Lidé nařezali Klausovi. Známe první průzkum na téma amnestie

04.01.2013 11:42

Průzkum společnosti SANEP zjistil, že amnestie prezidenta republiky, vyhlášená k dvaceti letům samostatné České republiky, vyvolává mezi občany bouři nevole. Nesouhlasí s ní víc než čtyři pětiny dotázaných a téměř polovina ji prohlásila za naprosto amorální a nezodpovědné rozhodnutí.

Lidé nařezali Klausovi. Známe první průzkum na téma amnestie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

Téměř 72 % pak na základě této zkušenosti zavrhlo institut amnestie v takto rozsáhlém pojetí. Čtvrtina lidí by jí zrušila úplně. Téměř dvě třetiny by jí povolily pouze pro malé a nedbalostní trestné činy.

Průzkum ukázal, že s novoroční amnestií prezidenta Klause jednoznačně nesouhlasí 63,7 dotázaných. Dalších 18 procent vyjádřilo mírnější nesouhlas, a jednoznačnou podporu získalo prezidentské rozhodnutí jen od necelých čtyř procent dotázaných.

Celý průzkum ZDE

Na dotaz, jak tuto amnestii hodnotí, odpovědělo 40,7 procenta tak, že se jedná o „naprosto amorální a nezodpovědné rozhodnutí, které legitimizuje i závažnou trestnou činnost a bude mít negativní dopad na celou společnost“. Dvacet procent si rovnou myslí, že amnestie pomůže korupčníkům, napojeným na politické špičky. Podobné procento si myslí, že z tohoto rozhodnutí se budou radovat hlavně bohatí zločinci, napojení na organizovaný zločin. Téměř osm procent prohlásilo „dvacetiletou“ amnestii rovnou za zneužití prezidentských pravomocí.

Na dotaz, zda by prezident měl nadále mít možnost udílet takto rozsáhlé amnestie, odpovědělo 46,4 procenta, že určitě ne. Dalších 25,4 procenta navíc přidalo mírnější odmítnutí. Jednoznačně pro zachování se vyslovilo pouhých 8,9 procenta, spíše ano odpovědělo 15,4.

Když byli lidé tázáni, jak měla podle nich amnestie vypadat, odpovědělo 24,2 procenta, že neměla být vůbec vyhlášena. Plných 62,1 procenta si pak myslí, že měla být vyhlášena jen na malé a nedbalostní trestné činy. Deset procent pak s podobou amnestie souhlasilo.    

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…