Drapák (NS-LEV21): Omluvme se církvi. Za 500 let

10.08.2012 15:20

„Dal jsem jídlo chudým, a řekli o mě, že jsem svatý. Když jsem se ale zeptal, proč mají chudí hlad, řekli o mě, že jsem komunista.“ Dom Helder Camara

Drapák (NS-LEV21): Omluvme se církvi. Za 500 let
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

Tímto citátem se dá uvést diskuze v senátu o církevních restitucích. Sociální demokracie nechce nechat schválit převod obrovského majetku na církve v době, kdy se důchodcům krátí důchody a vláda nemá peníze na to, aby pomohla sociálně slabým v České republice.

Restituce popudí věřící, protože ti, kteří četli svatou bibli, dobře vědí o závazku chudoby a rozdávání majetku potřebným. Restituce nakonec ale popudí nevěřící ještě více než věřící. Možná se začnou ptát, jak katolická církev k majetku přišla před tím, než jí byl zabaven. Možná se začnou zajímat o to, proč platíme katolické kněze, když kostely se přece zejí prázdnotou. Potřebuje snad katolická církev peníze na to, aby udržovala lesk prázdných kostelů? Nebo chtějí restituovaný majetek sami rozdat chudým? Hmmm, asi ne, církev, která se zabývá hromaděním majetku, asi nic moc rozdávat nebude.

A to ani nemluvím o tom, že nám upálili Jana Husa a omluvil se za to až Jan Pavel II po více než půl tisíciletí. A upálení Jana Husa nebyla majetková křivda, ale vražda.  Proto navrhuji, asi tak za 500 let, zvážit omluvu katolické církvi, pokud v té době dospějeme k tomu, že zabrání jejího majetku skutečně byla křivda. A těch 130 miliard Kalousku raději rozdej chudým a důchodcům, tedy těm, kteří ty peníze skutečně potřebují.

Tak a teď o mě asi řeknou, že jsem komunista….

Filip Drapák, odborný mluvčí NS-LEV 21 pro oblast ekonomiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.