Bátorovi napadli a vykradli e-mail. Získali jsme jeho citlivá data

07.09.2011 12:23

EXKLUZIVNĚ: ParlamentníListy.cz mají k dispozici důkazy, že vicekancléř ministra školství Ladislav Bátora se skutečně stal obětí počítačového hackera. Ten mu nejenom naboural facebookový profil, odkud poslal invektivu na ministra Karla Schwarzenberga, ale dokonce mu zcizil data ze soukromé e- mailové schránky.

Bátorovi napadli a vykradli e-mail. Získali jsme jeho citlivá data
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

"Na panu knížeti se již začíná projevovat stařecká senilita. Jeho zednářské, pravdolaskařské a oportunistické tendence jsou pro naši zemi cestou do pekel. Kdyby se již radši odebral odpočívat na svůj zámek a vzal si sebou jako lokaje pana Kalouska, udělal by občanům této země velikou laskavost,"napsal v úterý hacker Bátorovi na zeď. Krátce na to, prostřednictvím stejného profilu zaslal krátkou zprávu i jednomu z redaktorů ParlamentníchListů.cz.

Více:



Důkaz. Hacker odeslal vzkaz prostřednictvím Bátorova profilu



Jako důkaz, že byla prolomena i soukromá e-mailová schránka Ladislava Bátory na Seznamu.cz, poslal LuckyLuck redakci seznam Bátorových e-mailových kontaktů, kterou získal z databáze e-mailu. 

Hacker poslal seznam e-mailových kontaktů

Na seznamu adres nechybí Petr Bahník z iniciativy D.O.S.T., Miloslav Bednář ze Strany svobodných občanů, předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková, tajemník prezidenta Ladislav Jakl, vicekancléř prezidenta Petr Hájek, bývalá poslankyně ODS Eva Dundáčková, Ivana Haslingerová z pravicového časopisu Fragmenty, ředitel Občanského institutu a poradce premiéra Roman Joch, předseda SSO Petr Mach a jeho bývalý stranický kolega Benjamin Kuras, Petr Cibulka z Pravého bloku, ale kupříkladu i předsedkyně zaniklé Národní strany Petra Edelmannová nebo pravicový extremista Jan Kopal.

"Nevidím důvod, proč bych si neměl s přáteli dopisovat přes mail. Přeberte si to, jak chcete," odepsal redakci Jan Kopal na otázku, zda byl někdy v mailovém kontaktu s Ladislavem Bátorou. Vzájemnou korespondenci potvrdila i předsedkyně Suverenity Bobošíková. ,,Ano, vyměnili jsme si s panem Bátorou pár mailů, " sdělila redakci Bobošíková.

Na seznamu figuruje celkem 284 jmen. Jeho pravost potvrdil i Bátora sám. Objevil se zde i ředitel gymnázia a základní školy PORG Václav Klaus mladší, ale mail prezidenta Václava Klause na seznamu není, čímž se nepřímo potvrzují prezidentova slova, že s Bátorou nikdy v kontaktu kromě jednoho přijetí na Hradě nebyl.

Čtěte také:

Bátora se nemohl dostat na facebook a e-mail

"Ano, ten seznam je autentický. Jsem z toho zděšen, jak jednoduše lze v Česku prolomit důvěrná data. Nyní podnikám veškeré kroky k zajištění bezpečnosti komunikace a podám i trestní oznámení," řekl ParlamentnímListům.cz Ladislav Bátora. Ten vysvětlil, že hackerský útok zjistil, když přišel kolem jedenácté dopoledne z porady a chtěl se přihlásit na facebook, ale tam již bylo změněno heslo. "Stejně tak jsem se nemohl dostat ani na e-mail. Tam se nedostanu ani nyní," dodal Bátora.

"Celou záležitost jsem již komentoval. Více se k tomu již nebudu vyjadřovat. Pan Bátora si nyní musí zabezpečit svou komunikaci a zajistit, aby v budoucnu nedošlo již ke zneužití," řekl ParlamentnímListům.cz ministr školství Josef Dobeš.

Jak k útoku došlo

Počítačový bezpečnostní expert Jindřich Hlavatý, který vyšetřuje prolomení do Bátorova facebookového profilu a e-mailové schránky a který nyní pracuje na opatřeních na zabezpečení dat a komunikace, popsal ParlamentnímListům.cz, jak k nabourání facebookového profilu a e-mailové schránky ze strany hackera došlo.

Mechanismus útoku byl takový, že se hacker pokoušel obnovit přístupové heslo k e-mailové schránce Ladislava Bátory. V případě ztráty hesla se objeví dotaz na bezpečnostní otázku. Tu po několika pokusích útočník zodpověděl správně. "V okamžiku, kdy se dostal do e-mailové schránky pana Bátory, měl automaticky přístup i k facebookovému profilu pana Bátory, kam napsal ten falešný vzkaz panu ministru Schwarzenbergovi," vysvětlil ParlamentnímListům.cz expert.

"Na facebooku hacker změnil heslo v noci z předvčerejška na včerejšek ve 23:41. Někdy těsně před tím se útočník asi dostal do té schránky," dodal Hlavatý. 

Hacker Luckyluck neútočí poprvé 

Sám Hacker upozornil redaktora, že prolomil přístup i do intranetu ministerstva školství. To Hlavatý nepotvrdil a zatím tyto informace ověřuje. "Nyní mapujeme přesně to, co se stalo a vedle toho beží příprava bezpečnostních opatření, abychom zabránili podobné situaci v budoucnu, ale obecně je to problém zabezpečení facebooku a e-mailových schránek provozovaných soukromými společnostmi," řekl redakci dále Hlavatý.

Hacker Luckyluck nechvalně proslul už před třemi týdny, kdy vytvořil falešný profil šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty, prostřednictvím něhož zveřejnil citlivá data lidí z detektivova blízkého okolí. Tiskový mluvčí Útvaru Pavel Hanták redakci sdělil, že se hackerem nijak nezabývali, pouze nechali profil zablokovat a a ředitel Šlachta si vytvořil nový.


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Pavel Kozdera, Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

9:01 Svérázy podnikání a obchodování v Číně. Nahlížíme do zákulisí Expa postsocialistické Evropy

REPORTÁŽ Obavy z kopírování výrobků, ale i velká vděčnost za čínskou pomoc. Takové jsou dojmy report…