Ministr Dobeš: Pracujeme na vylepšení Centrálního registru vozidel

06.11.2012 21:30

Zástupci Ministerstva dopravy během posledních 14 dnů opakovaně navštívili registrační místa ORP a pracovali na dalších vylepšeních centrálního registru vozidel. Společným cílem jednání v Olomouci, Benešově u Prahy, Plzni, Pardubicích a Ústí nad Labem ovšem bylo také další prohloubení vzájemné komunikace, k čemuž už předtím přispělo splnění slibu ministerstva, které obcím v souvislosti s potížemi registru při jeho spuštění navýšilo účelovou dotaci na výpočetní techniku.

Ministr Dobeš: Pracujeme na vylepšení Centrálního registru vozidel
Foto: LIDEM
Popisek: Exministr dopravy Pavel Dobeš

„Otevřená komunikace s úředníky ORP je pro nás velmi důležitá, a výjezdy našich zaměstnanců do obcí za účelem dalšího prohlubování spolupráce proto budou pokračovat. Řadu aplikačních změn jsme zavedli právě na základě přání, připomínek a reakcí úředníků,“ uvedl k jednání mezi ministerstvem a registračními místy ministr dopravy Pavel Dobeš. „Komunikativní přístup Ministerstva dopravy vítám. Svaz bude nadále sledovat změny ve fungování centrálního registru a hájit zájmy ORP,“ řekl k tomu předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Starostové a tajemníci obcí se s Ministerstvem dopravy shodli na tom, že již nechtějí řešit potíže spojené se spuštěním registru. Podstatné je další měřitelné zlepšování systému CRV.

Ministerstvo dopravy v uplynulých dnech vylepšilo systém registru vozidel, zejména směrem k optimalizaci uživatelského prostředí. Jednou z nově zavedených změn je rozšíření operace „Oprava karty vozidla“, možnost vyhledání základního technického popisu vozidla dle kódu a obchodního označení, úprava změnové transakce „Změna doplňkového vybavení“, kdy uživatelé mohou doplnit i „Kartu vozidla“ v rámci této transakce, nebo zaevidování doplňkového vybavení vozidla při volbové transakci „Přestavba“, či umožnění trvalého nastavení tiskárny. Obce by měly dále ocenit nasazení funkce „Přehled odhlášek“, na základě které mohou zasílat spisy vozidel do nových registračních míst.

Už v polovině října v aplikaci přibyla možnost exportu informací o vozidle, včetně seznamu operací, které jsou s vozidlem prováděny, což mělo přímý dopad na samotný výkon agendy na jednotlivých registračních místech. Mezi další uživatelská vylepšení patřilo i rozšíření formátů pro vkládání údajů technických popisů nebo možnost vytištění karty vozidla při jejím zobrazení přímo z prostředí webového prohlížeče. Úředníkům určitě pomůže rozšíření číselníku „Druh RZ" o položku s názvem Trvale manipulační. Zároveň proběhla domigrace trvale manipulačních značek z bývalých okresních databází do centrální databáze, což se projevilo na lepší kvalitě dat v registru vozidel. Dalším vylepšením, na kterém Ministerstvo dopravy na základě podnětů jednotlivých obcí již v současné době intenzivně pracuje, je optimalizace a zvýšení výkonu samotné infrastruktury CRV, která by ve svém důsledku měla přinést zrychlení některých odezev aplikace a ve svém důsledku větší uživatelský komfort.

Zásadní plánovanou změnou nového registru vozidel bude připojení systému na základní registry, čímž se urychlí ztotožnění majitele vozidla. Ještě do konce roku, po ukončení stávající fáze testování, ministerstvo připraví metodiku a před samotným napojením CRV na základní registry má proběhnout také proškolení zaměstnanců ORP.

V novém Centrálním registru vozidel bylo provedeno od jeho spuštění až do konce měsíce října celkem 1 407465 transakcí. Z tohoto počtu bylo například 125255 prvně přihlášených vozidel v České republice, 180998 přeregistrací, 37167 výměn registračních značek a technických průkazů.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.