Odborář sklízí bouři od živnostníků: Co se do nás nějaký demagog Dufek plete, vždyť ničemu nerozumí

28.03.2014 18:17

Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek svým návrhem zdanit OSVČ minimální sazbou ve výši tisíc korun na osobu a měsíc doslova rozlítil zástupce živnostníků. „To je demagogie první kategorie!“ vyletěl ze židle kupříkladu šéf Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda. A rozhovořil se o majetcích odborů...

Odborář sklízí bouři od živnostníků: Co se do nás nějaký demagog Dufek plete, vždyť ničemu nerozumí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumír Dufek na demonstraci

Rozhořčenost a roztrpčenost pociťují podnikatelé nejenom nad novými návrhy Ministerstva financí zavést dvoumilionový strop pro uplatnění šedesátiprocentního výdajového paušálu pro živnostníky, ale nadzvedla je ze židle hlavně možnost, že by resort financí mohl vyslyšet nedávný návrh Asociace samostatných odborů (ASO).

Šéf ASO Bohumír Dufek totiž ve čtvrtek navrhl ministrovi financí Andreji Babišovi na osobní schůze zdanit OSVČ minimální sazbou ve výši 1 000 Kč na osobu a měsíc. Podle Dufka by tak do státního rozpočtu nateklo minimálně deset miliard korun.

A Dufek má dokonce i vysvětlení toho, proč onu tisícovku navrhuje. „Sahat na výdajové paušály je totiž zásadně nedostatečné opatření, protože paušál má zastropování ve výši dvou milionů korun. To je ale úsměvné, neboť to nebude vykazovat nikdo. Navíc toto opatření se nebude týkat třeba řemeslníků a zemědělců, ale právníků, finančních služeb a podobných věcí,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Dufek.

Podle něj návrhu od ASO hraje do karet ještě jiná věc. „V roce 2007 bylo u OSVČ vybráno na daních kolem 19 miliard, jenže v současnosti se ona částka točí někde kolem pouhých dvou miliard. Je tak nabíledni, že Topolánkův batoh byl absolutně neadekvátní, neboť veškerou daňovou zátěž přesunul na zdanění zaměstnanců, kteří jsou placeni na základě pracovních smluv. Ale my jsme toho názoru, že každý občan ČR by měl platit daně...“ zmínil Dufek.

Oni nás berou vážně

A má prý pocit, že jeho návrh rozhodně nebude na Ministerstvu financí smeten ze stolu. „Ministr mu totiž pozorně naslouchal a paní náměstkyně dostala za úkol, aby se se mnou znovu sešla. Úředníci ministerstva to navíc musí celé přepočítat, aby zjistili, jestli jsou má čísla pravdivá. My si ale vskutku myslíme, že tento návrh by přinesl do státního rozpočtu minimálně deset miliard korun,“ načepýřil se Dufek.

Že by ale Ministerstvo financí mělo vzít v potaz právě návrh ASO, tak nad tím se velmi rozhořčují především podnikatelé. Třeba šéf Sdružení podnikatelů a živnostníků a zároveň i místopředseda Strany soukromníků ČR Bedřich Danda dokonce spustil spršku slov o demagogii.

Když na nás oni takhle, tak my budeme chtít dividendy

„Mně bude nějaký Dufek vykládat o tom, abychom platili dalších 12 tisíc ročně? To je demagogie první kategorie! Tento návrh nás opravdu velice rozhořčil,“ zmínil Danda na dotazy ParlamentníchListů.cz.

„Jsme velmi rozčilení. Proč se hrabou odboráři do nějakých živnostníků? Proč se nestarají o své ovečky, aby měly lepší práci a lepší pracovní podmínky?“ otázal se Danda.

„Pokud pánové z ASO chtějí, aby živnostníci, kteří platili několik roků příspěvky ROH, z čehož nyní mají odbory majetky jako je OREA Hotels a další třeba v Mariánských Lázních a mají z toho i zisky, tak 960 tisíc živnostníků bude z tohoto majetku chtít dividendy. Tady už totiž končí legrace! Co on se pan Dufek hrabe do takových věcí? A to ještě říká blbosti, neboť fakt, že neplatí živnostníci daně, není jejich problémem,“ uvedl také Danda a vysvětlil, že v Česku stále není dobré podnikatelské prostředí, a tak živnostníci zrovna moc peněz nevydělávají.

„Já jsem naopak tento týden za Konfederaci zaměstnaneckých svazů řekl ministrovi Babišovi, že tady máme 632 tisíc živnostníků profesionálů, kteří jsou na volné noze, a pak je tady nějakých 330 tisíc amatérů a tito lidé neplatí, neboť nemusí platit. Jde o to, že tady je špatný daňový systém – existuje totiž hejno výjimek. Když živnostník vyfakturuje měsíčně třicet tisíc, tak má ročně kolem tři sta tisíc, a z toho naprosto regulérně nemusí zaplatit žádnou daň z příjmů – nebavíme se ale o sociálním a zdravotním pojištění. Takže on nemusí legálně platit,dovysvětlil šéf Sdružení podnikatelů a živnostníků Danda.

Vůbec tomu nerozumí, dělají to jen proto, aby byli vidět

Předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer ale prý také aktivitu Asociace samostatných odborů nechápe.

„Oni ale podobné návrhy zkoušejí několik let a my jim na to odpovídáme stále tak, že nerozumí situaci. My všichni živnostníci ty daně platit chceme, ale jde o to, že zakázek je málo, takže nakonec i ti velcí podnikatelé jdou do drobných záležitostí,“ upozornil ParlamentníListy.cz Bajer.

Prý stále nejhorší je situace v drobném stavebnictví, ve stavebních živnostech a v malých obchodních činnostech. „Tam všude je to vyloženě na hraně a jakýkoliv zásah do nich pak skončí špatně. Odboráři to ale podle mého názoru částečně dělají proto, aby byli vidět, a aby se s nimi počítalo, ale hovoří z neznalosti věci. Já jsem naprosto kategoricky proti jejich návrhům,“ sdělil dále Bajer.

„Já to vnímám dokonce tak, že to je vyhlášení války živnostníkům, protože v době, kdy až pětadvacet procent z 900 tisíc živností uvažuje reálně nad tím, že ukončí živnost, protože jim nevychází ziskovost, tak jakýkoliv zásah do tohoto prostředí je pro ně likvidační. To se týká jak tisícovky měsíčně z nějakého daňového paušálu, tak i navrhovaného zastropování dvěma miliony u paušálu a dalších věcí. Ty paušály by měly sloužit především pro drobné podnikatele, kteří prostě ke své činnost nepotřebují počítač a účetnictví. Jenže v okamžiku, kdy to bude na dvou milionech, tak vzhledem k nákladovosti, kterou mají, tak se jim to naprosto nevyplatí, a tím pádem začnou účtovat řádně tak, jak všichni ostatní, což se jim ale prodraží, neboť budou muset použít účtaře. Proto nám skončí,“ vysypal z rukávu dále Bajer.

Efekt může být naprosto obrácený

Zdůraznil nadto, že hranice u drobných podnikatelů je existenčně tak uzoučká, že jakýkoliv zásah v této době může způsobit přesně opačný efekt.

„Páni odboráři, kteří zpravidla vůbec nevědí, o čem podnikání a vydělávání peněz je, neboť vždycky žili z prostředků zaměstnanců a svých členů, podle mne nevědí, do čeho podnikatele ženou. Neuvědomují si ani to, že v okamžiku, kdy 25 procent našich lidí může skončit, tak se zhruba dvě stě tisíc lidí přehrne na úřady práce. Pak ale budou mít problém i ti samotní odboráři, neboť na trhu práce neuplatní svoje zaměstnance, když tam bude přebytek lidí. Navíc stát pak bude muset na rekvalifikace a další věci vynakládat velké prostředky. Proto být na jejich místě, tak bych se nepouštěl do takových návrhů, neboť efekt může být naprosto obrácený,“ dodal předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

Odborový předák Svazu dopravy Jiří Zabloudil je pak překvapivě názorově spíše na straně ASO, i když podle něj dopraváři zpravidla nezaměstnávají OSVČ, ale zaměstnance v dopravě, kteří jsou registrováni nikoliv v ASO, ale v ČMKOS.

„Z principu si ale myslím, že ony podmínky by měly být minimálně přiměřeně stejné. Zaměstnanci tady platí nějaký podíl, OSVČ platí také podíl, mají tam nějaké riziko podnikání, což je třeba zohlednit, ale myslím si, že by to neměly být úplně otevřené nůžky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Zabloudil k odvodu daní živnostníků.

Mělo to být jen deset let a ejhle!

„Mám ale někde v povědomí, že po roce 1989 měla být v tomto výjimka jen na nějakých deset let, přitom stále i dnes onen odpis, který si mohou živnostníci dát, je nastavený velmi vysoko. Takže podle mého názoru je tady možnost s tím hýbat. Mělo by to být ale přiměřeně spravedlivé pro obě skupiny a navíc jak pro fyzické, tak pro právnické osoby,“ doplnil Zabloudil.

A co říkají politici k tématu? Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je dvoumilionový strop pro uplatnění šedesátiprocentního výdajového paušálu pro živnostníky poslední kapkou, která může být v kontextu dalších změn pro mnohé až likvidační.

„Dohromady se pro živnostníky může jednat o smrtící koktejl," uvedl Kalousek v tomto týdnu pro Českou televizi. Živnostníky podle něj totiž třeba zatíží nutnost zavést elektronickou evidenci tržeb, jejich výdaje zvýší navíc odložení jednotného inkasního místa, čímž přijdou i o kontrolu, kdy by z jednoho místa mohli mít přehled o všech svých odvodech, takže se nedočkají úlev na sociálním či zdravotním pojištění.

Kalousek: Za správný krok to nepokládám

„Úleva na sociálním a zdravotním pojištění nebude realizována. Oproti současnému stavu tak všichni – nejen živnostníci - zaplatí na dani z příjmu fyzických osob a sociálním a zdravotním pojištění zhruba o dvacet miliard víc," poznamenal Kalousek s připomenutím, že se odloží účinnost již platného zákona.

Přitom to ale byla právě bývalá vláda Petra Nečase, v níž byl Kalousek ministrem financí, kdo zavedl dvoumilionový strop na třiceti a čtyřicetiprocentní paušály, které se týkají nezávislých povolání, paušálů z autorských práv a z pronájmů. To je ale podle Kalouska správné, naopak u ostatních skupin živnostníků jsou stropy paušálů špatným řešením.

„V případě ostatních volných živností to za správný krok nepokládám a je to také potřeba vidět v souvislosti s ostatními opatřeními, která vláda na živnostníky chystá," doplnil k tomu Kalousek.

Nakonec fakta a čísla. Od návrhu zavést dvoumilionový strop pro uplatnění šedesátiprocentního výdajového paušálu pro živnostníky si Ministerstvo financí slibuje zvýšení příjmů státního rozpočtu zhruba o miliardu korun.

Lidí pracujících jako osoba samostatně výdělečně činná v minulých letech přitom přibývalo, a to přesto, že předloni nastal drobný pokles, tak jejich počet v posledních třech evidovaných letech pokaždé přesáhl jeden milion.

Polovina „jede" na paušály

Výdajové paušály používá z tohoto množství zhruba polovina, v roce 2012 téměř 524 tisíc OSVČ. Nejčastěji si odečítá právě 60 procent, čtyřicetiprocentní paušály se týkají například umělců. Nejméně lidí pak údajně využívá největší odpočet, tedy 80 procent, což se týká řemeslníků a zemědělců.

Průměrná daň, kterou jedna OSVČ využívající paušály zaplatí, činí něco málo přes 19 300 korun. Celkem tak víc než milion živnostníků využívajících paušální zdanění odevzdalo loni státu jen dvě miliardy a 300 tisíc korun, zatímco čtyři miliony zaměstnanců zaplatily skoro 88 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…