Zelení: Vláda fosilního průmyslu proti čistým zdrojům energie

27.07.2013 19:44

Vláda na včerejším večerním mimořádném jednání projednala návrh MPO, který pod záminkou fixace příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE) v ceně elektřiny pro konečného spotřebitele zastavuje de facto veškerou podporu obnovitelných zdrojů pro nové instalace. Navíc navrhla pokračování takzvané solární daně a ponechala podporu pro spalování uhlí a pálení odpadů.

Zelení: Vláda fosilního průmyslu proti čistým zdrojům energie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

„Vláda Jiřího Rusnoka ještě ani nezískala důvěru v poslanecké sněmovně a už navrhuje zrušení podpory pro nové instalace obnovitelných zdrojů. Naplňuje se tak obava, že padnou hranice mezi zájmy státu a velkých průmyslových podniků, které ve vládě reprezentují Martin Pecina, Jiří Cienciala nebo Jan Fischer. Pokud by návrh na prodloužení solárního odvodu prošel, pak může eskalovat riziko mezinárodních arbitráží a současně dá Česko nepříznivý signál zahraničním investorům," komentuje rozhodnutí vlády předseda Strany zelených Ondřej Liška.

„Menší a střední obnovitelné zdroje snižují závislost na dovozu plynu, ropy a uranu ze zahraničí. Díky klesajícím nákladům se postupně stávají lepší šancí pro domácí ekonomiku, než megalomanská stavba dalších reaktorů, která se, jak sám ČEZ přiznal, nevyplatí bez dotací," doplňuje vedoucí energetické sekce Strany zelených Ondřej Mirovský.

Rusnokova vláda ponechala v návrhu novely bez změny podporu pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, na které se v Česku z velké části podílí hlavně fosilní paliva. Nezměněna zůstává také podpora spalování komunálního odpadu, která bude bránit ekonomicky výhodnějšímu třídění.

V důsledku dlouhodobého, nesmyslně vysokého exportu elektřiny, který vyplývá z neustále pokračujícího drancování uhlí v severních Čechách, vznikají ročně externí náklady ve výši 15-17 miliard korun [2] které sice nejsou vidět, zaplatí je ale všichni občané ČR. Jadernému průmyslu zase stát garantuje zaplacení škod po případné jaderné havárii a tím i menší pojištění [4], nemluvě o problémech s jaderným odpadem.

Milan Šimoník z energetické sekce k tomu doplňuje: „Obnovitelné zdroje energie se stávají reálnou konkurencí provozovatelům jaderných a fosilních elektráren. Cena elektřiny z fotovoltaiky během několika málo let klesla z 13 Kč/kWh na 3-4 Kč/kWh a v době plánovaného zprovoznění Temelína dávno žádnou podporu nebude potřebovat. Politici by proto měli usilovat o směřování naší země k moderním a perspektivním technologiím, ne podléhat vlivu obstarožního jaderného průmyslu."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedlová (Zelení): Sociálně ekonomický status rodiny se stává rozhodujícím pro úspěch dětí

23:08 Nejedlová (Zelení): Sociálně ekonomický status rodiny se stává rozhodujícím pro úspěch dětí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k úspěšnosti dětí při přijímacích zkouškách na stře…