Prostor kolem rybníka v sobotu a v neděli obsadí desítky stánků s rozličným zbožím a rybími i jinými pokrmy. Přímo na hrázi si pak návštěvníci mohou koupit to nejcennější, co Olšovec každoročně vydá – Jedovnického kapra, který nese chráněné označení Moravský kras regionální produkt.
„Jedovnický kapr bezpochyby k Moravskému krasu patří, stejně jako rybníky, které jsou v historických materiálech zmiňovány již ve 14. století,“ říká jedovnický porybný Josef Kocman. Městys hospodaří na čtyřech rybnících. Kromě Olšovce, který je se svými 42 hektary plochy největším, jsou to ještě Budkovan, Dubový a Vrbový. „Nakupujeme dvouletou násadu, kterou držíme na rybníku Budkovan. Až ryba doroste do váhy zhruba kilo a půl, přesouváme ji ve třetím roce do Olšovce. V něm kapři dorůstají do tržní velikosti,“ popisuje porybný.
Jedovnický kapr je čtyřletá, téměř výhradně hladká ryba bez šupin. Vyznačuje se také velmi kvalitním masem s charakteristickou chutí. „V Olšovci se totiž věnujeme extenzivnímu chovu. To znamená, že nepřikrmujeme ani nehnojíme a ryby jsou na přirozené potravě. Tento způsob hospodaření souvisí i s turistickým ruchem a zachováním kvality vody. Očekáváme, že letošní přírůstky i výlovek budou dobré. Ryba je dobře narostlá, pěkná a bez chorob, takže to bude radost lovit,“ pokračuje Josef Kocman.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV