Už 14 měsíců jej nikdo neviděl naživu. Rusové prý porušují zásady ,,práce" se zajatci

18.05.2015 16:03

Na Ukrajině se vznášejí otazníky nad osudem Mykoly Karpjuka, který byl blízkým spojencem vůdce Pravého sektoru Dmytra Jaroše. Karpjuk byl zadržen vloni v březnu a od té doby o něm nikdo neslyšel. Vše nasvědčuje tomu, že již může být mrtev. Ruské úřady však k celému případu mlčí.

Už 14 měsíců jej nikdo neviděl naživu. Rusové prý porušují zásady ,,práce" se zajatci
Foto: Youtube
Popisek: Lídr Pravého sektoru Dmitro Jaroš

Karpjuka neviděl ani jeho právník Ilja Novikov a ruské úřady dokonce odmítly poskytnout důkaz, že je jeho mandant ještě naživu. Novikov na svém facebookovém účtu nedávno konstatoval, že Karpjuk může být již mrtev. „Za celých 14 měsíců od jeho zatčení jsme jej neviděli. Jsme v kontaktu s ruským ministerstvem zahraničí i vyšetřovacím výborem. Ministerstvo nás odkazuje na vyšetřovatele, a ti nám říkají, že je případ v plném proudu a návštěvy nejsou možné. Stále posouvají termín, kdy se tím budou zaobírat, stěžuje si Novikov.

Stejně frustrovaně působí i úředník z ukrajinského ministerstva zahraničí Dmytro Kuleba, který má celý případ na starosti. „Za celou tu dobu se nám nepodařilo se s ním setkat. Nevíme vůbec, jestli ještě žije. Ani nemáme představu, kde by se v případě, že je naživu, mohl nacházet,“ říká Kuleba. Na rozdíl od ukrajinské pilotky Nadji Savčenkové, jejímuž případu je věnována široká mezinárodní pozornost, osud Karpjuka nikoho příliš nezajímá. „Osobně si myslím, že jeho život byl v ohrožení od začátku zatčení. Na rozdíl od Savčenkové ruské úřady nepřipravily veřejný proces, ani nedaly najevo, že jej zatkly. Obávám se, že již není mezi živými,“ uvažuje bývalý poslanec a vůdce Pravého sektoru Andrej Denisenko.

celý text v angličtině je ZDE

Karpjuk byl svého času považován za jednoho z nejbližších spojenců vůdce Pravého sektoru, Jaroše. Nikdy však neměl tolik vlivu, aby získal místo v ukrajinském parlamentu. Jeho zadržení přišlo v době, kdy Pravý sektor avizoval své politické ambice. To podněcuje spekulace, že ve všem mají prsty ruské bezpečnostní služby. Karpjuk zmizel v době, kdy byla ruská hysterie proti Pravému sektoru na nejvyšším bodě. Státem řízená média neustále opakovala zprávy, že členové tohoto uskupení plánují teroristické útoky uvnitř Ruska. Podle Denisenka možná chtěly ruské tajné služby zatčením Karpjuka udeřit na Jaroše. Ruští vyšetřovatelé jej oficiálně obvinili z vytvoření ilegální ozbrojené skupiny v Čečensku v 90. letech minulého století.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí poslalo do Moskvy úřední protestní nótu týkající se případu Karpjuk minulý měsíc. V textu se uvádí, že ze strany ruských orgánů došlo k hrubé nedbalosti, protože ukrajinským diplomatům nebylo umožněno návštívit vězně. Stejně tak se v nótě Rusům vyčítá, že neposkytli prakticky žádné informace o umístění Karpjuka ani dalších ukrajinských vězňů. Žádost deníku Kyiv Post ruskému vyšetřovacímu výboru o komentář nebyla zodpovězena tak, aby mohla být publikována v rámci tohoto textu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Středočeský zastupitelský klub ČSSD si zvolil vedení

15:22 Středočeský zastupitelský klub ČSSD si zvolil vedení

V úterý 25.10. odpoledne se poprvé po volbách do krajského zastupitelstva sešli nově zvolení zastupi…