Kníže je jen maskou Kalouska a Nečasovy vlády, naštval se senátor

21.01.2013 21:40

Nestranický senátor Pavel Lebeda zvolený za ČSSD nechce na Hradě vidět Karla Schwarzenberga. Vadí mu, že fandí sudetským Němcům a že je prý přes Miroslava Kalouska napojen na Richarda Hávu, Josefa Šťávu a dále na Zdeňka Bakalu. Říká, že kníže je odpovědný za to, co dělá asociální Nečasova vláda.

Kníže je jen maskou Kalouska a Nečasovy vlády, naštval se senátor
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Pavel Lebeda

„Rakouský kníže na pomyslný český trůn nepatří. Abychom měli za panovníka cizince, to už tady bylo. Pamatujeme si, jak nám v Čechách vládla rakouská šlechta. Já jsem milovník historie a tak zrovna dobře vím, že ti Schwarzenbergové nebyli Čechům příznivě naladěni. Víme, jakým způsobem zardousili revoluci v roce 1848. Doktor Karel Schwarzenberg se postavil proti vzniku samotného našeho československého státu v roce 1918. Jsem zklamaný z lidí, kteří toto nevidí. Rakouský kníže na českém Hradě? Představte si, že by Francouze někdo přesvědčoval, aby si zvolili za prezidenta anglického lorda jenom kvůli tomu, že má majetek v Bretani,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Lebeda.

Pomyslete jen na knížecího Kalouska, Hávu, Šťávu a Bakalu

Ten si navíc myslí, že Schwarzenberg nemá fyzicky na to, aby vykonával funkci prezidenta: „Je to unavený, starý, ospalý pán. Představte si, že by usnul při nějaké oficiální státní události, při návštěvě prezidenta cizí země. To by byl trapas a ostuda.“
 
Lebeda též varuje, že Schwarzenberg je určitou přijatelnou maskou Miroslava Kalouska a dalších ekonomických zájmů této skupiny, kam patří Richard Háva, Josef Šťáva či Zdeněk Bakala.

„Pan kníže je taková lepší tvář Kalouskova. Takový přijatelnější Kalouskův převlek. Kdo ho volí, volí i Kalouska. Háva, Šťáva, Bakala, to jsou jeho koně. Ale klobouk dolů před jeho PR týmem, který dokázal dát úder na sociálních sítích Janu Fischerovi ve chvíli, kdy se nestačilo reagovat. Dokázali zaříznout Jana Fischera a zmákli mladé lidi. To mají zařízené dobře,“ říká Lebeda.

Studenti volí Karla. On jim zavede školné

Lebeda se diví, že mladí lidé a studenti podporují Schwarzenberga: „Mladí lidé, studenti, vysokoškoláci věší na školy prápory s knížetem a dávají si na oblečení jeho placky, zatímco on jim zavede školné. To opravdu nechápu. To je pozoruhodné.“
 
„Zeman měl být prezidentem, když kandidoval proti Klausovi. Ale pořád je to určitě lepší volba než Schwarzenberg a já budu Miloše Zemana volit. On je úplně něco jiného než Schwarzenberg. České národní zájmy jsou úplně někde jinde než u Schwarzenberga,“ myslí si Lebeda.

Schwarzenberg je podepsán pod asociálními zákony Nečasovy vlády

Senátor také míní, že Schwarzenbergovi nikdo neodpáře, že je vicepremiérem Nečasovy vlády a předsedou TOP 09, která má ve svých řadách Miroslava Kalouska, Jaromíra Drábka či Leoše Hegera: „Schwarzenberg je podepsán pod všemi těmi asociálními zákony: zvyšováním daní, zdražováním, církevními restitucemi, S-kartou, důchodovou reformou. Amnestii také nejprve přivítal a když viděl, že názor veřejnosti je jiný, rychle změnil názor.“

Lebeda byl zděšen tím, kolik lidí je ochotno Schwarzenberga volit: „Když jsem viděl, jak mu naskakují hlasy v těch městech, tak jsem se osypal a naskakovaly mi pupínky. Pokud se nezmobilizují lidi, kteří chtějí poctivějšího a češtějšího kandidáta, než je pan kníže Schwarzenberg, tak to bude malér.“

Kníže je nepřítel Benešových dekretů a Edvarda Beneše

Senátorovi se nelíbí ani Schwarzenbergovy vazby na sudetské Němce: „Je to přítel sudetských Němců. Oni si ho považují. Vždyť i Bernd Posselt přivítal jeho postup do druhého kola. Je to nepřítel Benešových dekretů a velký kritik Beneše. On se celou dobu snaží prolomit Benešovy dekrety a jeho ekonomický zájem a lidí kolem něj v církevních restitucích je také nemalý.“

Nelíbí se mu, jak Schwarzenberg v televizní debatě zpochybnil odsun sudetských Němců a nepřímo označil Edvarda Beneše za válečného zločince tím, že řekl, že dnes by Beneš i vláda museli čelit haagskému tribunálu.

Sudeťáci masově podporovali Hitlera

„Takzvaní sudetští Němci masově volili stranu Konráda Henleina hlásící se k myšlenkám nacionálního socialismu. Po válce byl jejich odsun logickým aktem v gesci za spolupráce s vítěznými mocnostmi, se souhlasem a pochopením celé Evropy. Kníže bude muset pohnat do Haagu i vítězné mocnosti. Henleinovcům se splnilo to, čeho se hulákáním ´Heim ins Reich´ při rozbíjení republiky domáhali. Hodnotit tehdejší děje současnými pohledy či právními normami přece není možné,“ říká senátor Lebeda.

Benešovy dekrety jsou podle něho nezpochybnitelnou součástí našeho právního řádu. „Na omluvu a odškodnění by agresor neměl mít právo. Představa, že by ti, kteří rozbili republiku, ještě dostali omluvu a ujedli z poloprázdného hrnce za vydatné pomoci knížete pána, mě opravdu děsí,“ dodává senátor. 

Práce Cikánů z tábora Lety na panstvích Schwarzenbergů

Lebeda je také rád, že Zeman podporuje jadernou energetiku a staví se rozumně k Šumavě a nechce, aby ji „sežral“ kůrovec. Schwarzenberg naopak prosazuje, aby se proti kůrovci nezasahovalo.
 
„Víme, že Cikáni v Letech museli pracovat během Protektorátu na majetcích rodu Schwarzenbergů ve smyslu otrocké práce. To je velmi pozoruhodná informace. Teď se zase s Cikány a Kocábem kamarádí. Asi pozapomněl na historii svého rodu,“ připomíná Lebeda.

Zeman je takovej normální

Zajímavé podle Lebedy také je, jak Schwarzenberga hodnotí ti, co ho znají ze sousedství. „Já když jsem občas v jižních Čechách, což je region pana Schwarzenberga, a mluví se o něm, tak mají mnoho námitek a podivuhodných připomínek,“ uvedl Lebeda.
 
„Můj postoj je jednoznačný. Byl jsem jedním z těch senátorů, kteří podepsali kandidaturu Miloše Zemana, protože si pořád myslím, že má co říct. Mnoho lidí ho má rádo a dokáže se lidem přiblížit více. Viděli jsme to i v televizi, když byly reportáže z míst, kde oba bydlí. Ve vsi, kde kníže Schwarzenberg obývá zámeček, říkali, že ho pomalu ani neviděli, že ho neznají. Ale ve vsi, která ze 65 procent volí Zemana, tam kde bydlí, říkají: ´no, on k nám přijde, popovídá si s námi, on je takovej normální´,“ dodal senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…