Církvím místo peněz státní dluhopisy. Kalouskův plán štěpí ČSSD

17.01.2013 22:05

Sociální demokraté nejsou zcela jednotní v názoru na možnost, se kterou přišel ministr financí Miroslav Kalousek – stát by se s církevními restitucemi mohl vypořádat formou dluhopisů. Podle místopředsedy Lubomíra Zaorálka je to jen odsouvání odpovědnosti na další vlády, stínový ministr financí Jan Mládek však nápad vítá, i když by chtěl znát další podrobnosti.

Církvím místo peněz státní dluhopisy. Kalouskův plán štěpí ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka ve sněmovně

Podle návrhu Miroslava Kalouska by tak církve dostaly 59 miliard, které se mají rozdělit v průběhu 30 let, formou státních dluhopisů a ne „cash“. Zatím ho podpořil i zbytek koalice.

„Já si to dovedu představit. Není tam nic, co by mě rušilo. Bude-li to na základě dohody s příslušnou církví nebo náboženskou společností, je možné, že pro některou z nich to bude výhodnější než řešit problém, jak si udat úložky u některých finančních ústavů, popřípadě do jakých instrumentů peníze vložit," řekl například premiér Petr Nečas.

Největší opoziční strana ČSSD na to však nemá jasný názor. Její místopředseda Lubomír Zaorálek návrh ostře kritizuje. "Pan Kalousek vydá pětileté nebo desetileté dluhopisy a ty se budou splácet, až on bude v důchodu. Takže on dnes pomůže svému rozpočtu a na ty budoucí přenechá tíži toho, co tato vláda rozhodla," uvedl na středeční tiskové konferenci v Lidovém domě.

„Tady se vytvoří desítky miliard škod a budou z toho spory třeba u Evropského soudu pro lidská práva a Česká republika to bude léta platit. Ale ti pánové, kteří to dneska podepsali, kde jim bude zítra konec?“ stěžoval si Zaorálek i při čtvrtečním jednání Poslanecké sněmovny.

Sociální demokraté se neshodnou

Stínový ministr financí Jan Mládek ovšem tak kritický není. Podle něj samotný nápad se státními dluhopisy není špatný. „Pokud bude chtít stát vyplatit církvím peníze, bude muset nejprve vydat státní dluhopisy, tyto peníze získat a poté je poslat církvím. To samozřejmě něco stojí, je nutné vynaložit transakční náklady. Pokud by církve přijaly namísto peněz státní obligace, které jsou velice likvidní, mohlo by to být výhodné pro obě strany. Stát by ušetřil něco na transakčních nákladech a církve by dostaly o trochu více,“ popisuje celý proces.

Jeho názor zastává i poslanec za ČSSD Stanislav Křeček. „Obecně se mi líbí více názor pana Mládka, protože když už se to má stát, vyřešilo by se to lépe – bylo by to méně bolestné,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Mládek má jedinou námitku – požaduje více informací. „Zdánlivě dobrá zpráva je plně překryta nedůstojným mlžením ministra Kalouska. Ze zprávy Ministerstva financí ČR není patrné, jaké parametry bude mít užití státních obligací pro kompenzaci církvím. Mohlo by se také stát, že Miroslav Kalousek poskytne církvím obligace, které budou zajištěné vůči inflaci plus ještě dostanou 3 procentní body výnosu navíc. V takovém případě by se tunel na peníze daňových poplatníků zvaný církevní restituce ještě zvětšil,“ obává se.

I proto stínový ministr vyzval Kalouska, aby zveřejnil parametry týkající se obligací. Pak by se návrh dal prý skutečně vyhodnotit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…