Hejtman Zimola: Projev a projev

18.07.2013 15:05

Jeden starý vtip říká: “Sejdou-li se dva právníci, vzniknou na stejnou věc nejméně tři názory“. Je to pravda a je to úsměvné. V běžném životě se s tím občas potkáváme a musíme si s tím tak nějak poradit.

Hejtman Zimola: Projev a projev
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Obvykle se spoléháme na jednoho právníka a důvěřujeme mu. Občas to dopadne, občas ne.

No jo, co ale dělat s rozhodnutím Nejvyššího soudu, který tzv. „trafikanty“ z ODS vyjímá z jurisdikce a přitom naráží na nesouhlasná stanoviska dalších odborníků v oboru?

Nejsem právník, takže k formulování stanoviska k důvodům středečního propuštění pánů Tluchoře, Šnajdra a Fuksy se necítím být kompetentní. Na rozhodnutí Nejvyššího soudu mě ale znepokojuje, že jej kritizují odborníci, které lze v oboru považovat za autority a jejichž hlas má váhu. Když čtu nebo poslouchám komentář ústavních právníků Kysely, Antoše a Pavlíčka nebo bývalé předsedkyně Nejvyššího soudu Wágnerové mám pocit, že členové Nejvyššího soudu buď svoji práci nedělali dobře, nebo pracovali na něčí objednávku. O tom, co je pro nás „lepší“ varianta, snad ani nechci uvažovat.

Je pochopitelné, leč bohudík pro veřejnost nepřijatelné, jak situaci hodnotí členové bývalé koalice. Tonoucí se stébla chytá a tak není divu, že bývalý premiér hovoří o Ištvángate. Samozřejmě, že na jeho podporu přispěchala celá řada jeho věrných, ale i těch, kteří v uprázdněném prostoru vidí příležitost upoutat na sebe pozornost.

Mezi těmito exhibicionisty svým způsobem „vyniká“ Petr Štěpánek. Tím, že hovoří o „prokurátorské tlamě“, zástupce Ištvána označuje „za svini, na kterou se vaří voda“, na svém facebookovém profilu píše o „prokurátorských a policejních prasatech“, výrazně prohlubuje stoku, do které ODS zapadá v situaci, kdy není schopna veřejnost oslovit ničím pozitivním.

Vše se přitom točí kolem jednoho slova – „projev“. Souhlasím s tím, že slovo „projev“ má více významů. Jaký význam mu přísluší v inkriminovaném článku ústavy, nechám na právnících. Pokud budu slova „projev“ chápat jako atribut verbální či mimoverbální komunikace vůbec (např. „ten má dobrý projev“, „zpěv je specifický hlasový umělecký projev“ ), pak musím prohlásit, že projev některých členů ODS se stává projevem typickým pro ultrapravicové síly. Jestli radikalizace jejich projevů přinese ODS voliče, které zoufale potřebuje, to se teprve projeví.

Jiří Zimola
hejtman Jihočeského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Piráti: Řekli jsme na vládě jasné ne týrání zvířat na jatkách

20:03 Piráti: Řekli jsme na vládě jasné ne týrání zvířat na jatkách

Vláda schválila novelu zákona o veterinární péči. Jednou z novinek je povinné vybavení jatek kamerov…