Bílovec: Student prvního ročníku gymnázia získal zlato již podruhé

11.05.2016 16:26

V celostátním kole olympiády ve francouzském jazyce, které se konalo v pondělí 9. května v budově Francouzského institutu v Praze, zvítězil v kategorii B1 Dominik Nagy, student prvního ročníku Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci. Navázal tak na své loňské prvenství, kdy zvítězil v kategorii A1.

Bílovec: Student prvního ročníku gymnázia získal zlato již podruhé
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

„Tento rok byla konkurence mnohem větší, protože šlo o vyšší kategorii. Před soutěží i během poslechové části jsem byl vystresovaný, ale jakmile přišlo na povídání na téma žít, abychom jedli, nebo jíst, abychom žili, rozpovídal jsem se a dokonce jsme se s porotci i hezky zasmáli. Mezi Francouzi se mi líbilo, ani se mi nechtělo domů,” glosuje svůj úspěch šestnáctiletý Dominik, pro kterého je francouzština doslova životní náplní. „Mým prvním kontaktem, jenž mi utkvěl v paměti, byla zhruba před šesti lety francouzská písnička. Zaujala mě a já si začal francouzštiny víc všímat. Když jsme se ji pak začali v osmé třídě povinně učit, moc mi to pomohlo s výslovností a posunulo mě to o kus dál.” Následovala dovolená ve Francii, na kterou se Dominik poctivě připravoval studiem slovíček i gramatiky.

Životní styl Francouzů, jejich způsob stolování i mentalita mu doslova učarovaly a Dominik se studiu francouzštiny začal intenzivně věnovat i ve svém volném čase. Po prázdninách už bylo evidentní, že je mnohem dál než jeho spolužáci. „Dnes už jdu ve studiu vlastní cestou, snažím se co nejvíce rozvíjet a zdokonalovat. Jsem s francouzštinou v dennodenním kontaktu, sleduji francouzské zpravodajství, filmy i hudbu, čtu noviny. Vlastně se snažím žít celý život ve francouzském stylu, ve francouzštině mám i tablet a mobil. Ovšem přizpůsobit život u nás životnímu rytmu ve Francii nejde až tak úplně. Třeba jen délka stolování je úplně odlišná. Konverzovat u oběda a strávit jím dvě hodiny je u nás, v zemi, kde je pravidlem u jídla nemluvit, nereálné,” usmívá se s poznámkou, že nakonec většinou zůstává u stolu sám.

Dominik by rád získal stipendium

„Mým snem je ve Francii v budoucnu studovat a posléze tam i žít,” prozrazuje Dominik, který by rád získal stipendium umožňující mu tuto vizi zrealizovat. O oboru, jemuž by se v dospělosti chtěl věnovat, ale zatím úplně jasno nemá. „Zřejmě to bude něco společného s francouzštinou, v níž mám dobré výsledky. To o chemii nebo dějepise říct nemůžu,” přiznává student, jenž své zaujetí pro jazyk země galského kohouta zužitkovává i ve škole. „Právě nedávno jsem měl prezentaci o časování a také přednášku o Paříži a Francii, obojí ve francouzštině. To, že mám možnost svůj oblíbený jazyk využít a navíc mám i zpětnou vazbu od spolužáků, považuji za skvělou příležitost,” uzavírá Dominik, o němž jeho vyučující Michaela Pawlasová hovoří jako o přírodním úkazu: „Nikdy jsem se nesetkala s nikým, kdo by studiu cizího jazyka věnoval tolik úsilí a volného času. Práce s takovým studentem je příjemná a zároveň motivující.”

Dominik se v současné době chystá na další soutěž, v níž by svoji jazykovou vybavenost uplatnil. „Tentokrát by se to mělo týkat francouzské gastronomie,” prozrazuje talentovaný mladík, jenž školu opakovaně reprezentuje na různých jazykových soutěžích. A to natolik úspěšně, že byl společně s dalšími žáky a studenty v roce 2015 za své úspěchy oceněn městem Bílovcem, kde studuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…