Zkušený Zbořil: Jak tak koukám na ty komunisty a myslím na volby...

12.10.2012 7:02

Volby do vedení krajů a do třetiny Senátu hodně vypoví o náladě, jaká ve společnosti panuje. Očekávaná prohra vládních stran ODS a TOP 09 však může mít několik různých podob. Od přijatelné, která by zřejmě uklidnila poměry v koaličním táboře, až po drtivou, která by mohla otřást celostátní politickou scénou a vést i k předčasným volbám.

Zkušený Zbořil: Jak tak koukám na ty komunisty a myslím na volby...
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Opoziční strany by rády proměnily volby v referendum o nynější vládě Petra Nečase. V těch krajských obhajuje všechny hejtmanské pozice ČSSD, v senátních volbách půjde nejvíce s kůží na trh ODS, která ze 27 obvodů obhajuje celkem 14 křesel. Politolog Zdeněk Zbořil, který již voleb zažil a komentoval nespočet, předpokládá, že v krajích zopakuje ČSSD minulý výsledek, v senátních volbách by ho nepřekvapil úspěch komunistů.

Anketa

Jak dopadnou krajské volby?

hlasovalo: 3294 lidí

Pro krajské volby je favoritem ČSSD a průzkumy předpovídají nárůst podpory i pro komunisty. Má z tohoto pohledu některá pravicová strana šanci na obsazení alespoň jednoho hejtmanského postu?

Donedávna jsem se domníval, že ve Středočeském kraji díky Rathovu efektu může uspět pravice. Ale průzkumy těsně před volbami ukazují, že ODS nemusí vyhrát ani tam. Navíc tam posilují komunisté, takže i ve středních Čechách může být znovu zvolen sociálnědemokratický hejtman. V  dalších krajích je charakteristický úprk od dvou největších politických stran, jedná se o třetinu až čtvrtinu voličů. Na tom ale získávají hlavně komunisté, zatímco TOP 09 se nepodařilo získat hlasy těch, co odpadají od ODS. Možná, že řada voličů pravice nepůjde volit, a to by pak pro ně byla těžká ztráta. Takové aféry, jako je ta pana Dalíka, těsně před volbami, a ještě to nešťastné interview pana Topolánka, tak to bude lidi spíš odrazovat a naopak bude spíš mobilizovat voliče levice.

Pro ODS budou zřejmě důležitější senátní volby, v nichž bude obhajovat čtrnáct míst v horní komoře. Dá se alespoň v nich počítat s úspěchem pravicových vládních stran, nebo i tady bude mít převahu levice, především ČSSD?

Já si říkám, zda z událostí poslední doby nebudou těžit komunisté. Oni nedělají žádnou kampaň. Za ně ji v podstatě dělají sociální demokraté svou hloupou politikou a ODS svými skandály, takže možná komunisté získají v Senátu nová křesla. Čtrnáct míst, která obhajuje ODS, se mi zdá hodně na to, jakými politickými skandály je ta strana zavalena. I když na druhou stranu je afér už tolik, že to lidé už možná nevnímají jako skandály jednotlivých stan, ale politiků obecně.

Jaké šance dáváte nezávislým kandidátům typu podnikatele Okamury, ústavní soudkyně Wagnerové nebo novinářky Lorencové?

Původně jsem si myslel, že nezávislí budou mít v senátních volbách dobré výhledky. Teď už si ale nemyslím, že by mohli předstihnout – až na výjimky – ty, kteří mají stranickou podporu. Potvrzuje to skutečnost, že kandidáti ČSSD na hejtmany jsou jako jednotlivci nepřijatelní, ale přitom lidé sociální demokracii jako straně dávají hlasy. A totéž se bude dít i v senátních volbách. Přetrvává tak u mě obava, že lidé přes všechnu tu nechuť k současné politice budou zase volit ty stávající strany, nebo k volbám vůbec nepůjdou, takže čekám ještě nižší volební účast než obvykle.

Pokud by se volební výsledek ODS podobal debaklu, mohlo by to ovlivnit hlasování o daňovém balíčku ve sněmovně nebo dění na blížícím se kongresu strany?

To si nemyslím. Kdyby došlo k opravdu výraznému propadu, tak těm lidem by nezbylo nic jiného než se semknout. Šlo by jim opravdu o ztrátu pozic, protože by v případě předčasných voleb mohli v politice skončit nadobro. Pokud budou pravicové strany rozvrácené výsledky těchto voleb a navíc ještě skandály, tak jejich voliči i členové budou zas raději utíkat do nových politických stran, i kdyby to měla být uskupení jen na jedno použití, jako tomu bylo v případě Věcí veřejných. A tak by bylo riziko propadu strany v předčasných volbách ještě větší.

Od voleb v roce 2010 zaznamenala TOP 09 v preferencích pád na polovinu tehdejší voličské přízně. Co říkáte úvahám, že pokud si strana ověří tento trend v krajských a senátních volbách, bude mít zájem o předčasné volby, protože v těch řádných v roce 2014 by se už do sněmovny nemusela dostat?

O tom se začalo v poslední době mluvit i v souvislosti s oznámením Starostů, že by také mohli kandidovat sami, nebo že je skandály politiků TOP 09 poškozují. Pokud by TOP 09 ve volbách výrazně propadla, tak se bude muset rozhodnout pro nějakou novou taktiku. Kdyby její vedení došlo k závěru, že největší škody jim napáchalo spojenectví s ODS, tak věřím, že pan Kalousek je natolik pragmatický politik, že bude schopen se rozejít i s ODS.

Média ho sice považují za velmi pravicového politika, který chce škrtat na výdajové stránce rozpočtu, ale on je především velmi praktický a ví, že rozpočet se musí nějak sestavit. A ať už to bude sestavovat kdokoli, nebude moci ovlivnit některé objektivní skutečnosti. A já si myslím, že on by byl schopen protlačit rozpočet třeba i s částí ČSSD. Pryč jsou ty časy, kdy 118 hlasů válcovalo všechno. Ale Kalousek je jeden z mála ve sněmovně, kdo by byl schopný získat podporu pro státní rozpočet, popřípadě pro nějaké dílčí reformy, na různých stranách politického spektra.

V úvodu jste zmínil aféru Marka Dalíka a interview Mirka Topolánka pro MF Dnes. Jak hodnotíte expremiérova slova o tom, že se lidé mezi sebou často s politickým či jiným, ne úplně bohulibým podtextem, začínají zavírat a šikanovat a že zatímco lid jásá, problém korupce zůstává?

To je moc jednoduchý výklad. Samozřejmě že on hájí pana Dalíka se stejným temperamentem jako hájil pan Kalousek paní Parkanovou, ale zapomíná na to, že jestli mu něco v minulosti škodilo, bylo to, že z něj jako bývalého předsedy vlády snímal jeho vlastní hříchy. Když došlo k událostem kolem vily v Toskánsku, tak málo platné, pan Dalík to za něj odnášel a stal se veřejným nepřítelem číslo jedna. Při takovém hodnocení pak převládají emoce, ale tak tomu bylo vždy vpředvečer revolucí. Vždyť i Marie Antoinetta byla popravena jako zástupný symbol rozhazovačnosti, rozmařilosti a přemrštěného vybírání daní. Když pan Topolánek skočil na toho tygra a rozhodl se na něm jet, tak si měl uvědomit, že se z něj špatně sesedá.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Policie a státní zástupci se v poslední době rozjeli a veřejnost až žasne, jak si jednou dojdou pro prvního náměstka ministra práce, podruhé pro poradce a přítele expremiéra. Myslíte si, že po volbách mohou vyšetřovatelé sáhnout ještě do vyšších pater?

Pan premiér se dnes diví, že skutečně o tom, kdo bude ve vládě, rozhodují policejní plukovníci a podplukovníci, ale neuvědomuje si, že oni to nedělají svévolně. Vždyť vedení Nejvyššího státního zastupitelství i vedení policie deklarovalo, že půjdou i do těch nejvyšších pater, a to bez ohledu na to, jestli jsou volby nebo Vánoce. Když všichni aplaudovali tomu, jak se zatočilo s doktorem Rathem kvůli nějakým sedmi milionům, tak musí počítat, že se něco podobného bude odehrávat i u těch ostatních. Tuším, že pan Šlachta řekl, že vlak je rozjetý a nedá se zastavit.

Není tak jednoduché, aby někdo vstal a řekl, že od zítřka budeme stíhat jen metanol a dopravní přestupky. Tady vznikla instituce, která nashromáždila už dnes, ačkoli říká, že je v polovině, tolik informací, že může pokračovat dál a pod drobnohledem pak budou orgány justice. V té souvislosti je hodně nešťastný výrok o odmítnutí vazby pro pana Dalíka. A to nejen kvůli možnému útěku. Spíš je s podivem, že ho vazbou nechrání jako důležitého svědka. Jsme země, kde svědci končívají v sudech na dně Orlické přehrady. Protože jsou tu skupiny, které pro své stamilionové či miliardové obchody už nejsou ochotni tolerovat nějakého svědka nebo člověka, který toho hodně ví.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…