Zeman už neví, co dělá. Banda čtyř a rejdy čínských agentů. Zemi by měli vést inteligentní lidé, vyzývá do příštích voleb František Laudát

09.11.2016 20:25

ROZHOVOR „Zeman prostě už neví, co dělá. Svět se posunul dopředu, přece se nebudeme vracet do padesátých let, kdy buran přijde a řekne podnikateli, který si vydřel svoji firmu, že má na to půl hodiny, aby zmizel,“ glosoval údajné chování současné hlavy státu předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. Ten zastává i velmi tvrdé stanovisko k prohlášení čtyř ústavních činitelů ohledně návštěvy dalajlámy. „Já jim říkám banda čtyř a ten jejich krok byl šílený, srovnal bych ho snad s tím, jak se kdysi komunisté chovali k Sovětskému svazu,“ ještě doplnil.

Zeman už neví, co dělá. Banda čtyř a rejdy  čínských agentů. Zemi by měli vést inteligentní lidé, vyzývá do příštích voleb František Laudát
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Velký poprask ohledně návštěvy dalajlámy i udělování medailí k 28. říjnu se postupně uklidňuje. Jak byste s odstupem času vůbec zhodnotil tyto události, včetně „kauzy Brady“ a bouřlivých protestů některých našich umělců?

Ono to ještě neskončilo, protože já jsem byl iniciátorem mimořádných schůzí Parlamentu a v pátek se to bude ještě přetřásat. Podle mého názoru tu byl dalajláma naprosto oprávněně a mělo se mu dostat patřičné úcty. Hlavním problémem je, že tato vláda dělá falešnou zahraniční politiku, a podobné excesy jsou pak jenom toho důsledkem. Obchodní obrat, který s Čínou máme, za to určitě nestojí, jeho bilance je neskutečně záporná, a já na té páteční schůzi chci poukázat také na to, že takovými postoji nemůžeme hazardovat s dobrými vztahy s našimi ostatními tradičními partnery. Pofiderní kšefty, které s Pekingem zatím děláme, za to určitě nestojí. Budu chtít vysvětlení od pana Zaorálka i od ostatních, co vlastně Číňanům slíbili, že se takto chovají, ať se to také dozví veřejnost.

I když vím, že tento problém už poněkud ztrácí na dynamice, tak jeho objasnění bude jistě poučením do budoucna. Mně se prostě nelíbí, jaké vztahy současná vláda i prezident udržují s Ruskem a Čínou, o kterých se dnes určitě nedá říct, že jsou demokratickými zeměmi.    

Česká společnost se po zmíněných událostech opět víc rozdělila. A to i z toho důvodu, že vláda i prezident tvrdí úplně něco jiného než řada dalších politiků. Jedna strana totiž prohlašuje, že naše špičková politická reprezentace udělala dobře, když vydala prohlášení, v němž se distancovala od návštěvy dalajlámy a že oficiálně se s tibetským duchovním nesetkávají ani politikové významných západních zemí.  Druhá strana naopak říká, že zbytečně poklonkujeme Východu a i ministři bez ohledu na diplomatická pravidla se mohou setkávat, s kým chtějí. Komu tedy věřit?

Tak ministři jsou samozřejmě součástí vlády, musí respektovat svoje vzájemné dohody a nést za to potom i kolektivní odpovědnost. Stále však nevíme, jak se při uzavírání smlouvy o strategickém partnerství s Čínou chovali lidovci a pan Babiš, který teď sociální demokraty v tom nechal. Mně se to prohlášení ohledně návštěvy dalajlámy ze strany ústavních činitelů, jak já říkám, „bandy čtyř“, zdá naprosto šílené a srovnal bych ho snad s tím, jak se kdysi komunisté chovali k Sovětskému svazu. A mám k těmto lidem ještě menší toleranci kvůli jejich ponižování vůči Východu než k papalášům za socialismu, protože za minulého režimu jsme u nás měli okupační armádu. Teď jsme členy Severoatlantické aliance a Evropské unie, nemusíme mít strach, a mně se zdá, že je to snad teď ještě horší.   

Nejen příznivci prezidenta Zemana nyní oceňují, že „český Majdan“ se nezdařil, a že to pražské elity s protesty trochu přehnaly. Má tato část veřejnosti pravdu? A jak vůbec posuzujete vystoupení Vojtěcha Dyka, Jiřího Bartošky či Jana Krause? Byli ve svých názorech poněkud mimo, anebo uspěli a zažehli potřebnou jiskru? Co říci na názory některých lidí, kteří například doporučují těmto „revolucionářům v mercedesech“ vyjet do ekonomicky slabších regionů, aby se dostali do reality a poznali skutečné problémy obyčejných lidí…

Žádný Majdan ani pokus o něj se nekonal, to je lež, pouze přišli na Staromák naštvaní a frustrovaní lidé. Navíc tu akci především organizoval Petr Gazdík, který není z Prahy, takže i ty narážky na Pražáky jsou zbytečné. Já osobně jsem tam nebyl a zeptal bych se těch politiků, kteří se toho účastnili, proč se více nezabývali seznamem nesvobod, který jsme v TOP 09 vytvořili. Vždyť ty ostudy okolo dalajlámy a nevhodné chování k diktátorským režimům je výsledek současné parlamentní politiky. A v tom mají i velký podíl lidovci, takže bych se zeptal například pana Jurečky, proč dělá hlavního nosiče Babišových zájmů v Poslanecké sněmovně.

Lidé přišli na Staroměstské náměstí jen projevit svoji současnou nespokojenost. Já si myslím, že především prezident se nechová slušně a spíše rozděluje společnost. Hraje na její nízké pudy, což je chyba, protože lidé se do ulic dostávají lehce, ale obtížněji z nich odcházejí. Jednorázové akce umělců nemají až takový smysl. To, co zaznívalo na Staromáku, my v TOP 09 říkáme už 2-3 roky a ztrácíme proto celkem nelogicky přízeň voličů.  

Jak si myslíte, že vyšel z těch nedávných „politických her“ Miloš Zeman? Dá se říct, že prezident ztratil nějaké to procento na své popularitě? Nezatvrdili se proti němu i ti lidé, kteří ho dříve volili jako menší zlo? A co jeho příznivci, domníváte se, že to opět pojali jako boj svého prezidenta „proti těm nahoře“? Tedy proti „kavárně“, pravici či umělcům?

Zeman prostě už neví, co dělá. Svět se posunul dopředu a přece se nebudeme vracet do padesátých let, kdy buran přijde a řekne podnikateli, který si vydřel svoji firmu, že má na to půl hodiny, aby zmizel. Opravdu si myslí pan prezident, že nevzdělaní a frustrovaní lidé jsou ti správní lídři, které by měl především oslovovat v dnešní neklidné době? Mě by zajímalo, jestli lidé kolem prezidenta vůbec vědí, co je například průmysl 4.0 a podobně. Já si myslím, že republiku mají vést inteligentní lidé. Tím nemluvím o titulech, ale především o schopnostech špičkových politiků a úředníků.

Když si vezmeme tu zmíněnou Čínu, tak naše bezpečnostní služba (BIS) vydává každý rok zprávy o rozsáhlých rejdech čínských agentur na našem území a dokonce i Babiš hovoří v této souvislosti o velmi netransparentních investicích.  No a na Hradě se i s takovými přátelí. Takže, co si z toho vybrat, jak se potom o čínských aktivitách informuje veřejnost?      

Co byste řekl k novému prezidentskému kandidátovi, který nyní rozjíždí svoji kampaň, tedy k Michalu Horáčkovi? A jak například posuzovat jeho minulost, když byl za komunismu vedený jako „domácí dělník“ a přitom dělal kšefty v sázkách? Domníváte se, že by mu mohlo nyní pomoci poradenství  Magdy Vášáryové, která však dlouhodobě kritizuje Čechy za jejich postoj k uprchlíkům?

Slyšel jsem od více účastníků, že se mu to vystoupení na Staroměstském náměstí moc nepodařilo. Já si pana Horáčka vážím za jeho fungování v hudbě, ale coby politik, to vážně nevím… Četl jsem některé jeho věci týkající se kampaně, je to napsané dobře, úvahy jsou správné, uvidí se, co bude dál. Co se týká podpory paní Vášáryové, to asi velkou roli už hrát nebude. Já ji mám rád zejména jako herečku a souhlasil jsem i s jejími názory při rozpadu Československa. V této chvíli a v atmosféře, která nyní u nás panuje, si ale myslím, že panu Horáčkovi moc nepomůže. Některé hlasy mu může přinést, avšak také jich dost ubrat.

Prezident Zeman označil ministra Daniela Hermana za lháře kvůli kauze Brady a vyzval ho k odchodu z vlády. Dokonce chce skrze toto apelovat na premiéra. Řekl také, že akce na Staromáku byla zneužitím státního svátku. Čili, oklepal se už Zeman z rádoby aféry, která vypadala pro něj zpočátku velmi vážně?

Určitě ano, ale žádné výzvy už prezidentovo ostudné chování nezakryjí. I kdyby nakonec pan Herman z vlády odešel, tak se stejně nic zvláštního nestane, protože to v ní už delší dobu skřípe. Myslím si, že vládní krize by z toho asi nebyla. No, a jestliže bychom uvažovali v této rovině, pak by neměl být na hradě ani pan Zeman. 

Politika se v současné době dostává do starých kolejí a největší tlak je nyní vyvíjený na premiéra Sobotku.  Preference ČSSD se totiž řítí dolů, když Andrej Babiš jich už získal podle průzkumů asi dvojnásobek. Možná i proto předseda vlády svaluje vinu na ministry a prezidenta Zemana a připravuje personální změny ve svém kabinetu. Co mu ale takové jednání může přinést? A co bude dál s celou sociální demokracií?

Hlavním důvodem padajících preferencí ČSSD je Babiš. On hraje ve vládě, kde má paradoxně větší moc než Sobotka, roli ukřivděného chudáka, který vlastně musí realizovat všechny ty výdaje, jež mu prý „zlí“ sociální demokraté a premiér nařizují. Už to okoukli také lidovci a začali dělat něco podobného, takže máme tady vládní koalici tří stran, z nichž dvě si hrají na to, že jsou vlastně v opozici. Přitom o všech krocích hlasují všichni dohromady a nesou za to stejnou odpovědnost jako ČSSD. Proto by mne i zajímalo, jak to vlastně bylo se smlouvou o strategickém partnerství s Čínou.

Ta vláda má nyní jediné štěstí, že se ekonomice daří a může rozdávat na všechny strany. Řídí to Sobotka, ale body za to sbírá Babiš. Premiér se snaží obměnit vládu, ale největší průšvihy mají resorty pod vedením hnutí ANO. Například doprava je v žalostném stavu, a to takovém, v jakém snad ještě nikdy nebyla. Další resort, na který by se měl Babiš podívat, je ministerstvo životního prostředí. Podobné je to i s vědeckotechnickým pokrokem a inovacemi, které řídí Pavel Bělobrádek. Každá strana měla už dříve hrábnout do personálního obsazení svých ministerstev, teď je to už možná zbytečné. 

Vůbec chování této vlády se bolestně promítne v budoucnu, až dojde k ochlazení ekonomiky, protože dokázala třeba „vyrobit“ o 30 tisíc státních zaměstnanců víc, aniž by se to projevilo na kvalitě služeb směrem k občanům.  A potom tyto počty lidí vhodně redukovat nebude určitě snadné.

Co se může stát za týden o svátku k 17. listopadu? Myslíte si, že by mohl přijít pokus o „násilné svržení prezidenta“?  A budou se aktivizovat i Zemanovi příznivci, nebo patří k mlčící, ale volící většině, která na nějaké demonstrování kašle?

Pokud si někdo myslí, že letos 17. listopadu přijde pokus o svržení prezidenta Zemana, tak bych ho rovnou poslal k psychiatrovi. Když vymyslel ten pán před dvěma lety červené karty, tak přišlo demonstrovat 50 tisíc lidí. Před několika dny na Staromáku jich bylo okolo 15 tisíc, takže pan Zeman ve své funkci dožije. Ti lidé, kteří přijdou vyjádřit svůj nesouhlas, budou kultivovaní a k žádnému násilí by tedy nemělo dojít z jejich strany. Chtěl bych ale apelovat na veřejnost, aby při příštích volbách už proboha zvolila inteligentní a slušnou hlavu státu.
 

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…