Blansko: Asfaltové parkoviště na náměstí Republiky nahradí zelené plochy a místa k posezení

18.05.2022 13:55 | Tisková zpráva

V centru města začala rekonstrukce části náměstí Republiky. Úpravy čekají dosud nerevitalizovanou plochu nacházející se mezi Poduklím a již vydlážděným prostorem v jižní části náměstí.

Blansko: Asfaltové parkoviště na náměstí Republiky nahradí zelené plochy a místa k posezení
Foto: Blansko.cz
Popisek: Blansko

Té dominují vodní prvky symbolizující ponornou říčku Punkvu, součástí náměstí jsou také stání pro automobily v prostranství před bankou a budovou městského úřadu. Revitalizace nyní čeká také původní asfaltové parkoviště v severní části náměstí, to částečně nahradí zelené plochy, posezení a místa pro odpočinek a zastavení. Stavební úpravy na náměstí Republiky skončí letos v srpnu.

„Úpravy čekají jeden z posledních prostorů v centru města, který je v původním neutěšeném stavu. Chceme, aby se stal pro obyvatele přívětivějším a navázal na již upravené části náměstí Republiky,“ vysvětlil starosta Jiří Crha.

Asfalt na náměstí nahradí zelené plochy s různými druhy vzrostlé vegetace a nové dláždění. Novou podobu dostanou i parkovací místa pro auta. Díky úpravám zabere parkoviště menší plochu, parkovací místa budou jinak uspořádaná a soustředěná v blízkosti komunikace. Počet stání ale zůstane stejný jako dosud. Projekt počítá také s novým veřejným osvětlením nebo mobiliářem.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Úpravy čekají i terasy oddělující náměstí Republiky od Seifertovy ulice. I na nich se objeví nové lavičky. Schodiště vedoucí mezi kaskádami zůstane zachované, boční cesta se schody se ale promění v bezbariérovou.

Zhotovitel v pondělí převzal staveniště. Během stavby bude rekonstruovaná plocha oplocená, lidé tak budou muset při průchodu náměstím Republiky zvolit v případě potřeby alternativní cestu.

„Stavební práce samozřejmě přinesou omezení, rád bych proto požádal všechny obyvatele i návštěvníky města, aby byli trpěliví. Věřím, že se vše zvládne bez zbytečných průtahů a vše nám pak vynahradí nově upravené náměstí s odpočinkovou zónou s posezením a spoustou zeleně,“ doplnil starosta.

Úpravy části náměstí Republiky by měly trvat do poloviny srpna. Náklady činí zhruba deset milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…