Rozpočet na rok 2016 je v Havířově přebytkový

02.01.2016 7:31 | Zprávy

O 65 milionů korun vyšší příjmy než výdaje vykazuje pro rok 2016 rozpočet statutárního města Havířov, který v prosinci schválili jeho zastupitelé. Rozpočet na rok 2016 je tedy znovu po rozpočtu roku 2015 přebytkový tak, jak to při nástupu po volbách v minulém roce deklarovali noví radní.

 Rozpočet na rok 2016 je v Havířově přebytkový
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

"Chod města v jeho základních potřebách jako jsou osvětlení, MHD, svoz odpadu a další bude finančně zajištěn minimálně jako v roce 2015," vysvětlil strategii sestavování rozpočtu náměstek primátora Eduard Hezcko. Vedení Havířova chce dále snižovat zadluženost města, která v roce 2015 klesla o 142 miliony korun a s dalšími 112 miliony se počítá v roce 2016. "Rovněž se snažíme, aby na konci roku 2016 byl na účtech účelových fondů dostatek financí pro alternativu, kdyby Havířov vstoupil do roku 2017 v režimu rozpočtového provizoria," zdůraznil náměstek Heczko s tím, že pro tyto účely je v rozpočtu vyhrazeno 80 milionů korun. Odbory magistrátu mají pro svůj chod zajištěny minimálně stejné finance jako letos. Vyšší částky v rozpočtu půjdou na investice nebo odboru komunálních služeb na údržbu a opravy v Havířově.

Příjmy rozpočtu Havířova pro rok 2016 jsou 1,206 miliardy korun, výdaje činí 1,140 miliardy. "Příjmy jsou nejvíce ovlivněny položkou sdílených daní, které by měly být o jedno a čtvrt procenta vyšší než letos i proto, že roste ekonomika státu," míní Eduard Hezcko. Naopak negativně příjmy rozpočtu Havířova ovlivní skutečnost, že na jeho území nebudou od ledna 2016 herny, ale pouze dvě kasina, a tak letošní příjem 22 miliony korun z provozu výherních loterijních terminálů nelze očekávat.

Na investice je vyčleněno dalších 221 milionů korun

Největší položku v oblasti výdajů tvoří oblast komunálních služeb, na kterou je vyčleněno 270 milionů korun, o pět milionů více než letos. "Na investice je vyčleněno dalších 221 milionů korun, o 70 milionů více než v roce 2015," doplnil Hezcko. Havířov bude pokračovat v odkanalizování okrajových částí města, zateplování objektů škol, výstavbě dalších úseků cyklostezky na Žermanickou přehradu, zahájí postupnou investici rozšiřování hřbitova na Šumbarku. "Chceme realizovat především ty akce, které lze částečně financovat z dotací," zdůraznil Heczko. Město se připravuje vzít si v roce 2016 úvěr ve výši 160 milionů korun na dokončení výměny oken ve všech městských bytech, který pak začne splácet od roku 2018. "Kromě toho investujeme do našeho bytového fondu v příštím roce dalších 47 milionů, projeví se to na opravách a sanacích bytových domů," řekl Heczko.

Na dotace a dary organizacím na sportovní a mimo sportovní činnost město počítá s částkou 33 miliony korun podobně jako letos.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

eurokomisař

Dobrý den, když tak kritizujete potencionální nominanty na eurokomisaře, máte dojem, že ANO to s Jourovou ,,vyhrálo"? Já si třeba nejsem vědom toho, že by pro ČR něco udělala, otázkou taky je, zda je pro nás jako občany tato funkce nějak důležitá, co vlastně ten eurokomisař může udělat, když je to j...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Souběh tramvajové trati a silnice je v ČR ojedinělý

10:28 Jablonec nad Nisou: Souběh tramvajové trati a silnice je v ČR ojedinělý

Na jablonecký magistrát a přímo k primátorovi Miloši Velemu přichází připomínky ke světelné signaliz…