Bílovec nabídl domov lidem v bytové nouzi

01.02.2020 7:35

Úžasným novým začátkem byl pro několik občanů Bílovce, nacházejících se v bytové nouzi, přelom roku 2019 a 2020! Ještě před Vánocemi se totiž stali nájemci nově rekonstruovaných sociálních bytů. Domov tak získaly tři matky samoživitelky s dětmi a také jedna rodina s dítětem.

Bílovec nabídl domov lidem v bytové nouzi
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

Objekt dřívějšího azylového domu v ulici Opavské č. p. 650 přestavělo město Bílovec na sociální bydlení v loňském roce a investice dosáhly takřka 9 milionů korun, z toho 85 procent bylo hrazeno z Integrovaného regionálního operačního programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR, 5 procent ze státního rozpočtu a 10 procent nákladů financovalo město. „Dům byl zcela zrekonstruován. Měnily se dispozice jednotlivých místností, veškeré rozvody, posunovaly příčky, nově se zde vybudovalo v každém bytě sociální zázemí a kuchyň. Vzniklo tak šest kompletních bytů z celkem 16 lůžky, z toho čtyři byty velikosti 1+kk a dva byty 3+kk,“ vysvětluje Olga Hošická, vedoucí odboru sociálních věcí, a dodává, že nyní již jsou obsazeny tři jednopokojové a jeden třípokojový byt. V současné době jsou vybírány další vhodné rodiny, jejichž žádosti budou Radě města předloženy v nejbližším možném termínu.“

Sociální bydlení je určeno občanům, kteří se ocitli v nepříznivé bytové situaci a hledají kvalitativně standardní bydlení. „Nájemníkům, kteří mají přiměřeně snížené nájemné, je zajišťována podpora ve formě sociální práce. Sociální pracovník pomáhá nájemníkům těchto bytů řešit otázku finančního zajištění, zaměstnání, hledání si nového bydlení, doprovází je na úřady a poskytuje zprostředkování odborné pomoci v sociální oblasti. Díky tomu budou mít tito lidé šanci vše změnit a časem dosáhnout třeba i na standardní bydlení,“ doplňuje informace starostka města Bílovce Renata Mikolašová.

Nárok na sociální bydlení mají pouze lidé, kteří splňují nastavené podmínky projektu, k nimž patří například věk obyvatel bytu s důrazem na to, zda jsou dospělí ekonomicky činní, výše čistého měsíčního příjmu a další. Přednostně mají na byty nárok lidé, kteří se nacházejí v azylových domech, v domech na půl cesty, ve veřejných komerčních ubytovnách, senioři, osoby žijící v nevhodném objektu k obývání nebo osoby, které dostaly výpověď z nájemního bytu a splňují daná kritéria.

„Smlouvy s nájemníky sociálních bytů jsou uzavírány na dobu jednoho roku, a v případě, že i po této době budou splňovat obyvatelé veškeré podmínky a budou spolupracovat, smlouvu prodloužíme. Věříme však, že s pomocí našich sociálních pracovnic se podaří alespoň některým vzít život pevně do svých rukou, aby se mohli zařadit do společnosti a žít ve standardních bytech,“ dodává starostka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…