Pecková (TOP 09): Konečně lepší ochrana spotřebitele, tedy i seniorů

23.07.2012 9:57

Firmy už nevnutí úvěr těm, kdo na něj nemají. Už žádné směnky, šeky a předražená volání poskytovatelům úvěrů.

Pecková (TOP 09): Konečně lepší ochrana spotřebitele, tedy i seniorů
Foto: top09.cz
Popisek: Bývalá poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková

Spolu  s kolegy z TOP09 se nám podařilo připravit tolik potřebnou novelu zákona o spotřebitelském úvěru (145/2010 Sb.).  Ministerstvo financí již materiál předložilo vládě, Parlament ho projedná letos na podzim a od 1. 1. 2013 by novela mohla platit!

Chceme, aby lidé měli možnost  brát si půjčky jen u solidních firem a nedostávali se do situací, kdy je i malý úvěr může lehce připravit o střechu nad hlavou. TOP09 prosazuje zákon, který dovolí firmám a bankám poskytnout půjčky lidem jen v případě, že je jsou schopni je splácet.

I sebemenší firma podle novely zákona bude muset odborně prověřit, jestli ten, kdo ji o půjčku žádá, má také na její splácení. Zákon navíc firmám při spotřebitelských úvěrech zcela zakáže používání směnek a šeků. A také provozování tolik kritizovaných předražených telefonních linek – začínající číslovkou 9, na kterých se dnes nabízí spotřebitelské úvěry.

Zákon také zatočí s praktikami některých firem, které píší smlouvy o úvěrech takovým způsobem, že od nich není možné jednoduše odstoupit. TOP 09 proto navrhuje, aby měl každý žadatel možnost zrušit svůj souhlas se smlouvou o zprostředkovávání spotřebitelského úvěru do 14 dnů, a navíc bez jakékoliv sankce. Norma by měla vyřešit také provize pro zprostředkovatele úvěrů. Ti na svou odměnu budou mít nárok až poté, kdy lidem, kteří o půjčku požádali, doloží výsledek své práce. Tedy poté, co firma jejich úvěr schválí.

Stát musí chránit i ty občany, kteří nemají finanční vzdělání, nedokáží se sami bránit a často tak končí v obrovských problémech. Důkazem je fakt, že dnes už má více než 65 tisíc seniorů exekuci na důchody a dalších 700 tisíc jsou jí ohroženy.

Za porušení zákona budou hrozit  vysoké pokuty. Česká národní banka a Česká obchodní inspekce dostanou pravomoc uložit pokutu až 20 milionů korun.

V případě problémů se mohou občané obrátit také na finančního arbitra.
Gabriela Pecková, poslankyně TOP 09

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…