Petr Lessy: Policie v této chvíli stojí na ostří nože

15.07.2012 17:09

V souvislosti s událostmi v uplynulých dnech považuje policejní prezident plk. Mgr. Petr Lessy za nutné vyjádřit a objasnit svůj postoj i svým kolegům policistům.

Petr Lessy: Policie v této chvíli stojí na ostří nože
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Vážené kolegyně, vážení kolegové,
 
při svém nástupu do funkce jsem deklaroval, že policie bude apolitická. Již při stanovení tohoto cíle jsem si uvědomoval, že jeho dosažení a prosazení bude nelehké a události posledních dnů to potvrzují. Předsevzal jsem si, že učiním vše, abyste byli uchráněni tlaku a možných vlivů z politického prostředí. Je mojí povinností se policie i jednotlivých policistů zastat a tak to také činím. Jsem si vědom dopadů, které tyto kroky mohou pro mě mít, ale konám je s vědomím, že tak plním své předsevzetí.
 
Jedním z hlavních úkolů policejního prezidenta je především odpovědnost za policejní sbor a samozřejmě i jeho obrana, pokud dochází k neoprávněným útokům na jeho nezávislost.
 
Jak jsem se již vyjádřil v médiích, mám pocit, že policie v této chvíli stojí na ostří nože a může se rozhodovat o její další nezávislosti a schopnosti odhalovat závažné trestné činy i v nejvyšších patrech české politiky. Zda toho bude policie i nadále schopna však nezáleží ani tak na vůli či nevůli politiků, ale dle mého názoru právě na našem odhodlání a odvaze, na naší morálce a osobní cti. V souladu se zákonem policie každodenně vyšetřuje trestné činy, od těch drobných až po ty nejzávažnější. Většina z nich se týká veřejnosti neznámých osob, v poslední době se však daří odhalovat také trestné činy osob veřejně známých, vlivných a mocných. Některé z nich se mohou pokoušet práci policie ovlivnit. Naši společnou snahou musí být policii zbavit takových tlaků tak, aby mohlo docházet k vyšetřování a odhalování trestné činnosti bez ohledu na postavení toho, kdo ji páchá. Současné události jsou signálem toho, že se nám to daří.
 
Jako policejní prezident, jsem povinen a chci stát vždy na straně těch policistů, kteří nečiní rozdílu mezi stranami, čelit s nimi útokům a všemi svými silami plnit svůj díl naší společné povinnosti. Po událostech posledních dní věřím ještě o něco pevněji než dřív, že to společně dokážeme.
 
Vážené kolegyně a kolegové, děkuji Vám za vše dobré, co jste dosud vykonali, a prosím a vyzývám Vás, abyste vytrvali. Plňme dál svou povinnost tak, jak nám velí služební slib.
 
Váš kolega a policejní prezident
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo vnitra

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…