Aš: Obnova parku nad bývalým evangelickým hřbitovem se komplikuje

16.03.2019 16:54

Park historie či Kaplanka. Takto je v poslední době nazýván zhruba 3,5 hektaru velký park, ohraničený ulicemi U Radnice, Na Příkopech, Kaplanka (část) a Okružní, jehož revitalizace se připravuje pro roky 2019 až 2021.

Aš: Obnova parku nad bývalým evangelickým hřbitovem se komplikuje
Foto: wikipedia
Popisek:

V současné době už měl být znám zhotovitel pro první etapu a mělo se připravovat zahájení stavby. Rada města ale na mimořádné schůzi v prosinci 2018 výběrové řízení zrušila. Částka, o kterou si za realizaci v aukci řekla vítězná stavební společnost, přesahovala výrazně limit určený na tuto stavbu v rozpočtu města. Zahájení prací se předpokládalo od 1. března 2019, nejzazším termínem ukončení stavby byl 15. prosinec 2020.

V současné době se proto přepracovává projektová dokumentace. Vzniknout má technologicky levnější varianta, která by zachovala většinu zamýšlených staveb. Výraznou slevou, až kolem 10 miliónů korun, může být použití štípané dlažby namísto řezané, jak bylo v původním projektu, a také levnější dodavatel mobiliáře. Radnice chce opakované výběrové řízení vyhlásit co nejdříve.

Předmětem zakázky bude nadále například rekonstrukce kamenného mostku z roku 1724. Jedná se o nejstarší stavbu ve městě, takže oprava této státem chráněné památky se bude provádět podle restaurátorského záměru a pod dohledem památkářů.

V parku se dále vybuduje visutá lávka pro pěší, vzniknou dřevěné chodníky, sanace čeká stávající opěrné zdi, přičemž vystavěno bude několik dalších. Vznikne pietní místo, které připomene nedávnou historii, kdy v místě evangelického hřbitova, se všemi zde pohřbenými významnými občany tohoto města, byly, po zcela nepochopitelném rozhodnutí tehdejšího vedení města, v 70. letech minulého století vybudovány tenisové kurty. Památník vyroste v místě bývalé smuteční síně.

Součástí revitalizace bude také stavba chodníků, zpevněných cest a sadové úpravy. Všechny tyto uvedené zásahy jsou zahrnuty do seznamu objektů, na které město obdrží dotaci z EU a státního rozpočtu. Mimo tento seznam je několik dalších úprav, jež se budou financovat z rozpočtu města, například jde o stavbu parkoviště a stavební úpravy zázemí tenisových kurtů.

V rozpočtu na rok 2019 máme na tuto akci vyčleněnu částku 44 miliónů korun. Cena z výběrového řízení byla zhruba dvojnásobná. Město by mělo na revitalizaci získat dotaci cca 1,5 miliónu Euro.

Revitalizace parku je rozdělena do tří částí. První část, pro niž bude vypsáno opakované výběrové řízení, představují stavební práce, druhou část virtuální naučná stezka, třetí stavba dětského hřiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…