Benešov: Edukační program pro rozvádějící či rozcházející se rodiče se začíná osvědčovat

27.01.2020 6:32

Pracovnice Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) Městského úřadu Benešov se v něm nechaly inspirovat tzv. Cochemským modelem, jehož hlavním cílem je řešit opatrovnické spory ve prospěch dětí. Díky edukačním schůzkám tak dochází k častějším dohodám mezi rodiči a soud není nucen rozhodovat striktně.

Benešov: Edukační program pro rozvádějící či rozcházející se rodiče se začíná osvědčovat
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

„V programu pracujeme s oběma rodiči najednou, abychom jim mohli zajistit stejný přístup a podat jim shodné informace,“ říká Bc. Jitka Kratochvílová, vedoucí OSPOD. „Zajímají nás ale také názory a potřeby jejich dětí, se kterými hovoříme zvlášť. Získané informace následně zpracujeme do písemné zprávy o situaci v rodině a předáme ji soudu, který povinnost dostavit se na edukační schůzku stanovil,“ upřesňuje. Zpráva je přitom pro soud velmi důležitým dokumentem. Pokud je z ní patrné, že se oba účastníci jednání po všech stránkách dohodli a není to v rozporu se zájmem dítěte, dohodu akceptuje. A to je právě cílem celého programu.

Důležité je podpořit všechny zúčastněné v jejich náročné životní situaci a zároveň jim zaručit a zachovat jejich osobnostní práva. Důraz je přitom kladen na ochranu rodiny, rodičovství, práva rodičů na výchovu svých dětí a práva dětí na péči a lásku svých rodičů. Na edukačních schůzkách je tak třeba rodiče seznámit s možnostmi řešení jejich nastalé situace a dalším postupem soudu. Snahou je dovést je ke smíru, tak aby jejich děti trpěly touto momentální rodičovskou neshodou co možná nejméně. Pokud jsou zpočátku zatvrzelí a nedokážou se zcela dohodnout, mohou jim pracovnice OSPOD pomoci vytvořit tzv. rodičovský plán. Řeší se v něm vše od základní komunikace mezi rodiči přes jednotlivé životní situace, jako např. bydlení dítěte, školní docházka, zájmové aktivity, péče o zdravotní stav apod., až po specifické záležitosti v jeho vývoji. V neposlední řadě jsou rodiče poučeni o tom, že i po rozpadu jejich manželství či vztahu jsou povinni řešit záležitosti týkající se svých dětí společně a ve shodě.

Přestože tento program nefunguje v Benešově příliš dlouho, přináší stále lepší a lepší výsledky. „Od září loňského roku, kdy jsme u nás přistoupili k řešení manželských či partnerských konfliktů v duchu tzv. Cochemské praxe, se nám daří stále lépe,“ potvrzuje vedoucí OSPOD. „Díky edukačním schůzkám zaznamenáváme více dohod mezi rodiči, a to je pro nás samozřejmě to nejpodstatnější. Program se nám tak začíná velmi osvědčovat, proto budeme v této praxi pokračovat i nadále,“ uzavírá nakonec.

Cochemská praxe (Cochemský model) je cestou, jak ve prospěch dětí řešit opatrovnické spory v případě rozvodu nebo rozchodu rodičů. Vznikla v 90. letech 20. století v německém kraji Cochem-Zell, odkud se rozšířila do celé Evropy. Jejím autorem je opatrovnický soudce Jürgen Rudolph. Tato praxe je velmi úspěšná, v drtivé většině případů dokáže rodiče dovést ke shodě. Cílem je především to, aby si oba zachovali svoji rodičovskou odpovědnost, aby spor mezi nimi dále nenarůstal a aby se, pokud možno, dohodli a předešli tak striktnímu rozhodnutí soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …