balkán. A tuto dohodu vyjednala právě Angela Merkelová. Je to dohoda, která má řadu chyb, nicméně přinesla výsledek. Musíme sledovat činy, nikoli pouhé proklamace. A sečteno podtrženo, je to Angela Merkelová, která je schopná věci posouvat a realizovat.

Hodně lidí se proti ní obrací, i čeští politici, například Andrej Babiš řekl, že za to, co se stalo v Berlíně, může právě její politika. Co na to říkáte?

Andrej Babiš říká to, co mu jeho poradci poradí a z čeho bude mít politické body. Na základě sociologických průzkumů si spočítal, že je výhodné vše svádět na německou kancléřku. Vypočítavě se choval za minulého režimu, po něm a chová se tak i dnes.

Když se ještě vrátíme k uprchlické krizi, která je jedním z největších problémů a tento rok i vygradovala – jak hodnotíte její dosavadní vývoj a její pokračování v příštím roce?

Vývoj uprchlické krize jsem již prakticky zhodnotil. Jediný zásadní posun nastal v rámci dohody s Tureckem. Co se týká očekávaného vývoje, to záleží na akceschopnosti EU. Pokud bude postup jednotný, můžeme dosáhnout chtěných výsledků. To znamená – ochrana schengenských hranic a evidence příchozích. Pokud bude každý stát sledovat pouze své zájmy a podle toho se chovat, výsledně nás nečeká nic dobrého. Pokud neochráníme hranice EU, je tento projekt odsouzen k zániku.

Evropou otřásla i další věc – Brexit, o kterém jsme se již zmínili.  Čekal jste, že se tak Velká Británie rozhodne, a co myslíte, že její obyvatele k tomu vedlo?

Je jednoduché řešit svoji neschopnost a neúspěchy tím, že obviňujete jiného. A Brusel je snadný cíl. Lidé v Británii uvěřili lžím, že členství v EU je stojí astronomické částky a nic jim nedává. Uvěřili tomu, že vyženou cizí pracovní sílu. Nic z toho však není pravdou.

Co si myslíte, že Brexit do budoucna přinese?

Primárně bude ekonomicky bolestivý pro Británii samotnou. Určitě méně než pro EU.

Evropská unie je mnohým lidem čím dál víc trnem v oku. Co se pánům v Bruselu letos podle vás povedlo a co naopak bylo špatně?

Podívejte se na rozdělování evropských peněz na severu Čech. Tyto evropské peníze jsme si rozkradli zde v ČR. EU není ani zdaleka ideální, ale měli bychom hledat chyby primárně sami u sebe.

A jak vidíte budoucnost EU?

Já jsem optimistou.

Když se vrátíme k české politické scéně. Podzimní krajské volby se příliš nepovedly ČSSD. Jak hodnotíte sociální demokracii v tomto roce a v čem podle vás udělala nejvíc chyb?

Sociální demokracie je navenek nejednotná a pro hnutí ANO, kde neexistují demokratické principy a rozhoduje jeden jediný muž, se stává snadnou kořistí. Vnitřní konflikty a nejednota rozložily už řadu politických stran.

A co prezident Miloš Zeman? I kolem něj bylo v některých okamžicích poměrně dusno. Jak byste zhodnotil jeho rok vy?

Prezident Zeman si zjevně uvědomuje posilování Andreje Babiše a poslední veto zákona o střetu zájmu jasně ukázalo, ke komu se nyní přiklání. Jinak jako každý rok s ním byla spojena řada kauz. Nepředpokládám, že by se to v roce 2017 změnilo.

Jedna z afér, která se hlavy státu dotkla, byl případ kolem (ne)vyznamenání pro pana Bradyho. Co si o celém tomto případu s odstupem doby myslíte?

Celá kauza a kšeftování se státním vyznamenáním byla trapná, co si o tom myslet víc?

A po tomto roce, domníváte se, že bude mít Zeman šanci na znovuzvolení prezidentem, pokud bude opravdu kandidovat?

Volby jsou až za rok a stát se může cokoli. Šanci vyhrát má řada kandidátů., samozřejmě včetně Miloše Zemana.

S Milošem Zemanem souvisí návrh na to, aby se do trestního zákoníku opět vrátil trestný čin hanobení hlavy státu. To vyvolalo velké emoce. Jak vy tento návrh vidíte?

Za prvé, vulgární útoky odsuzuji. Za druhé, prezident je proti jakýmkoli útokům chráněn současnými zákony jako každý z nás. I ostrá kritika patří k demokracii. A pokud se jí prezident bojí, neměl by být prezidentem. Prezident je člověk jako každý jiný a není jediný důvod, aby ho proti kritice chránil jakýkoli speciální zákon. Nemluvě o tom, jak vágně a nejasně byl návrh zákona napsán. Nicméně alespoň se nám díky podpisům pod zákonem zase trochu poodkryla mapa kryptokomunistů v Poslanecké sněmovně.

Jednou z novinek, která tento rok vyvolala také velkou diskusi, je zavedení EET. Bude tento systém podle vás fungovat? Víte o někom, kdo kvůli EET ukončil podnikání, nebo se na to chystá?

Argumentům pro zavedení EET rozumím. Nicméně pro drobné živnostníky nebo venkovské hospody je to často likvidační. Proto se domnívám, že mělo být EET zavedeno až od určitého obratu. Například hranice jeden milion korun je logická. Od této částky se totiž stáváte automaticky i plátcem DPH. Ze současně nastaveného systému mám pocit, že chytáme pouliční zlodějíčky a velcí milionoví, neřkuli miliardoví, zloději nás nezajímají.

Jaké změny, ať už v zahraniční nebo v české politice, byste příští rok uvítal?

Na české i zahraniční politické scéně bych uvítal více politiků, kteří jsou schopní spojovat se a hledat funkční řešení – a nesbírají politické body na rozdělování společnosti.

reklama

autor: David Hora

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…