Levice sprostě vydírá a terorizuje. Škoda, že nežije Havel, znělo z ČT

11.04.2013 16:24

Podle Daniela Hermana bylo jeho odvolání z čela Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) politicky motivované. Zastala se ho Vědecká rada a několik členů odstoupilo. Na brífinku následovalo několik emotivních projevů, kdy se mluvilo i o bývalém prezidentovi Václavu Havlovi.

Levice sprostě vydírá a terorizuje. Škoda, že nežije Havel, znělo z ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentská vůdkyně Monika Pajerová

„Myslím, že mě odvolání je politicky motivováno,“ uvedl Daniel Herman. „Je to úplatek části ČSSD komunistům za krajské volby,“ míní odvolaný ředitel ÚSTR. Případně podle něj mohlo jít o „předplacení“ spolupráce těchto dvou stran ve vládě po parlamentních volbách v příštím roce.

Po jeho odvolání byla oznámena jako „náhradnice“ ředitelka Českého centra ve Varšavě Pavla Foglová. To Herman považuje za skandalózní, neboť nebylo vypsáno žádné výběrové řízení.

„Doufám, že nebudou odvoláváni další zaměstnanci, což by mělo právní následky,“ narážel na možné pokračování „čistky“. „Kdo by takto fungující pracoviště poškodil, poškodí tím i stát,“ dodal. Ústav prý zanechal v dobrém stavu.

Svůj projev Herman zakončil patetickým zvoláním "ale společnost si svou minulost vzít nenechá", načež se sálem ozval potlesk. Pak hovořili někteří zaměstnanci ústavu a svou rezignaci oznámilo pět členů Vědecké rady Ústavu.

Odvolání Hermana byl puč

Miroslav Vodrážka z Nezávislého odborového svazu ÚSTR nazval Hermanovo odvolání pučem a nespokojenou radní Petrušku Šustrovou neschopnou. Zlatuše Kukánová z Archivu bezpečnostních složek se prý obává budoucí manipulace. „Domnívám se, že Archiv bezpečnostních složek není zdaleka v tak špatném stavu, jak se odborné i laické veřejnosti někdo snaží v poslední době prezentovat,“ prohlásila.

Nejemotivnější projev měla na brífinku členka Hermanova poradního kolegia Monika Pajerová. Poukázala na konkrétní jména radních, kteří jsou prý spojeni s ČSSD. Jde o Lukáše Jelínka, Jana Bureše či Michala Uhla.

„Vydírají, ironicky se posmívají, urážejí ředitele této instituce, a to od ledna tohoto roku,“ stěžovala si Pajerová. A ukázala i na konkrétní sociální demokraty. „Lubomír Zaorálek mi už na podzim loňského roku řekl, že ÚSTR je špinavá, hnusná instituce, kterou je potřeba vymést. Jiří Dienstbier mi řekl, že ústav neměl nikdy vzniknout," vyjmenovávala.

Bude personální čistka

Podle ní se ČSSD chová, jako by už vyhrála volby. Dosadí si "svou" ředitelku a pak nastane personální čistka. Upozornila také na spolupráci sociálních demokratů s KSČM. „A není náhodou, že v radě je Michal Uhl, přítel Jiřího Dienstbiera, který s ním spolupracoval na dvou kampaních,“ spojila jména Pajerová.

Další, kdo odvolání Hermana podpořil, byla i radní Petruška Šustrová. Tu s ČSSD Pajerová zatím nespojuje. „Mě se už půl roku někdo pořád ptá, co se stalo s Petruškou Šustrovou, kterou jsme znali jako normálního, slušného člověka,“ vyprávěla členka poradního kolegia.

Lidé, kteří Hermana odvolali, jsou podle ní amatéři, straničtí kádři a diletanti. Od ledna prý na ústavu od nich poslouchali, že před rokem 1989 zde nebyla žádná totalita. „Já myslela, že z toho dostanu mrtvici,“ přeskakoval hlas Pajerové.

Z nástupkyně Hermana také není příliš nadšená. "Já jsem včera marně hledala, kdo je paní Pavla Foglová," smála se Pajerová ironicky s tím, že nová ředitelka nemá téměř žádné zkušenosti. "Řídila české centrum ve Varšavě, což jsou dvě místnosti, tři lidi a řidič," uvedla o ní. „Tato paní Foglová, která přeložila tři nebo čtyři knihy z polštiny, se zřejmě zná s paní Šustrovou, která také překládá z polštiny,“ pokračovala. Její jmenování je o to paradoxnější, že dosavadnímu řediteli bylo vyčítáno právě to, že nebyl historikem. "Škoda, že nežije Václav Havel, to je absurdní, jak z jeho her," pokračovala v sarkasmu.

„Pokud se veřejnost neprobere, tak za rok tohle máme všude,“ varovala dále. "My budeme jako na Slovensku za Mečiara a celá Evropská unie se na nás vykašle," uzavřela chmurnou vizi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…