Bez města Olomouc bych tu vůbec nebyl, říká izraelský letec Marom

25.09.2016 12:31

Velmi vzácnou návštěvu zažívá v těchto dnech Olomouc. Po osmašedesáti letech se do města, které dalo směr jeho dalšímu životu, vrátil Hugo Marom, významná postava izraelského vojenského i civilního letectví. V roce 1948 byl v Olomouci jako dvacetiletý mladík účastníkem tajného kurzu pro výcvik izraelských letců. V Olomouci se nyní setkal dokonce i se svým tehdejším instruktorem.

Bez města Olomouc bych tu vůbec nebyl, říká izraelský letec Marom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Významná osobnost izraelského letectva a dosud aktivní projektant letišť Hugo Marom přijel do Olomouce jako host Dnů židovské kultury.  „Myšlenka pozvat pana Maroma do Olomouce vznikla při mých jednáních s panem náměstkem Ladislavem Šnevajsem,“ vysvětlila představitelka organizace Živá paměť Darina Sedláčková.

Ve středu na radnici přijal izraelskou leteckou legendu primátor Antonín Staněk a jeho náměstek Ladislav Šnevajs. „Je mi velkým potěšením přivítat vás ve městě, kde jste se stal před osmašedesáti lety pilotem, a to velmi dobrým pilotem,“ uvítal Hugo Maroma primátor Antonín Staněk a ptal se, nakolik si host i po tolika desetiletích pamatoval Olomouc. „Třeba Sloup Nejsvětější Trojice jsem okamžitě poznal. Takovou Trojici, kde jinde něco takového mají?“ reagoval Hugo Marom. Dodal, že už cestou do Olomouce zaregistroval i siluetu Svatého Kopečka. „Když jsem absolvoval svůj úplně první let, vysvětloval mi tehdy pilot četař Jozif, že podle baziliky na Kopečku poznám, kde je Olomouc, kdybych se náhodou někdy při letu ztratil. Kopeček je úžasný,“ vzpomínal Marom.

V duchu vzpomínání se pak neslo i setkání na půdě Domova seniorů Pohoda ve Chválkovicích. Zde se totiž Hugo Marom setkal s plukovníkem Aloisem Mutňanským, svým někdejším instruktorem, který z něj v Olomouci udělal pilota. Vzpomínali, kolik kdo nalétal hodin, jak se jmenoval ten který kamarád a jak pokračovaly jejich životní dráhy poté, co Marom z Olomouce odjel do Izraele. „Vypadá velmi dobře, omladili jste ho, určitě mu to tady svědčí,“ říkal po setkání se svým pětadevadesátiletým učitelem posléze izraelský host.

„Nebýt Olomouce, nebyl by můj život a neexistoval by ani Izrael,“ uvedl během návštěvy někdejší vojenský letec. Zdůraznil tak, jak důležitý byl pro nový stát v době jeho napadení Araby výcvik pilotů v tehdejším Československu. Do Izraele odešlo v letech 1948 a 1949 asi 1750 vycvičených dobrovolníků, z toho zhruba čtyřicet pilotů z Olomouce. Při výcviku poznal Hugo Marom i svou budoucí ženu, ta absolvovala výcvik ve Velké Střelné.

Hugo Marom se narodil roku 1928 v Brně ve staré židovské rodině Meislů. Jeho otec Pavel Meisl sloužil jako legionář za 1. světové války v Rusku. Rodiče se cítili být Čechy a odmítali před válkou emigraci, nakonec ale souhlasili s posláním dvou synů, Huga a mladšího Rudiho, v rámci „kindertransportů“ organizovaných Nicholasem Wintonem, do velké Británie. Rodiče ani většina příbuzných nepřežili holokaust. Hugo se s bratrem vrátil do Československa, v roce 1948 vyslyšel výzvu a jako dobrovolník se přihlásil do leteckého kurzu v Olomouci. V únoru 1949 jako jeden ze tří posledních židovských letců odjel pomáhat mladému izraelskému státu v boji proti agresi sousedních arabských států. V Izraeli působil jako vojenský pilot a instruktor, později organizoval vývoj nových letadel a stal se konstruktérem letišť. Příjmení Marom získal v Izraeli, když tehdejší vedení státu nechtělo, aby jej v zahraničí reprezentovali lidé s německy znějícím jménem. Hugo Marom doposud létá sportovním letadlem. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…