A už dost, vládo. Lidé se naštvali kvůli drahému jídlu

28.02.2013 12:29

Protestovat a psát petice se dá prakticky proti čemukoli. A protože mnohé Čechy trápí zdražování potravin (i kvůli navýšení DPH) i jejich nekvalita, bylo jen otázkou času, kdy se petice objeví i v tomto duchu. A objevila se v tomto týdnu, takže ji dosud stihlo podepsat jen několik desítek lidí. Vadí jim, že za hranicemi se dá většinou nakoupit levněji a kvalitněji, i když tomu české platy neodpovídají. Do boje proti tomuto jevu se přitom před časem pustil i šéf Věcí veřejných Vít Bárta.

A už dost, vládo. Lidé se naštvali kvůli drahému jídlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Anketa

Je v ČR předražené jídlo?

100%
0%
hlasovalo: 27 lidí

„Jedete k nám obdivovat naše památky?“ Ptá se německy postavička na kresleném obrázku dvou lidí, evidentně Čechů. Ti odpovídají: „Ne, jedeme k vám nakupovat, máte totiž kvalitnější a levnější potraviny, i když berete zhruba třikrát víc než my, že mámo?“ Tak to je vtip, který lze k tomuto tématu vidět například na stránkách Víta Bárty, nově zvoleného šéfa Věcí veřejných. Bohužel, pro řadu občanů v ČR však tento vtip poněkud hořkne. Poznávají totiž denně na vlastní kůži to, jak je pravdivý, a pokud nežijí v příhraničí, aby za nákupy vyrazili k sousedům, musí mnohdy počítat každou korunu. A tak nakupují v českých supermarketech to nejlevnější, na co narazí. A není již delší čas žádným tajemstvím, že to nejlevnější často obsahuje vše možné, jen ne to, co by měla kvalitní potravina v sobě skrývat. Co s tím?

„Nechceme dále nečinně přihlížet všude přítomnému zdražování a nebudeme tolerovat nečinnost vlády, Parlamentu a dalších vrcholných představitelů našeho státu. Růst cen potravin, pohonných hmot, elektřiny, vody, tepla a plynu, nepřiměřená cena telefonního volání a nehorázné bankovní poplatky jsou o to více znepokojivé, že reálné příjmy občanů klesají,“ píše se v aktuálně vzniklé petici, kterou zveřejnil, podobně jako jiné další písemné protesty, web Jednej.cz. Podpisů je zatím pod ní jen pár desítek, otázkou však je, do jaké míry má šanci uvedená petice, i v případě toho, že nasbírá stovky či tisíce podpisů, něco skutečně změnit. Znění celé petice najdete ZDE.

Politika, která obyčejným lidem prý neustále jen přitěžuje

Podle těch, co petici sestavovali, jejichž jména se bohužel nedají přesně nikde identifikovat, se však vyplatí pustit do boje.

Negativní trendy v českém hospodářství nelze ospravedlnit celoevropským vývojem, stejně jako čistě tržními mechanismy, jelikož desítky jiných zemí dokázaly oproti nám těmto trendům úspěšně čelit. V politice a ekonomice více než kde jinde platí staré moudro „kdo chce, hledá způsoby jak, kdo nechce, hledá důvody proč“ a my se nesmíříme s tím, že naši vrcholní političtí představitelé nejen že neberou ohled na každodenní potřeby a starosti svých občanů, nýbrž jim svojí politikou naopak ještě přitěžují.

Lék je, kroky, jak proti zdražování postupovat, existují. Ale je k nim vůle?

Existuje celá řada osvědčených hospodářských kroků, které prokazatelně a bez zátěže pro státní rozpočet mohou značně ulehčit situaci českých občanů a zmírnit neúnosnou úroveň cen, které dnes čelíme. My, níže podepsaní, spatřujeme znatelný rozdíl mezi cenami tvořenými na svobodném trhu na základě korektní konkurence a loupežnou úrovní cen, kterým dnes v našem deformovaném hospodářství čelíme.

"V době hospodářské krize, všeobecné zadluženosti státu i občanů a rapidně stoupající nezaměstnanosti si již nemůžeme dovolit nadále nečinně přihlížet tomu, jak zájmy nás občanů nejsou nikým u moci řádně bráněny. Tímto chceme dát jasně najevo, že očekáváme rázné a účinné kroky pro zastavení neospravedlnitelného zdražování zboží a služeb v České republice,“ zaznívá z uvedené petice. Vzhledem k pojmenovaným nešvarům a nedostatkům, které znepříjemňují životy mnoha Čechům, se však dá uvést, že cíl petice je velmi podobný snahám Víta Bárty. Ten totiž zcela konkrétně již delší čas na přemrštěné ceny za nekvalitní potraviny na pultech českých obchodů upozorňuje.

„Ano, kampaň za levnější potraviny hraju již několik měsíců. Vláda bohužel zatím na toto volání vůbec nereaguje. Posílám proto písemnou poslaneckou interpelaci na premiéra Nečase a ministra průmyslu a obchodu Kubu. Jsem velmi zvědavý, jak budou ospravedlňovat svoji nečinnost. Legislativní činnost, která musí proběhnout, aby v České republice mohla klesnout cena potravin, je změna zákona o významné tržní síle. Tento zákon byl přijat jako produkt levicové ochranářské politiky ČSSD. Měl chránit české výrobce před obchodními řetězci. Dělá to ale tak nesmyslně důkladně, že chrání i velkovýrobce a potravinové oligarchy. Tyto koncerny ochranu přitom rozhodně nepotřebují. Ba naopak, dnes mohou zneužívat této legislativní ochrany a diktují si na trhu, jak za kolik budou dodávat, aniž by s o tom s kýmkoli jen bavili,“ konstatuje k tomuto tématu pro ParlamentníListy.cz Bárta.

Máslo na hlavě má premiér i ministr Kuba, říká Bárta

Je proto podle něj naprosto zarážející, že současná „pravicovo-pravicová“ vláda tomu jen nečinně přihlíží a nic nedělá.

„Posvítil jsem si tedy na činnost těch, kdo v tomto mají nejvíce máslo na hlavě, a to sice ministra průmyslu a obchodu Kubu a premiéra Nečase. A budu informovat, co mi na tyto interpelace odpověděli,“ slíbil dál Bárta.

Ten již v listopadu loňského roku představil svoji vizi toho, jak zabránit neustálému růstu cen potravin. Podle něj je potřeba omezit moc dodavatelských oligopolů.

Jak opakovaně zdůrazňuje, praktiky velkých dodavatelů potravin, zneužívajících své postavení na českém trhu, jsou prý naprosto nepřijatelné. Věci veřejné se proto prostřednictvím právě Víta Bárty rozhodly bojovat s velkými dodavateli potravin na českém trhu.

„Navrhujeme zrušení ochranářských opatření v zákonu o Významné tržní síle znemožňující hypermarketům vytvářet tlak na nižší cenu potravin. Naopak v tomto zákoně chceme definovat doposud chybějící ochranu malých českých výrobců, které je třeba chránit před vlivem oligopolů i supermarketů,“ uvedl v listopadu během svého vystoupení na semináři, který se touto problematikou zabýval, Bárta.

České pivo v zahraničí o čtvrtinu levněji

Klasickým příkladem je podle Bárty jednostranné zvýšení ceny piva o 3 procenta oznámené vloni v říjnu nejprve Plzeňským Prazdrojem a následně i pivovarem Staropramen.

„Tyto dva pivovary, které ovládají více jak polovinu trhu, se s nikým bavit nemusí, prostě to oznámí, což je špatně,“ konstatoval Bárta s tím, že v současné době plzeňské pivo kvůli lepším obchodním podmínkám v Německu vyjde o 27 procent levněji.

Nákupní chování musela změnit v ČR polovina rodin

Jednatel společnosti Incoma, zabývající se výzkumem cen potravin, Tomáš Drtina, přitom prozradil, že podle jejich statistiky nemá žádný řetězec na trhu u nás více jak 10 procent podílu. Nemůže si tak prý dovolit diktovat ceny, a to ani v okrese nebo kraji, natož pak v celé ČR, jak by se mohlo někomu zdát. Zároveň také prezentoval studii, podle které patří Česká republika mezi nejvíc pesimistické země v oblasti nakupování. Za poslední tři roky přitom však musela své nákupní chování kvůli nedostatku financí uzpůsobit už polovina rodin v České republice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…