Zeman s korupcí nezatočí, tvrdí aktivista z Brna a přidal se k Rekonstrukci státu

01.04.2013 20:09

ROZHOVOR Politika bez tajných sponzorů, smlouvy na internetu nebo rozšíření pravomocí NKÚ. To jsou jen některé z devíti zákonů, které hodlají prosadit protikorupční organizace včetně Tranparency International, Oživení nebo Brnění z Brna. Že údajně nejde o utopii nebo další marný pokus bez budoucnosti tvrdí i Matěj Hollan z Brnění, který vešel do povědomí veřejnosti hlavně díky vytrvalému boji proti hazardu, klipům proti Miloši Zemanovi v předvolební prezidentské kampani a kritice brněnské politiky.

Zeman s korupcí nezatočí, tvrdí aktivista z Brna a přidal se k Rekonstrukci státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

V souvislosti s novým projektem s názvem Rekonstrukce státu, který před nedávnem odstartoval, ho redakce ParlamentníchListů.cz požádala o rozhovor.

Projekt má poměrně vysoké ambice, jak chcete dosáhnout přijetí hned devíti zákonů?

V Parlamentu existuje několik desítek zákonodárců, kteří chtějí, dle našich aktuálních zkušeností, přestat rétoricky proti korupci vystupovat, ale chtějí skutečně prosadit změny. My jim v tom hodláme být nápomocni a hodláme pomoci sehnat tolik zákonodárců, aby to stačilo na prohlasování devíti důležitých zákonů, které jsou obsahem projektu Rekonstrukce státu. Důležité je poznamenat, že všechny zákony, které navrhujeme, jsou obsahem protikorupční strategie vlády, nepřicházíme s žádnými novými ultimátními požadavky, ale chceme, aby se dotáhlo to, co vláda beztak řeší.

Již nyní jsme asi 22 zákonodárců obešli a ode všech máme podporu alespoň pro část z devíti zákonů, které Rekonstrukce státu řeší. Již před oficiálním spuštěním projektu se nám 14 zákonodárců přímo upsalo pod Prohlášení, že budou aktivně všech devět zákonů prosazovat. Domníváme se, že pokud přimějeme poslance a senátory, ať veřejně deklarují, že jsou ochotni se povznést nad svoje stranické zakotvení a napříč politickým spektrem zvednout dostatečný počet rukou pro schválení zákonů, že to reálnému prosazení protikorupčních opatření pomůže. Hodláme de facto iniciovat vznik neformálního poslaneckého protikorupčního klubu.

Na které poslance, senátory nebo členy vlády spoléháte, že vás podpoří?

Již teď máme podporu od lidí jako je Farský či Michálek, z vlády nás aktivně podporuje Karolína Peake. Celkově se pod náš závazek podepsalo k dnešnímu dni 14 zákonodárců za ČSSD, TOP 09, VV, LIDEM, KSČM, Pirátů, podporu máme přislíbenou i z ODS. Očekáváme, že pod Rekonstrukci státu se připojí i všichni členové Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí, zejména poslanci Schwarzenberg, Kalousek a Stanjura. S těmi jsme ale zatím nejednali.

Bylo o vás zveřejněno, že jste v předvolební prezidentské kampani vystupoval proti Miloši Zemanovi a Janu Fischerovi. Myslíte si tedy, že Zeman není zárukou fungování státu, který bude bojovat s korupcí?

Vzhledem k jeho předchozímu působení v politice, kdy spolu s Václavem Klausem uzavřeli opoziční smlouvu a vzhledem k lidem z jeho týmu, konkrétně Miroslavu Šloufovi, ne. Prezident nicméně nemá na legislativu zas tak zásadní vliv, může maximálně vetovat některé zákony, ale to není problém přehlasovat. Třeba se ale mýlím a Zeman bude aktivně potřebné protikorupční zákony prosazovat.

Vím, že jste známý jako kritik předražených zakázek v Brně. Předpokládám, že váš projekt bude mít dopad i na tohle krajské město. Můžete připomenout některé aktuální kauzy?

Otevřenost je základní předpoklad pro omezování korupce. Rekonstrukce státu chce pomoci přijetí zákona o registru smluv, kde se navrhuje, aby všechny smlouvy uzavírané s veřejnou správou byly povinně zveřejňovány na internetu. Bez zveřejnění by nevystoupily v platnost. V Brně se například nelze dostat ke smlouvám, které uzavírá městská akciová společnost Jižní centrum Brno, a. s. Zastupitelé velké koalice, kteří sedí v představenstvu, si odhlasovali, že se cítí být soukromou firmou, ač ze zákona jsou na stejné úrovni, jako odbor magistrátu, co se týče povinnosti poskytovat informace. Pokud by zákon o registru smluv platil, jejich protizákonné vytáčení by nebylo možné. Podobně na tom je třeba Národní divadlo Brno, které odmítá zveřejnit smlouvy s Danielem Landou. Či České dráhy, které odmítly zveřejnit smlouvu o 40letém pronájmu brněnského nádraží.

Myslíte si, že právě Rekonstrukce státu pomůže zmírnit i současné problémy, jako je rekordní nezaměstnanost nebo ekonomická krize?

Když budu citovat ekonoma Miroslava Zámečníka, člena NERVu, tak: „Je skoro až zbytečné připomínat, jak moc v časech hospodářské recese každá nehospodárnost a podezření na korupci ve veřejném sektoru zatěžuje atmosféru ve společnosti, která je zároveň vystavena důsledkům fiskální konsolidace včetně zvyšování daní. Zároveň však zatěžuje i samotné veřejné rozpočty a přispívá k navyšování státního dluhu. Jsem si zcela jist, že při vyšší transparentnosti, tím myslím například zveřejňování smluv, lepší kontrolu ze strany NKÚ, průhledné financování politiky a prosazení dalších opatření navrhovaných v Rekonstrukci státu, lze dosáhnout podstatného zlepšení.“ K tomu není moc co dodat. Když je na toky veřejných peněz vidět, krade se méně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…