Noviny: Karolína Peake zkazila spiknutí pravice proti Zemanovi

25.06.2013 7:17

V úterý odpoledne má prezident Miloš Zeman definitivně oznámit, jaké zvolí řešení současné politické krize. Je pravděpodobné, že oznámí jméno nového předsedy "vlády odborníků". Jak uvádí úterní tisk, bývalá vládní koalice chtěla proti Zemanovi vystoupit s prohlášením, že má k dipozici 101 hlasů poslanců. To však nebude možné: Šéfka LIDEM Karolína Peake se odmítla připojit. Po schůzce se Zemanem.

Noviny: Karolína Peake zkazila spiknutí pravice proti Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Podle tohoto scénáře by měla být jmenována nepolitická „vláda odborníků“, která by vystřídala současný Nečasův kabinet, stále ještě vládnoucí v demisi. Následně by bylo na poslancích, jak se k této vládě postaví. Mohli by ji schválit a tím jí dát legitimitu, nebo ji odmítnout, případně rozpustit sněmovnu, což je cesta k předčasným volbám. V každém případě by nejspíš toto volební období dokončila tato úřednická vláda.

Zemanovo řešení odmítly všechny sněmovní strany. Doposud vládnoucí pravice preferuje alternativu pokračování současné vlády pod vedením Miroslavy Němcové, opozice požaduje okamžité vypsání sněmovních voleb. Jenže prezidentovi se první z těchto plánů, opírající se podle některých o sněmovní většinu, nejspíš podařilo rozbít.  

Komentátor Erik Best pro ParlamentníListy.cz: Zemanova vláda bude vládnout až do voleb. Čtěte ZDE

Jakýmsi symbolem prezidentova manévrování se stala Karolína Peake, předsedkyně strany LIDEM. Té se ještě nedávno Zeman vysmíval, že by se celá vešla do jednoho autobusu a nikdo ji nevolil. Nyní však Peake poctil tím, že se s ní jako s jedinou zástupkyní sněmovních stran sešel po víkendovém „kolečku“ všech partají na lánském zámku ještě jednou.

A podařilo se mu dosáhnout svého. Původně koalice chtěla v pondělí se svými poslanci podepsat manifest podporující na premiérku Miroslavu Němcovou a tím deklarovat, že má ve sněmovně většinu. Jenže Peake si postavila hlavu a podepsat odmítla. Tím podle MF Dnes i Lidových novin rozbila zásadní plán ODS a TOP 09 na přežití vlastní vlády.

„Prezident mě informoval o svém pravděpodobném rozhodnutí pro zítřejší den. Shodli jsme se, že jedno řešení nevylučuje do budoucna jiná ústavní východiska ze současné vládní krize,“ uvedla podle Lidových novin Peake po pondělní schůzce se Zemanem.

Načež pohřbila snahu ODS a TOP 09 demonstrovat podporu 101 poslanců pravicové vládě slovy: „Bez znalosti složení a programu jakékoliv nové vlády nechci dopředu vydávat bianko šeky na její podporu,“ prohlásila odstupující vicepremiérka. Stále je prý možné, že jako jedno z řešení podpoří koaliční vládu, jak však řekla, rozhodne se až podle programu.

Ústavní právníci se na prezidentovy kroky dívají různě. „Je to v konfliktu s ústavními konvencemi, jde o politický exces,“ uvedl podle MF Dnes Jan Kysela. Profesor Václav Pavlíček však namítá, že Zemanovy kroky jsou přípustné. „Prezident má právo jmenovat premiéra. Poražené vládě zásadní rozhodnutí dělat nepřísluší,“ prohlašuje.

Někteří představitelé opoziční ČSSD vyjadřují z prezidentova přístupu radost. „Jsem klidný, že to má v rukou prezident, a ne někdo jiný,“ říká podle MF Dnes nadšeně místopředseda strany Zdeněk Škromach. Podobně se vyjadřuje i první místopředseda Michal Hašek.

Politolog Lukáš Jelínek ale sociální demokraty před takovým postupem varuje. „Je to pochopitelně riziko i pro jakoukoliv příští vládu. ČSSD se může coby vládní strana v budoucnosti potýkat s podobně velmi nespoutaně uvažujícím prezidentem,“ varuje. Navíc na to prý strana může doplatit v tom, že si ve vládě bude zdarma dělat kampaň prezidentova strana SPOZ, neboť by prý nebylo překvapivé, kdyby se řada ministrů ve volbách objevila na kandidátkách zemanovců.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…