Mráz (KSČM): Jak nakládají církve se svým majetkem

02.09.2012 11:49

Vyjádření místostarosty města Zliv a kandidáta KSČM do Zastupitelstva Jihočeského kraje Bohuslava Mrázka k hospodaření církví.

Mráz (KSČM): Jak nakládají církve se svým majetkem
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Ve čtvrtek 28. srpna mne zarazilo vyjádření Jiřího Schwarze, člena Národní ekonomické rady vlády, který hovořil o tom, kolik miliard se ušetří ve státním rozpočtu, pokud bude schválen zákon o návratu majetku církvím. Dále zdůrazňoval, jak získaný majetek budou církve zhodnocovat a využívat k prospěšným účelům pro občany, na které stát nemá v rozpočtu prostředky.

Ze své pozice dlouholetého člena rady a nyní místostarosty města Zliv uvedu jeden konkrétní příklad. V našem městě se nacházely pozemky o rozloze 2239 metrů čtverečních, které byly ve vlastnictví jedné z církví. Před několika lety nabídla církev tyto pozemky, které nebyly nijak užívány, k prodeji městu. Zastupitelstvo schválilo odkoupení těchto pozemků za cenu 155 Kč za metr čtvereční. Byla to cena v místě obvyklá a za tuto cenu vykupovalo město pozemky od vlastníků ve svém katastru. Tato nabídka byla církvi zaslána. Odpovědi se město nedočkalo, nebo alespoň já o žádné nevím. Zanedlouho byly pozemky v katastru zapsány na jednu společnost s ručením omezeným se sídlem v Kladně. Nejde o to, že nový vlastník je značně vzdálen, podstatnější je, že vlastník této společnosti má sídlo na Kypru.
 
Chtěl bych se zeptat pana Schwarze, jestli si myslí, že majitel na těchto pozemcích hodlá budovat hospic, domov důchodců, nebo jinou veřejně prospěšnou věc, která bude sloužit našim nebo alespoň kyperským občanům. Jsem na rozdíl od pana Schwarze přesvědčen, že ji nový vlastník kupoval se záměrem vydělat na dalším prodeji. Tak podle mého názoru dopadne většina majetku, na který si církve dělají nárok. Jedním z argumentů je, že nevyřešením tohoto problému jsou blokovány obce ve svém rozvoji. Pochybuji, že obce, pokud budou dodržovat předpisy, podle kterých mají se svými  prostředky hospodařit, budou schopny ostatní zájemce přeplatit. Obce, které budou mít o majetek zájem, dopadnou stejně jako my.

Bohuslav Mrázek, kandidát KSČM ve volbách do Zastupitelstva Jihočeského kraje a místostarosta města Zliv

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…