Bohumín: Počet úklidových čet v ulicích se od května zdvojnásobí

07.04.2021 21:23

Přestože koronavirus citelně zasáhl do všech oblastí života, veřejná prostranství je bez ohledu na pandemii potřeba uklízet stále. Město se však kvůli omezenému přísunu peněz z ministerstva práce a sociálních věcí v poslední době potýkalo s nedostatkem veřejně prospěšných pracovníků (VPP). Situace se má od května zlepšit. Namísto současných třiceti dlouhodobě nezaměstnaných jich bude už příští měsíc smýčit ulice Bohumína dvojnásobek.

Bohumín: Počet úklidových čet v ulicích se od května zdvojnásobí
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

Počet lidí v oranžových vestách v Bohumíně v posledních letech rapidně klesl. „Není to tak dávno, co jsme mohli využívat zhruba dvou set dlouhodobě nezaměstnaných, v posledních dvou letech už to bylo jen čtyřicet a na sklonku loňského roku klesl počet na pouhých dvacet, kteří navíc k poslednímu dubnu skončí,“ posteskl si starosta Bohumína Petr Vícha.

Na podporu aktivní politiky nezaměstnanosti totiž míří z ministerstva do regionu rok od roku méně peněz. „V našem městě je nedostatek těchto pracovních sil bohužel vidět. Malá skupina, která nám zůstala, může jen těžko obsáhnout všechna místa, která potřebují uklidit. Zvlášť po zimě je každé ruky potřeba,“ míní. Ačkoliv město dlouhodobě investuje peníze do rozšiřování možností, jak třídit odpad, ne všichni lidé se k separaci staví zodpovědně. Vedle kontejnerů na tříděný i směsný odpad se často nachází přeplněné pytle a další odložené věci, které pak vítr rozfoukává do okolí. A nepořádek pak obtěžuje i ty, kteří třídí poctivě.

Anketa

Je Janek Ledecký dezinformátor?

32%
68%
hlasovalo: 8687 lidí

Úřad práce ČR letos avizoval, že od května počet VPP v Bohumíně posílí, a to také díky dotovaným projektům. „Teď od dubna nastoupilo deset nových pracovníků, příští měsíc můžeme počítat s dalšími třiceti a k tomu s jedním předákem. Mimo to získáme ještě dalších sedmnáct pracovníků díky dvěma projektům, na které čerpá Úřad práce ČR dotaci. Jeden z nich cílí na podporu mladých uchazečů o zaměstnání, kteří dosáhli pouze základního vzdělání,“ informuje vedoucí sociálního odboru bohumínské radnice Daniel Ucháč.

Bohumín navýšení VPP na dvojnásobek vítá. „Jsme za to rádi, přestože musíme doplácet měsíční odměnu pracovníků obdrženou od úřadu práce do úrovně minimální mzdy,“ říká starosta. Podle něj má taková investice smysl. „Jde vesměs o lidi, kteří pobírají dávky, nemají stálé bydlení, často jsou zadlužení. Uplatnit se na trhu práce je pro ně v podstatě nereálné. Proto je jak pro ně, tak pro společnost dobré, když musí ráno vstát, odvést nějakou činnost a navyknout si na určitý režim. Peníze si zaslouží, místo aby je jen pasivně přijímali ve formě dávek,“ dodává starosta s tím, že vedle pozitivního výchovného efektu jsou VPP pro město vítanou pomocí.

Práce lidí v reflexních vestách je v ulicích Bohumína znát. Potvrzuje to Marek Pieklo, ředitel technických služeb BM servis. Právě tato městská společnost je zaměstnává a organizuje jim práci. „Veřejně prospěšní pracovníci potřebují stálý dohled. Pracovní úkoly musí být adekvátní jejich schopnostem. Jde především o úklid travnatých ploch, parků, zametání chodníků či úklid kontejnerových stanovišť, dětských hřišť a koutků. Tam, kde nejde tráva sekat strojově, musí ji pokosit ručně,“ popisuje sezónní práce, které na nové VPP čekají.

Vedení města doufá, že ministerstvo práce a sociálních věcí zachová prostřednictvím Úřadu práce minimálně stejnou podporu VPP i do budoucna. „Každý rok je to sázka do loterie, nevíme, kolik pracovníků budeme mít k dispozici. Rozhodně ale budeme usilovat o to, aby služba veřejně prospěšných prací zůstala zachována a my ji mohli využívat v co možná největší míře,“ uzavírá Vícha.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

16:31 Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

Hokejové šílenství, které zaplavilo město, se dotklo i pardubického magistrátu. Ten ve spolupráci s …