Zdeněk Troška: Hillary? Stačí jedna šílená baba na naší polokouli. Jen aby Trump neskončil jako Kennedy. Ze Západu mám zprávy, které TV nemůže zveřejnit

23.01.2017 4:40

ROZHOVOR „Je to naprostá nehoráznost, něco tak stupidního, že zůstává rozum stát. Nebo spíš další ukázka zhůvěřilé americké demokracie. To snad už z lidí dělají úplné blbce,“ říká k vojákům NATO v Polsku, kteří mají údajně sloužit jako odstrašující síla vůči Rusku, oblíbený režisér Zdeněk Troška. Pro ParlamentníListy.cz promluvil i o teroristických útocích, migrantech a zmínil, jak se v současné době žije jeho přátelům ve Francii a v Německu. Řekl také, že je rád, že volby v Americe vyhrál Trump, a ne Clintonová. „Stačí už jedna šílená baba na východní polokouli,“ vysvětluje Zdeněk Troška.

Zdeněk Troška: Hillary? Stačí jedna šílená baba na naší polokouli. Jen aby Trump neskončil jako Kennedy. Ze Západu mám zprávy, které TV nemůže zveřejnit
Foto: red
Popisek: Zdeněk Troška

Začal nám nový rok 2017. Kam myslíte, že se v něm bude Česká republika ubírat?

Tato otázka jistě u převážné většiny občanů vyvolá jedinou, byť úsměvnou, dvouslovnou odpověď: předložka a podstatné jméno rodu ženského. Já si myslím, že nemusíme chodit až tak daleko. Záleží přece jen na nás samých, na našem zdravém selském rozumu a hlavně na osobní statečnosti, hrdosti a odpovědnosti postavit se k současným problémům, hlavně je umět beze strachu pojmenovat a dobře rozlišit. Pokud zůstaneme sami sebou, nedáme se zaslepit nejrůznější propagandou a uvědomíme si svoje místo v Evropě, nemusíme se bát. Ničeho a nikoho. Toho zastrašování, vyhrožování, přehlížení a ponižování už bylo dost. V jedenadvacátém století začít konečně už svobodně myslet a rozhodovat o sobě samých. Věřím, že si toto převážná většina lidí včas uvědomí a bude tak jednat.

Prezident Miloš Zeman opět „rozvířil vody“. Prohlásil, že se podle jeho informací po České republice pohybuje člověk, který je napojený na Islámský stát. Okamžitě se proti němu zvedla vlna odporu, že něco takového neměl vůbec říkat. Ale opravdu neměl?

Zahraniční tisk a média odhadují, že s vlnou migrantů přišlo do Evropy na 140 000 potenciálních záškodníků. A to nemluvím o těch, kteří v západní Evropě už léta žijí a jsou jen „zálohou“, výpomocí, která pracuje na stejném základě náboženského vyznání, Evropě nepřijatelného. Kde tedy jsou? Ano, víme, v Německu, Belgii, Francii, Anglii, v severských státech, všude. Proč by jeden z nich nemohl ausgerechnet zabloudit podívat se i sem k nám? Možná bychom se divili, kolik tady má kamarádů. Takže celá ta aféra kolem pana prezidenta a jeho „vyzrazení supertajné informace“ mi spíš přijde jako záminka a snaha určitých kruhů ho v očích veřejnosti zesměšnit.    

Anketa

Sympatizujete s pochody žen, které vyšly do ulic proti Donaldu J. Trumpovi?

2%
98%
hlasovalo: 15532 lidí


A když odhlédneme od toho, že prezident možná prozradil něco, co podle některých neměl, co si myslíte o tom, že – pokud je tato informace skutečně pravdivá – se takový člověk může po území naší republiky vůbec pohybovat?

Na našem prezidentovi si vážím toho, že se snaží pojmenovávat věci pravým jménem, byť někdy svým svérázným způsobem. Neokecává, nemlží a řekne nahlas to, co si myslí. Jako si to beztak myslí mnohý český člověk i bez prezidentovy nápovědy. Proč by tady nemohl být? Stále žijeme ve stejné schizofrenii jako kdysi – doma se mluvilo jinak, venku taky jinak. Se sametovou revolucí přišlo klamné zdání, že nová svoboda může všechno, že láska a pravda zvítězí a hotovo. Jenže snadno se říká pravda, když se neříká celá. V tomto si cením i maďarského premiéra Orbána, který rázně pojmenuje všechny ty nesmysly a nebezpečné nápady přicházející z Bruselu, nebojí se ukázat na lídry celé té slavné EU, kteří s nepochopitelnou, až zavile štvavou tupostí likvidují evropský pokoj a mír.    

Do prezidenta se pustili mnozí politici. Někteří tvrdí, že prezidentova slova mohou znamenat bezpečnostní riziko pro ČR, další že vlastně onoho člověka varoval a že snad ani není schopný dohlédnout následky, které to může mít. Co si o tom myslíte?

Nezlobte se, ale to mi přijde k smíchu. Ten náš terorista určitě čekal na nějaké prezidentovo „upozornění“! Statisícům migrantů není možné prokázat nic, nedozvíte se pravost jejich jména, věk, bydliště, vzdělání, zaměstnání, zemi původu, všechno zapřou nebo pozmění tak, jak jim to bude nejlépe vyhovovat. Všechny dokumenty cestou ztratili (kromě svých moderních mobilů) a teď něco dělejte, zvlášť když jsou si podobní jak vejce vejci. Byl jsem před časem na schůzce v prvním poschodí obchodního centra Palladium na náměstí Republiky. Za tu slabou hodinku, co jsme diskutovali, kolem nás přešlo snad třicet „přišedších“, kteří se promenovali s tak okázalou samozřejmostí, že jsem se nestačil divit. Jejich ženy v burkách či šátkách se nesly jako carevny, nahlížely do výloh obchodů, nakupovaly a já měl pocit, že tam nebyl nikdo důležitější než ony. Každý či každá z nich mohl být přece potenciálním nebezpečím, přiznejme si to.    

Po útocích v Berlíně koncem roku se mnozí lidé začali vyjadřovat v tom smyslu, že pořádná bezpečnostní opatření se vždy začnou dělat „až po“... Když se na to podíváme selským rozumem, nešlo útoku nějak zabránit nebo ho třeba zmírnit? Co si myslíte o tom, že betonové zábrany se začaly kolem některých trhů instalovat až po útoku? Určité informace o tom, že něco takového hrozí, přece prý byly. Navíc s ohledem na to, co se před časem stalo v Nice...

A mají pravdu. Všechno až po. Žijeme pořád v pocitu, že nám se tady přece nemůže nic stát. A pak se divíme. My se i divíme, že v lednu padá sníh a mrzne, že v srpnu pálí slunce, vlastně nás pořád něco zaskakuje. A nějaké betonové zátarasy na tržišti? Takový terorista si je obhlídne, zátaras přeskočí a odpálí na sobě bombu. Anebo si vybere jiné místo bez zátarasů. A pokud byl někdo někde informován, že hrozí nějaká taková akce, mohl vůbec udělat všechno pro to, aby se tragédii zabránilo? Někdy se to povede, mnohdy to není možné ani odhadnout.

Vždy po nějakém útoku i u nás začnou platit přísnější bezpečnostní opatření. Jak vy vnímáte ochranu České republiky. Skutečně pomůže víc policistů nebo třeba i vojáků v ulicích?

Jejich přítomnost možná vzbudí pocit, že jsem chráněn, hlídán. Ale nakupovat vánoční dárky obrazně řečeno pod hlavněmi samopalů, mezi betonovými zátarasy a jinými „ochrannými nezbytnostmi“, promiňte, je trochu podivné, nemyslíte? Podle mě by se měly hlavně uzavřít a hlídat hranice a tyto námi nezvané migranty sem prostě nevpustit. Kdo si je pozval, ať je tam má. Jakým právem je cpe Merkelová či Brusel jiným? To je, jako byste si domů pozvali návštěvu a pak ji na oběd či přespání nutili sousedům. Zkuste si jen tak bez ničeho jako oni vyrazit do světa a chtít kdekoliv ubytování, skvelou peněžní podporu, tohle a tamhleto, prostě všechno. Myslím, že jenom důsledná a rázná hraniční opatření nás ochrání od neštěstí, která vídáme dnes a denně ze všech koutů Evropy. A to nemluvím o naprosté absenci třeba osobních a hlavně zdravotních prohlídek. Když letíte kamkoliv, div vás na letišti nesvlečou donaha, seberou vám i šampon, a jich sem nekontrolovaně proudí tisíce. Nebude dlouho trvat a budeme znovu budovat ochranné zátarasy na hranicích, stejně jako to dělají Maďaři, Rakušané, Slovinci a jiní.   

Po útocích v Berlíně se stejně jako po předešlých útocích opět zvedla vlna odporu proti migrantům, uprchlíkům. Jak vidíte vývoj uprchlické krize?

Odpor po takovýchto útocích je samozřejmý, to uzná každý normálně uvažující člověk. Podle mě se musíme vzepřít nesmyslné politice EU – USA a řídit se svým rozumem, jinak dopadneme jako Německo, Francie, Itálie, Švédsko. Je to všechno především otázka příčiny, a ne důsledků. Řízená likvidace evropské kultury a vůbec všeho. Kdo to spustil, kdo (jim) to platil, kdo tím co sledoval. Všichni máme v živé paměti obrázky prvních imigrantů – urostlých mladých mužů, skvěle oblečených i živených. Takhle přece nevypadá uprchlík zbídačený válkou. A když už utíká, tak do nejbližšího bezpečí. A tito si vybírali Německo, Francii, Anglii, Švédsko – podle nejvyšších sociálních dávek. Přesně věděli, kde platí nejvíc, kde je lepší to a kde ono. Proč ti mladí muži nešli hájit svou vlast, nebojovali proti zlu? Četl jsem před časem rozhovor s nimi – přiznali, že utíkali před narukováním do armády, že nechtěli bojovat a ti, kdo měli v krvi nomádský způsob života a v podstatě něco jako stálý domov neznali, řekli, že doma je tam, kde se mají dobře. A protože propaganda hlásala, že je Evropa zve, vítá a slibuje všechny radosti světa, proč by nešli, když jim Mutter Merkel otevírá svou štědrou náruč? Hájila se před světem, že budou obohacením naší evropské kultury. Zajímalo by mě, kolik procent z nich pracuje, jak svým neotřelým způsobem posilují nejrůznější odvětví evropské ekonomiky. Zatím o ničem takovém nevím.
Velkým neopomenutelným bodem tohoto útoku na Evropu je jejich náboženství postavené na intoleranci k bezvěrcům. Evropskou humánnost a demokracii berou jako naši slabost a samozřejmé područí, protože jsou vychováváni v tom, že jsme jen bídnou překážkou v jejich životě, otroci určení k jejich službě. Kdyby nebylo tohoto nesmiřitelného náboženského rozdílu, věřím, že by společné soužití nebylo tak obtížné. Bohužel skutečnost je zcela jiná. Dnes už věřím, že na naši dobrou vůli, podanou pomocnou ruku, demokratický a křesťanský přístup člověka k člověku co nevidět zajdeme.  

Nicméně doufám, že tento rok přinese nové, vstřícné přístupy k mnoha věcem, které doposud vyvolávaly ve světě jen napětí, stres, nedůvěru a strach..

Od zastavení přílivu uprchlíků, nastolení přísných pravidel pohybu osob po evropském kontinentu, to znamená především přísně ohlídat všechny přístupové cesty do Evropy, po souši i na moři. Ať mi nikdo neříká, že to nejde. Kdyby se celé slavné NATO místo nesmyslných provokací na „východní frontě“ věnovalo právě ochraně svých lidí, konečně by konalo něco užitečného a smysluplného.

Máte nějaké informace od přátel, jak to ohledně migrantů vypadá v Německu nebo ve Francii?

Od svých přátel tam žijících dostávám zprávy, které by naše televize i tisk asi sotva směly zveřejnit, zřejmě v rámci zachování klidu a nešíření paniky. Nejrůznější a nejhrůznější věci, které obyčejné obyvatelstvo prožívá, si zatím tady neumíme ani představit. Od toho, že do domů či bytů vtrhne mnohočlenná skupina imigrantů s tím, že tam budou bydlet s vámi, a když se vám to nelíbí, vyhodí vás ven, kdy si automaticky berou vše, co se jim líbí, jak v obchodech, tak v domácnostech, kdy z nudy a radosti ze šíření strachu napadají s neuvěřitelnou agresivitou občany od dětí po starce, všechny, jak se jim zlíbí, vlastně jak je to učí Korán. A policie nemůže zasahovat, protože to má někým zakázáno. Všichni se ptají, jak dlouho to bude ještě trvat. Pomalu si zvykají žít ve strachu a nejistotě. 



Do Polska dorazili v minulých dnech vojáci NATO. Zhruba tři a půl tisíce vojáků má posílit NATO na jeho východním křídle a sloužit jako odstrašující síla vůči Rusku. Co na to říkáte?

Je to naprostá nehoráznost, něco tak stupidního, že zůstává rozum stát. Nebo spíš další ukázka zhůvěřilé americké demokracie. To snad už z lidí dělají úplné blbce. Kdo je největším agresorem na světě, je jasné všem. Zcela přesně to řekl jakýsi americký student, reagující na slova Meryl Streepové na předávání Zlatých glóbů, která se obávala, že nevhodná (Trumpova) politika povede jen k oslabení Ameriky. Student jí jasně a zcela výstižně řekl, že celé slavné USA vedou válku v sedmi státech světa, že zapříčinily to a to a tehdy, a vůbec že jsou příčinou všeho zla a utrpení na světě. Vždyť Spojené státy vlastně nepřestaly od pětačtyřicátého válčit. Spočítejte si, kolik válečných konfliktů od té doby vyvolaly ve světě a s jakým dopadem. Možná se budete divit!  

Co si vůbec celkově myslíte o NATO? Vy jste, tuším, minulý rok podepsal i petici za vypsání referenda o vystoupení České republiky z NATO...

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru? (obnovené hlasování od 8.10.2017)

63%
37%
hlasovalo: 12586 lidí
Pokud si vzpomínám – připomínám, že nejsem politik a nijak se o politiku nezajímám – byla dohoda, že po zániku Varšavského paktu zanikne i NATO, když už vlastně nemá nepřítele. Varšavská smlouva byla zrušena a NATO zůstalo. Prý jako jakýsi policajt světového pořádku. A pak to začalo – provokace a likvidace všech a všeho, co stálo USA v cestě jejich zájmu nastolování americké demokracie. A nacházel se nepřítel tam a onde, a když zrovna nebyl, vymyslely si ho. A teď, když už rozes.aly půlku světa, si vymyslely, že největší hrozbou je Rusko. A hurá na něj! Pořád se ohánějí Krymem a Ukrajinou. A proč? Protože jim Putin zchladil touhu rozmísťovat své vojenské základny na Krymu, a ovládat tak další území, které jim nepřináleží. (Krym obsadila carevna Kateřina II. po rusko-turecké válce v letech 1768–1774  a v roce 1783 ho připojila k Rusku. V roce 1954 ho Chruščov administrativně přidělil k Ukrajině, ale stále zůstávalo pod ruským dozorem. Místní drb říká, že tak učinil jako dárek své ukrajinské manželce.) V nedávném  referendu se 96 % obyvatel Krymu přiklonilo k Rusku. Když se Angličani rozhodli v referendu vystoupit z EU, je to Brexit, jejich svobodná, demokratická vůle. Když v podstatě totéž udělali občané Krymu, je to zločin, jak hlásají do světa západní mocnosti. Zajímalo by mě, jak by reagovaly USA, kdyby Putin chtěl umístit stejné vojenské základny na Kubě, Dominikánské republice nebo v Mexiku… Při současné celosvětové hrozbě invaze islámu by se NATO mělo spojit s Ruskem a Čínou, vytvořit silnou, obrannou armádu, která by tomuto jevu zamezila a nastolila pořádek. Aspoň tak by bylo nanejvýš užitečné.          

Jednou z nejdůležitějších událostí na sklonku minulého roku byla volba amerického prezidenta. Co si myslíte, že přinese vítězství Donalda Trumpa a čím si podle vás voliče získal?

Obama byl politik, řekněme, ve službách nadnárodních korporací, jejichž cílům sloužil. Trump je podnikatel, který si umí sám dobře spočítat, zač je toho ve Washingtonu loket. Má svou vizi, svůj kalkul, své myšlení a reálné plány. A hlavně vidí, kam to všechno v poslední době nejen v Americe, ale všude ve světě spěje. Ví, že obyčejný člověk nechce války, chce žít v klidu, mít svou práci a být normálně happy. Už jenom snaha o navázání spolupráce s Putinem, jeho kritický pohled na americké válčení různě po světě, na ekonomické trendy a možnosti upevnění spolupráce s ostatními velmocemi ho podle mého může vynést na vrchol v oblibě u lidí na celém světě.         

Zeman řekl, že zastává obdobný postoj v otázkách boje proti islámskému terorismu a ilegální migraci jako Donald Trump. Co na to říct?

Má pravdu. Jen to dotáhnout do zdárného konce.

Zeman byl jedním z prvních, koho Trump pozval do Bílého domu. Naopak od Obamy Zeman pozvání nedostal. Na to náš prezident řekl: „Nesouhlasím s Obamovým postojem vůči Izraeli, a to samé se týká jeho politiky na Blízkém východě, která byla destruktivní a napáchala mnoho škod.“ Souhlasíte v tomto s Milošem Zemanem?

Zase má pravdu. Ostatně, to vidí přece každý nezaujatý člověk, co komu americká demokratická péče přinesla.  

Objevila se také nepotvrzená zpráva amerických tajných služeb, že měl údajně Putin nařídit ovlivnění voleb ve prospěch Trumpa. Co si o tom myslíte?

Tomu nevěřím. Ale berte to jako nepotvrzenou zprávu hoštického bíbísí. (smích)

Obama končí, Trump začíná. Jak byste zhodnotil „vládnutí“ Obamy a co čekáte od Trumpa?

Mě Obama zklamal. Čekal jsem od něho nový směr vládnutí, byl přece mladý, nadějný, jiného pohledu, celý svět mu mával, věřil. A dnes? Co za ním zůstává? Kolik neštěstí a bolesti, smutek. Upřímně říkám, že jsem rád, že nezvítězila paní Hillary. Ta dáma by byla jen pokračováním Obamova stylu agresivní a posesivní politiky a myslím, že se moc nemýlím, kdybych si tipl, že by byla schopná přivést svět do třetí světové války. Stačí už jedna šílená baba na východní polokouli… Jak jsem už řekl, Trumpovi věřím, že udělá všechno pro to, aby uklidnil rozbouřené dění, které Amerika způsobila, a nasměruje všechno k mírové světové spolupráci. Jen aby chudák nedopadl jako Kennedy…

Prezidentské volby budou zanedlouho i u nás. Jak vidíte šance Miloše Zemana na zvolení a co říkáte na další kandidáty?

Já panu prezidentu Zemanovi přeji především pevné zdraví a sílu, aby se mohl v klidu a v plné síle zúčastnit dalšího volebního klání – a věřím, že úspěšného, aby přestál všechny ty ubohé útoky na svou osobu, kterými se ho budou snažit od kandidatury odradit a jakkoliv v očích lidí znemožnit. Naštěstí je natolik inteligentní, že ví, s kým má tu čest. A ostatní zájemce neznám. Ano, pan Horáček napsal řadu hezkých textů Ale to k vládnutí asi nestačí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…