Krajča (KSČM): Česká republika zatažena do imperialistické intervence v Mali

27.06.2013 5:29

Francouzská vojenská intervence v Mali byla odsouzena mírumilovnými silami nejen ve Francii, ale i v dalších zemích světa, včetně České republiky. I Komunistická strana Čech a Moravy odmítá vyslání desítek českých vojáků.

Krajča (KSČM): Česká republika zatažena do imperialistické intervence v Mali
Foto: kscm.cz
Popisek: Milan Krajča, člen Ústředního výboru KSČM

Hlasy poslanců vládní koalice, sociální demokracie a Věcí veřejných byl schválen návrh Nečasovy vlády na vyslání vojáků Armády České republiky na podporu francouzské vojenské intervence v africkém Mali. Na černý kontinent by dle usnesení Poslanecké sněmovny mělo být posláno až pět desítek vojáků, přičemž odhadované náklady přesahují čtvrt miliardy korun.

Ozbrojená intervence v Mali, na níž by se nyní měla podílet i Česká republika, byla zahájena v polovině ledna. Opírá se přitom o podporu Spojených států amerických, Severoatlantického paktu NATO a Evropské unie. Oficiálním důvodem pro přítomnost armády Francie je deklarovaný zájem Elysejského paláce vojensky porazit islamistické povstalce ze severu země.

Tato prointervenční argumentace jasně ukazuje pokrytectví, se kterým se přistupuje k islamistickým hnutím. V případě malijských povstalců se totiž z velké části jedná o stejné síly, které se před dvěma lety účastnily bojů v Libyi, přičemž tehdy byly imperialismem otevřeně podporovány. Těžko navíc uvěřit propagandě o nutnosti boje s islamistickými povstalci v Mali od těch, kteří zároveň ve stejnou chvíli politicky i vojensky podporují obdobné ozbrojené islamisty v Sýrii.

Ať už pod jakoukoliv záminkou, Francie nemá žádné právo na vojenskou přítomnost v Mali. Jako bývalý koloniální vládce Mali, je to totiž právě země galského kohouta, kdo má přímou zodpovědnost za současnou situaci v zemi. Kořeny náboženských a etnických konfliktů, nejen v Mali ale i v dalších afrických zemích, se totiž nacházejí právě v koloniálních časech.

Skutečné zájmy Francie ve své bývalé kolonii jsou přitom nabíledni. Mali představuje strategické území nesmírně bohaté na nerostné suroviny, především zlato, ropu, měď a diamanty. V zemi se ale nacházejí také ohromná naleziště uranu, tolik potřebného pro francouzskou jadernou energetiku. Mali je však důležité i v dlouhodobých plánech Paříže na obnovení svého postavení v Africe, která se stále více stává místem, kde se střetávají zájmy velmocí.

Zkušenosti z jiných zemí ukazují, pokud má dojít k vyřešení současných vnitřních problémů Mali, že lze tak učinit jen v rámci respektování jeho státní suverenity a územní integrity. Jakékoliv snahy o vměšování a vojenské zásahy je nutné bezpodmínečně odmítnout.

Francouzská vojenská intervence v Mali byla odsouzena mírumilovnými silami nejen ve Francii, ale i v dalších zemích světa, včetně České republiky. I Komunistická strana Čech a Moravy odmítá vyslání desítek českých vojáků na podporu francouzských zájmů v Africe. Naše země se totiž tímto aktem připojuje k těm, kdož chtějí realizovat neokolonialistické plány k ovládnutí afrického kontinentu.

Milan KRAJČA, předseda zahraničně-politické komise Ústředního výboru KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.