Bohumín: Ceny za pronájem hrobů se od března mění

10.11.2020 7:35

Cena za pronájem hrobových míst se na hřbitovech v Bohumíně od začátku března příštího roku mírně zvýší. Poplatek se mění po šesti letech, a to o symbolických čtrnáct korun ročně. Z původních 68 korun bude nově 82 korun za metr čtvereční.

Bohumín: Ceny za pronájem hrobů se od března mění
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

V navýšení se odráží rostoucí náklady na údržbu míst posledního odpočinku. Lidé si ale za starou cenu mohou pronájem hrobu předplatit až do konce února, a to maximálně na deset let dopředu. „Ročně nás údržba všech pěti hřbitovů včetně odběru vody a odvozu odpadů stojí přes jeden milion korun. Náklady na jejich provoz přitom stále rostou, a tak jsme nuceni přistoupit k mírnému navýšení poplatků. Do ceny se nám přitom nepromítají výstavby ani opravy chodníků, které na hřbitovech každoročně realizujeme. Modernizaci na hřbitovech dotujeme z městského rozpočtu. Letos například přibyde rozptylová loučka ve Starém Bohumíně a v příštím roce dvě nová kolumbária,“ sdělil místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Původně měla nová cena platit už od ledna, ale radní nakonec posunuli termín navýšení až na březen. Mnoho Bohumíňáků totiž využívá možnosti si pronájem hrobu předplatit až na deset let dopředu. Opatřením tak chce radnice kvůli koronavirové epidemii předejít kumulaci lidí při uzavírání nových smluv. Zájemci tak budou mít na prodloužení dost času a nemusejí s jejich předplacením nijak spěchat.

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí

Bohumínská pohřební služba, která má uzavírání smluv na pronájem hrobových míst na starosti, pro tyto účely vyčlenila středy. „Provoz naší kanceláře musíme kvůli koronavirovým opatřením regulovat. Pro předplacení nájemného za hroby máme proto vyhrazeny středy, a to v době od 8 do 14 hodin. Upozorňujeme zájemce, že čekací doba může být delší, vyřízení jednoho klienta trvá od pěti do patnácti minut. Situaci výrazně urychlí to, když lidé znají číslo hrobu. V ostatní dny zařizujeme a organizujeme pohřby,“ uvedla Iveta Balarinová z pohřební služby.

V porovnání s okolními městy zůstává i po zdražení cena za pronájem jedna z nejnižších. U urnových hrobů se poplatek zvýší o šest až čtrnáct korun, u jednohrobů asi o 23 korun a u dvojhrobů zhruba o 70 korun za rok. Upravený ceník pamatuje také na pronájem schránek v nových kolumbáriích z červených cihel. S jejich výstavbou začne město hned na jaře. Vyrostou na hřbitovech ve Starém a Novém Bohumíně a vzhledově by měly korespondovat s historickými červenými stavbami, které jsou pro Bohumín tak typické. Radnice do nich investuje přes dva miliony korun. Za pronájem schránky v kolumbáriu, která pojme až čtyři urny, zaplatí zájemci ročně 350 korun.

„Na žádném z našich hřbitovů kolumbárium dosud nemáme. Jediné funguje přímo uvnitř smuteční obřadní síně ve Starém Bohumíně. Její interiér budeme v příštích letech rekonstruovat, a tak se musíme v předstihu postarat o důstojné přemístění uložených uren. S obnovením kolumbária tady už nepočítáme. Přístup k němu je do patra a po točitých schodech a jeho návštěvu je nutné předem domlouvat, protože smuteční síň není běžně přístupná jako hřbitovy,“ doplnil starosta Petr Vícha.

Na starobohumínském hřbitově vznikne ještě letos rozptylová loučka, a to nedaleko budoucího kolumbária. Bohumín zatím žádnou nemá a mezi pozůstalými je o ni velký zájem, nejbližší je totiž až v Karviné nebo Havířově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.