Zvýšení platu? To půjde neziskovkám, kantorům ne. Učitel, který vrazil facku zlobivému žáku, popisuje poměry ve školství

01.09.2016 10:40

Až do konce minulého školního roku působil Miroslav Koranda jako ředitel jedné ze základních škol na Praze 8, ale už v jeho průběhu věděl, že ve funkci skončí. V říjnu se totiž rozhodl rezignovat kvůli tomu, čemu musel čelit poté, kdy se nechal unést a jednomu drzému žákovi vlepil pohlavek. Nelíbí se mu, že Česká školní inspekce místo aby učitelům pomohla, je jen buzeruje a vždy se staví na stranu stěžujících si rodičů. V blížících se volbách do Senátu kandiduje za Patrioty ČR a v politice by se rád zaměřil na školství a především zvýšení respektu učitelů.

Zvýšení platu? To půjde neziskovkám, kantorům ne. Učitel, který vrazil facku zlobivému žáku, popisuje poměry ve školství
Foto: Archiv MK
Popisek: Miroslav Koranda, dlouholetý pedagog a ředitel základní školy

Začíná školní rok, v němž si učitelé alespoň trochu polepší. Co říkáte na zvýšení platů pedagogických i nepedagogických pracovníků, které paní ministryně na vládě vybojovala?

To, že jsou učitelé podprůměrně hodnoceni, snad ví každý. Ale jsem skeptický k tomu, jak to ve skutečnosti dopadne. Myslím, že půjde pro jednotlivce na platech jen o drobné. Tisíce? Ty jdou jen neziskovkám.

Kromě navyšování platů mluví ministryně Kateřina Valachová i o potřebě zvýšit prestiž učitelů. To zní sice hezky, ale už neříká, jak toho dosáhnout. Existuje podle vás cesta, jak na to?

Dokud si z nás učitelů nebudou nic dělat rodiče, budeme i dětem pro smích. Učitel základní školy nemá žádné prostředky, jak dosáhnout, aby jej rodiče aspoň vnímali. Z poznámek si děti nic nedělají, když ani jejich rodiče nezajímají.

Nynější šéfka rezortu hovoří hodně o tom, co zanedbali její předchůdci. Zaregistroval jste za ten její rok ve funkci ze strany Ministerstva školství něco konkrétního, o čem si myslíte, že učitelům, žákům nebo výuce prospělo?

Před volbami se slibuje, co uděláme pro školství, pro učitele a pro děti. Po volbách je při koaličních jednáních o postech ve vládě Ministerstvo školství až to poslední, pro strany je nezajímavé. Pro koho zbyde? Že by se do jeho čela dostal odborník? Tak to ani omylem.

Čím naopak Ministerstvo situaci ve školství, ať už pro učitele, žáky nebo samotnou výuku zkomplikovalo? Co třeba inkluzí, jaký na ni máte názor?

Inkluze? Tak to je jeden velký omyl. Nechtějí ji ani rodiče postižených žáků. A ve třídách budou při vyučování asistenti, hlídači.

Kateřina Valachová také slíbila dát školám návod, jak co nejrychleji a zároveň podle zákonů vyloučit ze školy agresory, kteří se šikany dopustí. Jsou tedy učitelé dostatečně hájeni před stále agresívnějšími dětmi nebo i rodiči?

Ale kdepak. A když je něco špatně, hned si jdou stěžovat! Inspekce je na straně jakýchkoli rodičů. Nezajímá je ani, jak rodiče dohlížejí na své děti, zda se učí doma… Bylo by dobré transformovat Českou školní inspekcí z kontrolního orgánu na orgán kontrolní i poradní. Aby učitelům i pomohla, a ne je jen „buzerovala“.

A co k samotné ministryni? Nedal byste jí nedostatečnou třeba za to, že po odporné šikaně učitelky na pražské průmyslové škole Na Třebešíně se setkala s žáky té třídy a poté si pro média pochvalovala, jak byli skvělí, jak byla nadšená z jejich odpovědí a tvrdila, že šlo o výjimečný exces?

Děti poznají slabé stránky učitele a okamžitě útočí. Výjimečný exces? To snad ne! A učitelé zase dostali po … Toto může říci pouze neodborník.

Jaké máte ze své praxe zkušenosti se šikanou, ať už vůči ostatním žákům nebo vůči učitelům, případně podle informací od kolegů z jiných škol?

Tak tu fyzickou šikanu dokážou učitelé i ředitel rozpoznat a zasáhnout. Horší je ta psychická. Není moc vidět a těžko se dá dokázat. A rozmohla se hodně vulgarita dětí. Ale nejen od nich, ale i od rodičů. Učitel je ču…, učitelka je krá.. Tak takhle snad ne.

Co říkáte tomu, když na základních a středních školách pořádá besedy s žáky a studenty spolek Evropské hodnoty, který – ač to nepřiznává – má politické cíle, ale netají se nenávistí k prezidentu Miloši Zemanovi?

Paradoxně byť se říká, že Miloš Zeman neuznává evropské hodnoty, není to pravda, řídí se jimi. Jsem jako on, také patriot. Ano, kdo k nám přichází, ať ctí naše hodnoty, naše pravidla, a my ho přijmeme. Kdo nechce respektovat naše pravidla, děkujeme, ale ať jde jinam.

Hodně se diskutuje o úrovni školství. Jde podle vás dolů, jak často zaznívá, a proč tomu tak je? Nebo se navzdory řečem kritiků naopak zlepšuje?

Úroveň školství se spíš zlepšuje. Učitelé jsou a jsou dobří. Važme si toho. Opravdu i ti noví učitelé chtějí pozvednout naše školství ještě více. Vlastně i naše děti jsou „nejlepší“. Držme se a věřme. Máme výborné školství a věřme si a díky učitelům jsme dobří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…