Navrátilová (LIDEM): Kam s dětmi?

31.05.2012 19:40

Místo ve školce se stává exkluzivním zbožím...

Navrátilová (LIDEM): Kam s dětmi?
Foto: Tino Kratochvíl
Popisek: Dagmar Navrátilová

Místo ve školce se stává exkluzivním zbožím. Většina měst se s nedostatkem financí ve svých rozpočtech vypořádala tak, jak je u nás, bohužel, obvyklé. Než by zastupitelé hledali možnosti, jak ušetřit na činnosti úřadu nebo objevovali možnosti, kde by město mohlo vydělávat, šli nejjednodušší cestou – zrušili pár příspěvkových organizací. Školky byly v době menšího počtu dětí první na ráně a rodiče malých dětí evidentně nejsou silnými lobbisty. Dnes rodiče předškolních dětí marně řeší, kam svého potomka umístí. A městští zastupitelé dělají, že se jich to netýká – místa nejsou, co můžeme dělat, na novou školku přeci nejsou peníze. Navíc objekty původních školek jsou obvykle prodané či pronajaté.

 Málokdo si dnes může dovolit zůstat v domácnosti po uplynutí nároku na rodičovskou dovolenou. Děti také potřebují kontakt se svými vrstevníky, musí se naučit komunikovat s ostatními a spolupracovat v kolektivu. Současná společnost je už tak dost asociální. Soukromé školky jsou sice řešením, aleběžné rodiny si obvykle takové zařízení nemohou dovolit. Firemní školky, které fungují ve vyspělých státech a byly tu i za minulého režimu, se rozšiřují jen zvolna. Firmy u nás nejsou ještě dostatečně motivovány, aby vznik předškolních zařízení pro děti svých zaměstnanců zajistily. Rodičům nezbývá, než si poradit. Zakládají tak občanská sdružení provozující malé soukromé školky.

Péče o nastupující generaci je znakem vyspělé společnosti. Řešení by pro děti i jejich rodiče mělo být stabilní, ne pouze provizorní. Mnohé maminky totiž neumí řešit samy kam dát své dítě, když chtějí jít do práce.

Mgr. Dagmar Navrátilová, poslankyně Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…