Zemanův Mynář: Ty pseudoprotesty proti prezidentovi už utichají, je to na správné cestě. A tleskají mu narvané sály

13.01.2015 13:30

ROZHOVOR Pseudoprotesty proti prezidentovi jsou centrálně organizované a začínají utichat. ParlamentnímListům.cz to řekl kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář. V Pardubicích sice na prezidenta Zemana čekalo několik aktivistů s červenými kartami, ale organizátorům podle Mynáře docházejí peníze nebo nápady. Klesající účast na protestech navíc prý dokazuje, že si normální lidé nic nenechají vnutit a vmanipulovat.

Zemanův Mynář: Ty pseudoprotesty proti prezidentovi už utichají, je to na správné cestě. A tleskají mu narvané sály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Anketa

"Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země (...), vraťte se domů do své původní vlasti." Tak by Miloš Zeman řešil otázku problémových muslimů. Souhlasíte s ním?

99%
1%
hlasovalo: 33673 lidí

Pane kancléři, právě jste s prezidentem na návštěvě Pardubického kraje. Co považujete za nejdůležitější nejen zde, ale obecně při těchto cestách do krajů?

Tyto návštěvy celkově považuji za velmi důležité, protože pan prezident tím plní jeden z předvolebních slibů, který svým voličům dal, a sice, že bude prezidentem dolních deseti milionů a bude se zajímat o jejich každodenní problémy a starosti. Tím, že navštěvuje kraje, chodí mezi občany, chodí mezi členy zastupitelstev a velmi aktivně a živě se zajímá o to, co se pro občany dělá, jaká je nezaměstnanost, jaká jsou možná nová pracovní místa a pochopitelně i prezidentskou kancelář úkoluje, abychom si značili některé z těch problémů a pomáhali v rámci možností. Tímhle podle mě velmi významným způsobem naplňuje svůj předvolební slib a přispívá k tomu všemu, co slíbil.

Částečně jste mi sice už odpověděl, ale přesto… Na debatách s občany či zastupiteli dost často zaznívají různé prosby a žádosti o pomoc při řešení nejrůznějších problémů. Je to skutečně tak, že si ty věci zaznamenáváte a zabýváte se tím? Není to jen tak, že si lidé postěžují a tím to i skončí?

To je dvoustranné. Za prvé jsou samozřejmě zaznamenávány některé prosby a dotazy na nás jako Kancelář prezidenta republiky. To je naprosto automatické a tyto otázky jsou postupně po návratu do Prahy v rámci našich kompetencí řešeny. Za druhé se také pan prezident živě zajímá o stav a problematiku krajů. Máme-li některé poznatky z předchozích návštěv, tak se pan prezident ptá, jakým způsobem tam od té doby pokročili.

Uvedu příklad tady v Pardubickém kraji. V loňském roce jsme navštívili firmu Explosia, která je ve většině ve státních rukou, byla v červených číslech a výsledky tam nebyly příliš dobré. Bylo to vidět jak z atmosféry mezi lidmi na setkání s panem prezidentem, tak pochopitelně z čísel. Když jsme po roce plánovali návštěvu, tak se pan prezident zajímal a měl radost z informace, že došlo částečně ke změně managementu a tato firma už se nenachází v červených, ale v černých číslech.

I v Pardubicích při pondělním příjezdu vítalo hlavu státu několik demonstrantů s červenými kartami. Nelze to už vnímat jako znak trvalého odporu?

Tím, že v krajském městě hrstka lidí, tak deseti, pro mě je to signál toho, že organizátorům už docházejí peníze, nebo jim dochází síla a invence. Dalo se předpokládat, že tyto pseudoprotesty, které jsou účelově organizovány, začínají utichat. Byli tam i lidé, kteří prezidentovi vyjadřovali podporu, z čehož soudím, že je to na správné cestě a lidé si nic nenechají vmanipulovat a vnutit.

Přijeli jsme například včera do Přelouče, kde bylo několik lidí s českými vlajkami v rukou, obrovským transparentem, že jsou rádi za pana prezidenta, a mohu říct, že byl totálně narvaný sál, lidé stáli na chodbě i na schodech, kde byly reproduktory. Tohle je nejlepší odpověď na ty organizované hlouposti, které se kolem nás dějí.

Na konci ledna se uskuteční tolik diskutované Mezinárodní fórum holocaust, které se mediálně smrsklo spíše pouze na pozvání ruského prezidenta Putina. Jak bude ta akce probíhat a co je jejím účelem především?

Jak už několikrát zaznělo, my nejsme organizátory této akce. Akci organizuje Evropský židovský kongres a my jsme pomáhali z titulu Pražského hradu, pan prezident nad tím převzal záštitu a nabídli jsme také Španělský sál a přilehlé prostory na druhý den těch diskusních panelů a následně poté odjíždíme uctít památku do Terezína. Pan prezident byl natolik velkorysý, že ještě na přání organizátorů odeslal pozvánky. Pro nás má tato akce velký význam, protože na tyto tragické události, a to nejen při významných výročích, by se opravdu nemělo zapomínat. Zvláště teď, když se nám objevují modifikace v podobě islámských teroristů a Islámského státu.

Objevily se údajné protesty z polské strany, že české akce chtějí konkurovat těm připomínkám a tryznám v Polsku a jde o dárek Putinovi, což ovšem premiér Sobotka odmítl a řekl, že mu polská premiérka nic takového neříkala. Jak to vidíte vy?

Já nevím nic o kritice z Polska a předpokládal bych, že pokud něco takového Evropský židovský kongres organizuje, má to samozřejmě v součinnosti s polskou stranou, tak s památníkem v Osvětimi. Nevím tedy, zda je toto správná otázka na mě. Znovu říkám, my jsme vyšli organizátorům maximálně vstříc a předpokládám, že tyto záležitosti budou mít oni vydiskutovány s Polskem.

Máte v tuto chvíli nové informace o tom, kteří z pozvaných politiků a státníků potvrdili účast?

Vycházím ze stejných informací, jako máte vy, protože nezodpovídáme za seznam účastníků. Jinými slovy teď nehledám výmluvy, ale tohle dostalo do své zodpovědnosti Ministerstvo zahraničních věcí, takže ta správná otázka by měla směřovat přímo na ně.

Je nicméně logické, že tato akce má svůj obrovský význam už jenom tím, že účast potvrdilo více než dvacet představitelů národních parlamentů, a na druhou stranu zase nebývá zvykem, že pokud přiletí předseda parlamentu, aby se za danou zemi účastnila i hlava státu. Nicméně už ta avizovaná účast kolem dvaceti šéfů národních parlamentů hovoří o tom, že tomu státy přikládají velký význam.

Pokud jde o letošní zahraniční cesty pana prezidenta, můžete nyní říci, kam všude se chystáte?

Mohu říci, že v tuto chvíli je připravena oficiální návštěva Jordánska a teď se ještě zvažuje alternativa, že bychom k tomu připojili Spojené arabské emiráty, to je ještě v jednání a přesnou informaci k tomu budu mít do 20. ledna. Dále je známo, že pan prezident přijal pozvání ruského prezidenta Putina na oslavy ukončení druhé světové války do Moskvy a z těch dalších cest připravujeme například návštěvu Ázerbajdžánu, ale cest je spousta, vyvíjí se to každým dnem a my se snažíme hledat maximální možné místo, protože v nabitém programu pana prezidenta jak díky krajským návštěvám, tak díky státním povinnostem se místa hledají relativně složitě.

Sám jste zmínil účast na oslavách 70. výročí konce druhé světové války. Dá se předpokládat, že by se tam našel čas na bilaterální setkání našeho prezidenta s ruským protějškem?

Přiznám se, že to je ještě předčasné, protože my zatím nemáme harmonogram a náš advance tým ještě ani nenavštívil Rusko ohledně té přípravy, takže nejde o to, že bych vám to chtěl tajit, ale v tuto chvíli na to opravdu neumím odpovědět, protože je to předčasné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…