Bílina: Zastupitelé schválili rozpočet na příští rok

29.12.2017 13:08

Zastupitelé na svém prosincovém zasedání schválili návrh rozpočtu na rok 2018. Ten počítá se schodkem zhruba sto milionů korun, který bude pokryt z rezerv minulých let.

Bílina: Zastupitelé schválili rozpočet na příští rok
Foto: red
Popisek: Mírové náměstí v Bílině

“Důvodem schodkového rozpočtu jsou tři velké investiční akce, které se letos nestihli realizovat, tudíž se přesunou i s ušetřenými financemi do příštího roku. Jedná se o rekonstrukci Mírového náměstí, objektu Černý kůň a ulice 5. května,” vysvětlil starosta města Oldřich Bubeníček.

Pro všechny tyto akce jsou hotové projektové dokumentace. “Počítáme s tím, že ještě letos stihneme zadat výběrové řízení na rekonstrukci náměstí, na zbylé akce jej vyhlásíme začátkem příštího roku. Všechny akce by se měli v roce 2018 realizovat,” konkretizovala místostarostka Vendula Vodičková. Příjmy na příští rok jsou plánované ve výši zhruba 347 milionů korun, výdaje zhruba 452 milionů korun.

Největší investicí bude plánovaná revitalizace Mírového náměstí. Prostor na parkování nahradí klidová zóna pro pěší a vozy se ze středu přesunou na obvod. Dále budou upravené povrchy a doplněn nový mobiliář.

Prázdná budova Černého koně by se měla zaplnit. “Plánujeme tam přesunout informační centrum a časem vybudovat galerii nebo menší muzeum. V patrech budou vytvořeny bytové jednotky pro obyvatele města. Nutná je však celková rekonstrukce budovy kromě střechy, která je v dobrém stavu. Počítá se s celkovými opravami vnitřku a také fasády,” řekla místostarostka Zuzana Bařtipánová.

Třetí velkou investicí bude rekonstrukce ulice 5. května. Dojde tam k rozšíření stávající komunikace hlavně z důvodu lepšího parkování a průjezdnosti vozidel a autobusů MHD, a k opravě povrchu po celé délce komunikace.

V dalších letech vyrovnaně

Zastupitelé na svém zasedání schválili také střednědobý výhled rozpočtu na roky 2019 a 2020. “Na tyto roky je rozpočet nevržený jako vyrovnaný. Nepočítá se již s velkými investicemi, takže kapitálové výdaje nejsou nadprůměrné. Pro rok 2019 plánujeme celkové příjmy a výdaje ve výši 334 milionů, pro rok 2020 ve výši 338 milionů korun,” upřesnila vedoucí finančního odboru Michaela Zavázalová.

Hospodaření města je za uplynulé čtyři roky hodnocené nezávislou společností CRIF - Czech Credit Bureau velmi dobře. Za roky 2013 až 2016 dosáhlo město nejlepšího možného iRatingového stupně hodnocení. Důvodem je trvalý vzestup trendu hodnot rozhodujících ukazatelů, které do výpočtu iRatingu vstupují. “Ještě například v roce 2012 byla Bílina hodnocena stupněm B, který se nachází na škále průměrných hodnocení. Stupeň A, který nyní získalo, vypovídá o vynikající finanční stabilitě ekonomických ukazatelů, které velmi výrazně převyšují ukazatele obcí se srovnatelným počtem obyvatel,” uzavřela vedoucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…