Bílovec: Na Jarním písňovém festivalu zazní slovenština, angličtina i africký jazyk Zulu

11.04.2019 10:04

V sobotu 13. dubna vystoupí v Domě kultury v Bílovci téměř 180 dětských i dospělých sborových zpěváků a zpěvaček! Uskuteční se zde totiž tradiční Jarní písňový festival pořádaný Pěveckým sborem Bílovec.

Bílovec: Na Jarním písňovém festivalu zazní slovenština, angličtina i africký jazyk Zulu
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

„Jde o přehlídku bíloveckých pěveckých sborů zpestřenou vždy speciálním hostem. V minulosti zde vystoupily pěvecké sbory z různých měst Moravy a Slezska, z německého Bad Neustadtu, Rozkvet ze slovenské Prievidze, Vox Siparis z chorvatského Umagu nebo Pěvecký sbor z polských Glubczyc. Letos je pozvaný Smíšený pěvecký sbor Komenský Vítkov. Tradicí se stala rovněž úzká spolupráce a pravidelné vystupování dětských a mládežnických pěveckých sborů bíloveckých základních škol a gymnázia. Diváci tak uslyší talentované děti ze sboru Kulišáci ze Základní školy Komenského, zazpívají také Koťata a Alegro ze Základní školy TGM a Pěvecký sbor Gymnázia Mikuláše Koperníka Bílovec. A samozřejmě zde zazní i písně v podání našeho Pěveckého sboru Bílovec,“ popisuje program tradičního festivalu starostka města Bílovec Renata Mikolašová a dodává, že tuto krásnou akci mnoho let osobně moderovala a nenechá si ji ujít ani letos.

„Festival náš sbor pořádá už mnoho let, odhaduji, že by to mohl být už 26. ročník, ale přesně nevím,“ říká Miloš Stanovský, vedoucí Pěveckého sboru Bílovec. „Písně, které na festivalu zazní, jsou jak z dílny českých skladatelů, tak i zahraničních. Kulišáci pod taktovkou Dagmary Baudyšové zazpívají jak lidové písně, tak například i písně Ježka, Voskovce a Wericha, sbory Koťata a Alegro si s Andreou Pilichovou a Lenkou Hořínovou připravily například východoslovenskou lidovou píseň, ale i píseň Paula McCartneyho nebo skupiny Spice Girl a další. A doslova z písně do písně půjde za dirigování a klavírního doprovodu Radmily Štípkové sbor mladých gymnazistů, jejichž pásmo se jmenuje Když hit je střídán hitem,“ pokračuje pan Stanovský. S bohatým repertoárem vystoupí i domácí pěvecký sbor a samozřejmě i host z Vítkova. Ten mimo jiné zazpívá i africkou ukolébavku Thula baba, thula sana. V africkém jazyku Zulu na závěr festivalu zapívají tito pěvci společně s Pěveckým sborem Bílovec ještě další dvě africké písně. Vstupné na Jarní písňový festival, který začíná v 16:30 hodin, je dobrovolné.

Premiéra svatební mše

Dnes zhruba pětatřicetičlenný Pěvecký sbor Bílovec vystoupil na svém prvním veřejném koncertu 27. října 1992 při oslavách vzniku první samostatné Československé republiky. Od té doby sbor absolvoval pod taktovkou dirigenta Jiřího Šikuly desítky koncertů nejen v tomto, ale i v sousedních regionech a také v Polsku, Německu, Chorvatsku nebo Slovensku. V posledních letech vystoupil dvakrát na adventních koncertech v Praze na Staroměstském náměstí a úspěchu dosáhl také na festivalu Cantate Budweis v Českých Budějovicích a Českém Krumlově.

Letos Pěvecký sbor Bílovec uslyšíte například 22. června na Dni města Bílovec, ve stejném měsíci zazpívají také na oslavách Dne města Bruntálu a v předvánočním čase vyrazí do Veličné na Slovensko. Čeká je také Rybová mše ve Fulneku. Velkou akcí bude rovněž svatba dvou členů sboru začátkem června, kde jeho členové budou v kostele zpívat celou svatební mši! „Toto bude pro nás premiéra a moc se na to těšíme,“ dodává na závěr pan Stanovský s tím, že snem sboru je zúčastnit se festivalu Cantate Croatia v chorvatské Pule a Rovinji. Svůj sen však z finančních důvodů zatím odkládají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …